Fırsat buldukça Playstore de yer alan sahte ya da kimlik avı uygulamalarına dikkat çekerek, uyarılarda bulunuyorum. Son günlerde çokça şikâyet gelen bir uygulama sayesinde vurguncular cihazlara sızarak dolandırıcılıkta sınır tanımıyorlar.

Rehberinizde kayıtlı olmayan numaraları gösteren ‘uygulamalarda' güvenlik açığı var ve bu uygulamalar telefonunuzdaki Whatsapp uygulamasına sızarak sizi devre dışı bırakıyor. Bu açığı kullanan dolandırıcılar telefon rehberinizdeki insanlara ulaşarak sizin haberiniz olmadan para istiyorlar. Bu konuda ekonomist Oğuz Atalay da mağdur oldu. X hesabında da yaşadığı mağduriyeti yazdı.

Her şeyden evvel WhatsApp kullanan vatandaşlarımız mutlaka iki adımlı güvenlik uygulamasını aktif etmeliler. WhatsApp'ta İki adımlı güvenlik doğrulamasını aktif edilerek, ayarlar kısmını tıklayın, iki adımlı doğrulama bölümünü açın ve bir şifre belirleyin. Artık başka bir cihazdan sizin numaranız üzerinden mesaj gönderilebilmesi için bu şifrenin girilmesi gerekiyor.

Operatörlerde güvenlik açığı var çünkü. Vatandaşların gerçek hesaplarını ele geçiren dolandırıcıların, geçmiş konuşma dilini taklit edip yakınlarından borç para isterken; numara sahibinin kendi hesabından atılan mesajları göremediği saptandı.'

Saldırganlar hesabın geçmiş mesajlaşma dökümüne erişerek önceki konuşma diline uygun borç para talebi gönderiyor ve para transferi için farklı isimde bir IBAN iletiyor. Para göndermeden önce IBAN'daki isim ile yakının isminin uyuşup uyuşmadığının kontrol edilmesini ve yakının normal telefon aramasıyla teyit edilmesini öneriyor.

Sosyal medyada mağduriyetlerini dile getiren çok sayıda vatandaş, Adalet Bakanı Akın Gürlek ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü etiketleyerek "Gerekeni yapın" çağrısında bulundu. İnanırlığı son derece yüksek olan ve en dikkatli kişileri dahi tuzağa düşürebilen şok edici sistem adım adım şöyle işliyor:

Gerçek numaradan gelen mesaj: Dolandırıcılar sahte veya yabancı bir numaradan değil, doğrudan yakınınızın kayıtlı gerçek WhatsApp numarasından iletişime geçiyor. Geçmiş sohbet analizi: Saldırganlar hesabın geçmiş mesajlaşma dökümüne eriştiği için, daha önceki konuşma diline ve samimiyetine uygun şekilde “Çok zor durumdayım, hemen borç para lazım” tarzı metinler gönderiyor.

Farklı isimde IBAN: İnandırıcılığı sağladıktan sonra para transferi için bir IBAN iletiliyor. Yöntemin en ürkütücü ve teknik bakımdan şaşırtıcı kısmı ise numarasına el konulan kişide yaşanıyor. Kendi numarasından yakınlarına "borç para" mesajları yağdırılan gerçek hesap sahibi, telefonundaki WhatsApp uygulamasından bu gönderilen mesajları göremiyor.

Yakınlarının yanıt olarak yazdığı uyarı veya soru mesajları da hesaba ulaşmıyor. Kişi durumdan ancak bizzat telefonla arandığında haberdar olabiliyor.

Siber güvenlik uzmanları ve mağdurlar, Meta yetkilileri başta olmak üzere sistemdeki güvenlik açıklarının derhal giderilmesi gerektiğini vurgularken vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor: WhatsApp üzerinden en yakın arkadaşınız dahi olsa sizden para istendiğinde, gönderilen IBAN üzerindeki isim ile arkadaşınızın isminin uyuşup uyuşmadığını kontrol edin.

Mesajda ne kadar acil bir durumdan bahsedilirse edilsin, para göndermeden önce para isteyen yakınınızı mutlaka normal telefon aramasıyla arayarak veya sesini duyarak durumu teyit edin. SÜRECEK