Gaziantep 4'ncü Organize Sanayi Bölgesi'nde Özkaplan Halı'da meydana gelen büyük yangının ardından Organize'de yangınla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi. OSB yönetim kurulu üyesi Cengiz Şimşek, yaşanan bu olaydan ders çıkarıldığını belirterek, bundan sonra hammadde ve ürün depolarının ayrı bir yerde yapılması, yangın duvarları, fabrika çatıları ve çekme mesafeleri konusunda hassas olacaklarını belirtti.

DEPOLAR AYRI YERDE OLMALI

Şimşek, yangını çıkartmamak gerektiğine dikkat çekti. Sanayi tesislerinin büyüdüğüne ve ürün deposu ile ham madde depolarının aynı yerde bulunmasının doğru olmadığına işaret eden Şimşek, "İşletmelerde bunların hepsi bir arada bulunuyor. Depoyu insanlar kullanırken, bir iki sefer kullanıyor. Sürekli insan bulunmuyor orada. Kapalı kalıyor. Yangın büyüdükten sonra haber alınıyor anca. Fakat bundan sonra biz de dikkat edeceğiz, sanayicilerimize de izah edeceğiz. Depoların ayrı yerde yapılmasını isteyeceğiz. Ham madde deposu ile ürün deposu ayrı yerde olmalı. Yapılmış olanların da arasına yangından koruma duvarlarının örülerek yangının büyümeden önlenmesini hedefliyoruz" dedi.

YANGIN DUVARLARININ ÖNEMİ

'Özkaplan Halı'da yangın duvarları olsaydı, bölmeler olsaydı, zarar en aza inerdi' diyen Şimşek, "Yangının boyutu kesinlikle bu kadar olmazdı, belki üretim alanı yanmazdı. Bizim de sanayimizin çok bir geçmişi yok. Sanayicimiz de yeni bilinçleniyor. İşin doğrusu bu. Belki burada 3-5 büyük kökenli, yangına dayanıklı yatırım yapan sanayicilerimiz olabilir ama sanayicimizin bir 10-15 yıllık geçmişi var. Daha yangın yönetmeliği yeni yeni çıkıyor. Ancak başımıza geldikçe bunları öğrendik" dedi.

POLİÜRETAN ÇATI TEHLİKELİ

Önceden bütün çatıların poliüretan olduğunu bunlardan birinin Kristal Tekstil olduğunu anlatan Şimşek, "Bu fabrikadaki yangın tüm fabrikalara yayıldı. Ondan sonra bir çok firma çatısını değiştirdi. Sanayicilerimiz poliüretan çatı konusunda duyarlı olmalı. Bundan sonra biz de yangın duvarlarının yapılması, depoların ayrılmasını konularında hassas duracağız. Yangını çıkartmamaya çalışacağız. Çıktıktan sonra ise ilk müdahale nasıl hızlı yapılır buna bakacağız" dedi.

FABRİKAYI BÖLEMEDİK

Özkaplan Halı'daki yangını duyduğunda ilk söylediği şeyin bölün olduğunu hatırlatan Şimşek, fakat makine ve ekipman dolu olduğu için bu işlemin gerçekleştirilemediğini söyledi. Şimşek, "Boşluk varsa girersiniz. Ama makine ve ekipman doluysa bir şey yapamazsınız. Firmayı suçlamıyorum. Bundan sonra ders çıkarıyoruz. Bundan sonra biz bunlara izin vermemeye çalışacağız. Bölgedeki fabrikaları kapsayacak bir analiz hazırlayacağız. Analiz ile fabrikalardaki yangın riskini asgari düzeye indirmeye çalışacağız. Çalışmalarımızın 6 ayda tamamlanması planlamaktayız" dedi.

YOĞUN RÜZGAR VE SICAKLIĞIN ETKİSİ OLDU

Şimşek, yangına ilk müdahalenin ihbar geldikten 5 dakika sonra yapıldığını belirterek, "Yoğun rüzgar ve yangın mahallindeki sıcaklığın 850 ile bin dereceye ulaşması sebebiyle yangına yakından müdahale edilememiştir" dedi.

DERS ÇIKARIYORUZ

Şimşek köpükle ilgili eleştirileri de şöyle yanıtladı:"Köpük dediğimiz maddenin içinde yüzde 90 oranında su bulunur. Bu aşamaya gelen yangını ancak yanan kısmı bölerek büyümesini engelleyebiliriz. Ancak son yangında fabrikanın fiziki yapısından dolayı bölme işlemi yapılamadı. Her olaydan kendimize ders çıkarıyoruz. Organideze yılda 600 yangın oluyor. Bu bizim bölgemizde gördüğümüz en büyük yangındı. Bölgemizdeki firmalara yönelik risk analizi çalışmalarıyla 30 firmamızın yangın risk analizi tamamlandı. İlk yapacağımız iş fabrika tesisi ile hammadde ve ürün depoları arasında boşluk bırakmak veya yangın duvarı yaptırmak olacak. Çekme mesafeleri konusunda daha hassas olacağız. " şeklinde konuştu.

RİSK ANALİZİ YAPTIRILDI

Şimşek, eski itfaiye daire başkanı Mustafa Karakuş'un Gazetemize verdiği demeci de değerlendirerek, "Sayın Karakuş yanan fabrikayı yerinde görseydi aynı açıklamayı yaparmıydı bilmiyorum. Organizede itfaiye ekibini kuran kendisidir. Yerini belirleyen kendisidir" dedi. Nihat Özata, maalesef yangınları pek önemsemediğimizi ve bedellerini çok ağır ödediğimizi söyledi. Özata, yangınla ilgili 30-35 firmanın risk analizi yaptırdığını belirterek, "Yangına zaman tanırsan yapacağın birşey kalmaz" dedi.

KİMLER KATILDI ?

Toplantıya Cengiz Şimşek'in yanısıra yönetim kurulu üyeleri Savaş Mahsereci, Eyüp Eruslu, bölge müdürü Özer Özcan ve yangın uzmanı Nihat Özata katıldı. Meral KINACILAR