Antepfıstığı Araştırma İstasyonu tarafından düzenlenen panelde, fıstık masaya yatırıldı. Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, verimin artması için 40 yılda 70'in üzerinde proje sonuçlandırdığını söylerken, Doç. Dr. İzzet Açar, fıstıkta yerimizde saydığımızı, Gaziantep Ticaret Odası, Sanayi Odası, Borsa'nın fıstığa destek için girişimlerde bulunmasına rağmen, bakanlığın diğer meyvelere emsal olur diye fıstığa destekleme vermediğinden yakındı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise, fıstıktaki fiyat dalgalanmalarının üretimde fıstık ürünü kullanan büyük firmaları ürküteceği uyarısında bulundu.

UZMANLAR KONUŞTU

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından ŞKM'de Antepfıstığı 2014 konulu panel düzenlendi. Panele Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz'ın yanısıra üreticiler ve mühendisler katıldı. Panelde açılış konuşmasını Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan yaparken, panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. İzzet Açar yaptı. Antepfıstığı Yetiştiriciliği ile ilgili Uzman Sibel Aktuğ Tahtacı, Antepfıstığı Zararlıları konusunda Uzman Serpil Karadağ, Antepfıstığı Hastalıkları konusunda Uzan Kamil Sarpkaya, Antepfıstığı Hasat Sonrası İşlemler konusunda ise Uzman Ali Tekin konuşma yaptı.

BİZE SORUYORLAR

Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Nevzat Aslan, istasyonun 77 yıldır faaliyet gösterdiğini, ancak 40 yıldır araştırma-geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, "40 yılda 70'in üzerinde proje sonuçlandırdık. Bu çalışmaların sahaha ne kadar yansıdığını sürekli bize soruyorlar, gündeme getiriyorlar" dedi.

EN AZ YAĞIŞ GAZİANTEP'E DÜŞTÜ

Nevzat Aslan, bu yıl zor bir yıl olduğunu, önce kuraklık, sonra don yaşandığını belirterek, "Son yağışla toplam yağış oranlarına baktığımızda, Kilis'te Eylül'den bu yana yağan yağış miktarının 186, Adıyaman'da 373, Şanlıurfa'da 252, Gaziantep'te ise 228 kiloğram olduğunu görürüz" dedi.

KİLOSU 10 DOLAR

Panelin moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. İzzet Açar, bölgenin en önemli meyvesi türü olan fıstığın Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaaş, Kilis, Adıyaman illerinin en önemli ürünü olduğunu meyvelerin kralı olan eskiden kralların yiyeceği olan ve halka yasak olan fıstığın kiloğramının 10 dolar olduğunu belirterek "Kiloğramı 10 dolar olan başka bir meyve var mı?" dedi.

SİİRT ADIYAMAN'I SOLLADI

Bölgemiz için çok önemli olan fıstıkta üretimde İran'ın birinci, ABD'nin ikinci, Türkiye'nin ise üçüncü sırada olduğunu belirten Açar, "Gaziantep ve Şanlıurfa üretimde başabaş gidiyor. Siirt, Adıyaman'ı solladı. Siirt Türkiye'ye fidan satıyor.

İran'da fıstık üretimi 450 bin ton, ABD'de 200 bin ton, Türkiye'de 130 bin ton" dedi.

YERİMİZDE SAYIYORUZ

'Çok iyi fıstıkçıyız, ama kültür tarihini eski geleneklerimizi bırakmakta zorlanıyoruz' diyen Açar, "Yerimizde sayıyoruz. İran'da çölde fıstık üretiyorlar. Buraya gelip Birecik Baraj Gölü'nü gören İranlılar şaşırı kalıyor. Fıstık sulanır. 20 yıl önceye göre fıstıkta iyi durumdayız. 20 yıl önce üretim 30-35 bin tonlardayken bugün 120 bin tonları aştı. Ancak daha da iyi olmalıyız. Sulama olursa rekolte daha da artacak" diye konuştu.

EMSAL OLUR

Fıstığın yüzde 95'inin bölgemizde üretildiğini ifade eden Açar, "Tarımsal desteklemelerden fıstık nasibini alamıyor. Gaziantep Ticaret Odası, Sanayi Odası, Borsa bu konuda girişimlerde bulundu ancak diğer meyvelere emsal olur diye fıstığa destekleme verilmiyor" dedi.

YILMAZ UYARDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, fıstıkta üretim miktarının doğru tahmin edilmesi, rekolte tahminlerinin ortak yapılması gerektiğini söyledi. Piyasada gerçek ürün miktarının bilinmediğini söyleyen Yılmaz, fıstıktaki fiyat dalgalanmalarının üretimde fıstık ürünü kullanan büyük firmaları ürküteceğini de belirtti. Yılmaz, bakanlığın aşılı fidan desteğinin yanısıra, aşısız fidanlı bahçe tesisine de destek vereceğini müjdeledi.