Gerek sosyal, gerekse yazılı ve görüntülü medyadan izlediğim kadarı ile Profesör Doktor Hakkı Gökbel yönetimindeki Konya Selçuk Üniversitesi son yıllarda ses getiren ve başarılı birçok toplumsal projeye imza attı ve atmaya da devam ediyor. Bir kere şunu samimiyetim ile belirtmeliyim ki, Konya halkı ile Selçuk Üniversitesi iç içe. Halkla kurulan diyalog çok sağlıklı ve eğitim konusunda da üniversite bilgi ve birikimini vatandaş ile paylaşılmakta. Üniversite bünyesinde Televizyon yayını bile var. Kamusal fayda sağlayan tüm etkinlikler halka duyuruluyor ve bireylerin istifadesine sunulmuş durumda. Bu kapsamda da geçtiğimiz hafta içinde Üniversiteden çok anlamlı bir davet almıştık.

Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan 'Duman Avcıları Topluluğu bünyesinde 'Sigara ve Madde Bağımlılığı'nın Etkileri' paneli gerçekleştirilecekti. ’Sağlıklı Birey, Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Bir Türkiye' sloganından hareketle başlatılan sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlenen panelde katılımcılara madde bağımlılığının insan sağlığı üzerindeki etkileri ve bağımlılıktan kurtulma yolları anlatılacaktı. Selçuk Üniversitesi toplamda 74 bin öğrencisi ile son derece modern derslikleri ve saygınlığıyla hayranlık uyandıran bir eğitim kurumu.

Bu güzel eğitim ocağı için şu ifadeleri kullanabilirim:'Bundan böyle Selçuk Üniversitesinin tanıtım elçisiyim' Üniversitenin gerek akademisyenleri, gerekse öğrencileri son derece çağdaş ve uygar bir şekilde bizi ağırladılar. Kendimizi evimizde gibi hissettik. Kendilerine buradan minnet ve vefa duygularımı iletmek istiyorum.

ÖĞRENCİLER AÇISINDAN SON DERECE ANLAMLI BİR UYGULAMA

Bu kapsamda bizleri ağırlayan Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doçent Doktor Sayın Birol Özkalp bizi önce okulda gezdirdi. Bir fakülteyi aratmayan donanımdaki Meslek Yüksek Okulunda modern cihazlar öğrencilerin eğitimi için tasarlanmış ve hizmetlerine sunulmuştu. Teknolojik gelişmeleri günü gününe takip eden ve kullanıma açan Selçuk Üniversitesi örnek teşkil eden bir uygulama ile saygın ve prestijli bir Üniversite olmuş durumda. 17 yıldır madde bağımlılığı ile mücadele eden bir birey olara onlarca üniversiteye konuk oldum. Ama ilk defa beni etkileyen başka bir uygulama ise Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda insanı temel alan insan odaklı anlayış. Okuldaki elektronik panoda öğrencilerin doğum günü unutulmamış. Panoda o gün dünyaya gelen öğrencilerin adı ve soyadı ile birlikte fotoğrafları da eklenmek suretiyle hatırlanıyor. Ben şahsım olarak etkilendim ve duygulandım. İnsanı temel alan bu anlayış alkışlanmaya değer. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında 'Duman avcısı öğrenci kardeşlerimizin başkanı Hüseyin Yüksel ve ekibi' üniversite içinde ancak kırmızıçizgilerle belirlenmiş alanlar dışında sigara içimine izin veriyorlar. Çizgiyi ihlal edene de asla izin vermeyerek bu alanda örnek bir performans sergiliyorlar.

Bağımlılık ve kötü alışkanlıklarla ilgili sunum yapacağımız Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Birol Özkalp, Yeşilay Konya İl Başkanı Ali Sabri Pişkin, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

'HEDEF, DOMİNO ETKİSİ İLE BAĞIMLILIĞI AZALTMAK'

'Sigara ve Madde Bağımlılığı'nın Etkileri' konusu üzerine gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Birol Özkalp, 'Rektörümüzün daha önce başlattığı 'Dumansız Kampüs' projesinin bir devamı olarak bu topluluğu kurduk. Sigara ve madde bağımlılığı konusunda yapacağımız çalışmalarla kullanıcıları bilinçlendirerek bu bağımlılıktan kurtulmalarını sağlamak için mücadele edeceğiz. Üniversitemizde bu toplulukla başlatmış olduğumuz sigaraya ve madde bağımlılığına karşı olan mücadelemizi domino etkisiyle il bazında da devam ettirmek istiyoruz. İleride bu topluluğu dernek haline getirerek ’Sağlıklı Birey, Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Bir Türkiye' sloganıyla mücadelemizi ülke genelinde de sürdürmek istiyoruz.' İfadeleriyle öğrencilerin sağlığına gösterdikleri önemi ve bu konuda çok ısrarlı olduklarının altını çiziyordu.

PROF. DR. ÖZCAN, 'BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUR'

Sigara ve madde bağımlığının insan sağlılığı üzerindeki olumsuzlukları hakkında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, 'Bugün önemli bir toplantı için buradayız. Bu toplantıdan yaklaşık 1 yıl önce Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in öncülüğünde üniversite kampüsümüzü 'Dumansız Kampüs' sahası yapmak için çalışma başlattık. Öncelikle sigaraya karşı bir topluluk kurmak istedik. Bu tamamıyla bir sosyal sorumluluk projesidir ve doğrudan insan sağlığıyla ilgilidir. Sigara bağımlılığı konusunda yıllardır sürdürdüğümüz çalışmalarımız var. 'Bir kereden ne olur?' demeyelim. Bir kereden çok şey olur. Üniversite olarak bu konudaki sosyal sorumluluk çalışmalarımızı sürdüreceğiz.' Diyerek önümüzdeki günlerde de mücadelede daha kararlı olduklarının müjdesini veriyordu.

MADDE BAĞIMLILIĞINDA, MEDYANIN ROLÜ

'Sigara ve Madde Bağımlılığı'nın Etkileri' konulu panelde 'Beyaz Ölüm' ve 'Bir Kereden Çok Şey Olur' kitaplarının yazarı olarak, şu ifadeleri belirttim: 'Narkotik şubeye atanmamla hayatım kırılma noktası olarak gördüğüm olaylar yaşadım. Bağımlılık yapan maddelerin insanlarda yol açtığı ruhsal, fiziksel ve ekonomik sorunları çok yakından gözlemleme imkanım oldu. Madde bağımlısı insanların neler yapabileceklerini çok iyi gördüm. Madde kullanıcılarının tek isteğinin madde ve krize girmemek olduğunu gördüm. Bu bağımlılıktan insanları kurtarmanın yolu onları bu konuda bilinçlendirmekten geçiyor. Ama bu nasihat etmeyle olmaz. Onları hasta olarak kabul etmeli ve tedavi edilmelerini sağlamalıyız. Bazı bağımlılar tedavi olmaktan toplum baskısından dolayı korkuyorlar. Tanınacağım, insanlar bana farklı gözle bakacaklar ve sabıkalı olacağım gibi korkulardan dolayı tedavi olmak istemiyorlar. Bu konuda korkmalarına gerek yok. Çünkü bağımlılar aynı zamanda hastadır ve tedavileri de yapılmaktadır. Ülkemizde bağımlılık yapıcı maddeler, son dönemde çok çeşitlendi ve sayıları arttı. Bu konuyla mücadelede medyaya çok önemli görevler düşüyor. Medya bu konudaki haberlere yeterli ilgiyi göstermemektedir. Toplumun ilgisini çekmek için yazılı ve görsel basında bu haberlere daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir de gençlerin kendilerine rol model olarak aldığı sanatçıların madde bağımlısı olmaları da onları olumsuz etkilemektedir. Toplum olarak madde bağımlılığı konusunda daha fazla bilinçlenmemiz gerekiyor.' Sözleri ile mücadelede toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü belirttim.

Programın ardından Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, bize katılımlarımızdan dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Şahsım olarak Kanal t ekranlarında Cumartesi akşamları sunduğum 'Bilirkişi' Programında bu güzel projeyi hayata uyarlayarak gönülleri fetheden 'Duman avcıları' öğrenci kardeşlerimi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürüm Sayın Doçent Doktor Birol Özkalp'i televizyon kanalımızda ağırlamaktan ayrı bir onur duyacağım. Çünkü son derece anlamlı olan bu çalışma umarım diğer Üniversitelere de örnek olacaktır. Böyle bir etkinliği gerçekleştirdikleri için Selçuk Üniversitesinin değerli Rektörü Profesör Doktor Sayın Hakkı Gökbel'e Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Sayın Mehmet Musa Özcan'a, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doçent Doktor Sayın Birol Özkalp'e, 'Duman avcıları topluluğu' Başkanı Hüseyin Yüksel'e, etkinliğe katılan tüm öğrenci arkadaşlara, bu anlamlı organizasyonda bizleri yalnız bırakmayan ve bizde emeği olan tüm yürekli dostlara huzurlarınızda teşekkürlerimi iletmekten ayrı bir onur duyuyorum