Türkiye’de tütün kontrolünü güçlendirmeyi amaçlayan sivil bir oluşum olan Değer Hareketi, ilk paydaş toplantısında “Eğitim ve Gençlik” konusuna odaklandı. Toplantının ana gündemi; gençlerin dumansız hava hakkı ve tütün ürünlerine erişim oldu. Değer Hareketi, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve gençlerin katılımıyla her ay farklı odak alanlarında paydaş buluşmaları yapmaya devam edecek.

Türkiye’de tütün kontrolünü güçlendirmek amacıyla 15 Eylül’de Ankara’da yapılan lansmanla çalışmalara başlayan Değer Hareketi, ilk tematik paydaş buluşmasını “Eğitim ve Gençlik” odağında İstanbul’da gerçekleştirdi.

Toplantıya AIESEC Türkiye, Aile Hekimliği Uzmanları Derneği, Aile Hekimliği Sigara Bırakma Polikliniği, Dumansız Gençlik Girişimi (DGG), İnsan Hakları Akademisi, Genç Hayat Vakfı, Habitat Derneği ve TOÇEV temsilcileri katıldı. Buluşma, farklı alanlardan katılımcıların bilgi ve deneyimlerini ortak bir çalışma zemininde bir araya getirdi.

Yapılandırılmış bir politika diyaloğu olarak kurgulanan toplantıda katılımcılar; gençlerin yaşam alanlarında karşılaşılan güncel tütün kontrolü sorunlarını ele aldı, çözüm ve politika önerilerini değerlendirdi ve bu önerileri karar alıcılara ulaştırmaya yönelik savunuculuk stratejilerini tartıştı. Süreç boyunca gençler, kendilerini doğrudan ilgilendiren karar ve politika süreçlerine katkı sunan aktif paydaşlar olarak konumlandırıldı.

Temiz Hava Hakkı ve Tütün Ürünlerine Erişimde Uygulama Açığı

Eğitim ve Gençlik Paydaş Buluşması’nda tartışmalar; gençlerin yaşam alanlarında ve eğitim ortamlarında “dumansız alan” düzenlemelerinin uygulanması, gençlerin tütün ve nikotin ürünlerine erişimi, yeni nesil ürünler ve perakende satış noktaları için gençleri ve çocukları kapsayan etkin önleme ve müdahale politikalarının yaygınlığının artırılması odağında yoğunlaştı.

Toplantıda; eğitim ortamlarında ve gençlerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda dumansız alan kurallarının çok daha titizlikle uygulanması, okullara yakın bölgelerdeki perakende satış noktalarında tütün ürünleri satışının yasaklanması ve ürün görünürlüğünün engellenmesi, satış süreçlerinde yaş kontrolü yapılması, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil ürünlere erişilebilirliğin denetlenmesi, sosyal medya ve dijital platformlardaki açık ve örtülü tanıtım biçimlerinin kısıtlanması ve karar alıcılara daha kolay ulaşmayı sağlayacak ortak savunuculuk stratejilerine duyulan ihtiyaç katılımcılar tarafından dile getirildi. SÜRECEK