Doğa uyanıp capcanlı renklere bürünürken bizler de bu değişimden etkileniyor ve tabiatın taze ruhuna eşlik ediyoruz. Ancak bazılarımız için bahar demek doğanın değişim zamanından çok, bol hapşırmalı ve tıkalı burunların habercisi demek. Çünkü birçok kişinin vücudu çoğumuz için zararsız olan alerjenler karşısında çok ciddi tepkiler verebiliyor. Avrasya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz bahar alerjisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Bahar alerjisi neden oluyor?

Bahar alerjisi; mevsimsel alerjiler arasında yer alan, daha çok polenlerin ortaya çıkmasıyla kendini gösteren ve alerjik rinit olarak da adlandırılan bir sağlık problemidir. Mevsim geçişlerinde şikayetlerin artış göstermesinin arkasında polenlerin artması vardır. Polenlerin yanı sıra; ortamdaki toz parçacıkları, akar böcekleri, küf mantarları ve hayvan türleri söz konusuysa vücut alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu tür partikül ve polenler, alerjisi olan kişilerin burnuna yerleşerek mikrobik olmayan iltihaba yol açar.

Bağışıklık sistemimiz; normal olarak vücudumuzu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Ancak normalde zararlı olmayan maddelere karşı bağışıklık sistemi abartılı cevaplar vermeye başlar ise alerjik reaksiyonlar görülebilir. Şöyle ki, kişinin alerji semptomları göstermesi, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye yanıt vermesiyle başlamaktadır. Bunu da alerjenin giriş yerine antikor göndererek yapıyor. Alerjen ve antikor arasındaki mücadele, kanda çeşitli kimyasal maddelerin salgılanmasına yol açıyor. Salgılanan kimyasal maddeler ise alerjik hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.