HACI YILDIZ
Geçmişte 9 İlçe ile Büyükşehir belediyesini sürekli kazanan ve sosyal demokratların kalesi haline gelen Gaziantep'te CHP son dönemlerdeki tutarsız ve halktan kopuk siyasetiyle olsa gerek, tüm belediyeleri elinden kayıp etmişti. Hele yapılan son yerel seçimlerde Gaziantep gibi bir İlden Büyükşehir belediye başkan adayı dahi gösterememiştir . Bu başarısızlığının sebebi olarak olsa gerek 9 Kasım 2020 günü Gaziantep CHP il yönetimi ve tüm ilçeler MYK tarafından görevden alındı.
Yani 4 aydır Gaziantep'te CHP faaliyetleri durmuş vaziyette. Görevden almak için yöneticileri ve partilileri ikna edici bir açıklama da yapılmadı. Partililerin büyük bir bölümü görevden almalara tepkili.
İddialara göre Gaziantep Milletvekilleri il ve ilçe teşkilatlarının partinin asli faaliyetlerini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle görevden alındığını söylüyorlarmış.
İl ve ilçe teşkilatlarında faaliyetsizlik tespiti doğrudur. Türkiye ve Gaziantep'in bu kadar sorunları varken Parti teşkilatının hareketsiz ve tepkisizliği herkesin malumudur. Ama görevden almaların esas nedeni il teşkilatının Hayri Sucu kontrolü altında olmasıdır. Ve olası bir Belediye ve Milletvekilliği seçiminde Milletvekillerinin ve MYK'nın etkin olamaması. Buna her kademede ön seçim talebini güçlü bir istem olarak varlığını da eklemek lazım.
Görevden almalar yeni değil önce de görevden alınmalar yaşanmıştı. Ama il ile birlikte ilçelerin de görevden alınması yanlış ve haksızlıktı. Parti içi grupların mücadelesi olabilir fakat böylesi görülmüş bir şey değil. MYK'nın yaptığı daha önemli bir hata ise görevden alınanların yerine atama yapılmaması. CHP tarihinde Gaziantep'te 4 ay örgütsüz kaldığı görülmemiştir. Üstelik atanmak için birçok kişinin Ankara'yı yol etmesine rağmen. Anlaşılan parti içi rekabet aklı selimin önüne geçmiş durumda. Gaziantep CHP'nin kalesiydi ama son seçimlerde Parti'nin oyu %15'lere düşmüştü.
Bu gerilemenin bir yığın sebebi sayılabilir. Fakat belli başlı sebepler böyle sıralanabilir;
1-Kılıçdaroğlu ve MYK etkili değil,
2-Seçilen milletvekillerinin il düzeyinde faaliyetleri yok,
3-İl ve ilçe yöneticileri programlı ve koordineli çalışamıyor,
4-Parti merkezi ile il yönetimi arasında ilişki sağlıklı değil,
5-İl ve ilçe kongrelerinde alınan sonuçlar gruplarca hazmedilemiyor. Grupçuluk her şeyin önüne geçiyor,
6-Örgütler üyeleri siyasi faaliyette sokamıyor,
7-Aktif siyasetçiler memleket meselelerinin çözümüne değil kendi geleceklerine göre pozisyon alıyor.
Uzun süredir, Gaziantep İl başkanı ,İlçe başkanları olmadan siyaset sahnesinden uzakta kalmıştı .Tabi ki CHP olarak bu gelecek siyaseti için çok büyük bir güç kayıp etmesiydi. Uzun süredir atanmayan İl başkanı nihayet geçen hafta içerisinde atandığını duyurdu .Partililerle, halkla, parti örgütüyle kabuk olan bir partiyi yeniden toparlanmak için mutlaka tüm partiler ve Gaziantep halkının da yakinen bilmesi ve ardından gitmesi gereken bir kişinin olması da gerekiyordu .
Şahsen benim yakından tanıdığım insan olarak kişilik olarak olumlu gördüğüm Neşat Uçar , partililer ve seçmen tarafından ne kadar benimsenir onu da yapacağı herkesi kucaklayacak yönetim ve ilçelerde başkan ve yönetim olarak atamalarını başarılı olması için çok önemli olacaktır .
Yoksa sayın Neşet Uçar tek başına dağılan ve kayıp olan seçmen bazındaki özgüveni yeniden toparlanması ve kazanması çok zor olur .Gaziantep gibi bir ilde tüm partilerin siyasi çalışmaları hızlanırken ,CHP de ki sessizlik ve saha da uzun zamandır görmediği için partili ve seçmen CHP'den umudunu kesmiştir. Tabi sadece yerel yöneticiler de değil, genel merkez olsun , milletvekilleri olsun, genel başkan olsun, gazetede CHP'nin yeniden geçmiş başarılı günlere geri dönmesi için çok büyük çaba ve ağırlık vermeleri gerekir. Gaziantep'te kayıp olan CHP'yi yeniden siyaset sahnesine çıkarabilsinler .Tüm küçük esnafın kapandığı bu süreçte tamda muhalefetin siyaset yapma zamanı . Sokaklar ve esnaf dert küpü çünkü.