Gün geçmiyor ki beni birileri arayıp "" Ben hayvancılık yapmak istiyorum. Tavsiyeniz nedir?" diye sormasın. Hayvancılığa yatırım yapmadan önce nelere dikkat etmeliyiz. Size bu yazımda kısaca bunu izah etmeye çalışacağım.
Öncelikle hayvancılık bir hobi, heves işi değildir. Ciddi ekonomik giderleri olan ciddi emek ve iş gücü, bilimsel destek ve veri gerektiren bir iş ve yatırım alanıdır. Gerçekten amacınız bu işi yapmak ise hayvancılığa yatırım yapınız. Aksi taktirde binlerce örneği olduğu gibi uzaktan bu işi yönetmeye çalışırsanız bir kaç yıl içinde iflas edersiniz.
İlk olarak hayvancılıkta doğru yer seçimi çok önemlidir. Bölgesel olarak pazara yakın, ulaşımı kolay, elektrik ve su sorunu olmayan, güvenli, birinci sınıf tarım arazisi olmayan, %2-3 doğal eğimli, sert zeminli, şehir merkezine belirli bir mesafede uzak ama çok da uzak olmayan bir arazi de hayvancılık yapmanız uygun olacaktır. Eğer arazi, ahır vb almak ve yaptırmak ile ilgili sorununuz var ise kiralama yöntemine gidebilir, ahır ve barınağı kiralayıp, araziyi de icar yöntemi ile ekip biçebilirsiniz.
İkinci olarak hangi alanda hayvancılık yapacağınıza doğru karar vermeniz gerekmektedir. Sağmal inek, koyun, keçi mi besleyeceksiniz, Besi de dana, koyun mu besleyeceksiniz, ya da yumurta mı üreteceksiniz veya etlik Boriler tavuk mu yetiştireceksiniz. Burada da en önemli karar bileşeni "Ürettiğiniz ürünü nasıl ve kime satacaksınız? Ülkede sizin üretmeyi düşündüğünüz ürünün üretim ve pazar durumu nedir? Arz ve talep ilişkisi çok önemlidir". Örneğin; ülkemizde yumurta tavukçuluğu yeterince yapılmakta ve ülke olarak ihtiyacımızın çok üzerinde tavuk yumurtası üretilmekte. Bu sektöre girmeniz ve yeni bir yatırımcı olmanız kulağa pek de doğru gelmiyor. Veya sırf hibe, teşvik var diye Gaziantep bölgesinde KAZ yetiştirmeye kalkarsanız neredeyse hiç tüketilmeyen bir ürünü kime ve nasıl satacağınız konusunda ciddi kafa yormanız gerekmektedir.
Üçüncü olarak her ne iş yaparsanız yapın mutlaka PROFESYONEL DESTEK alın! İşe başlamadan önce bu işte uzman kişilerden fizibilite raporları alın, karlılık ve üretim raporlarını çıkarın. İşi nasıl yapacağınızı iyice analiz edin ki işin sonu hüsran olmasın.
Dördüncü olarak; Doğru ve bilinçli bir ekip kurun. Unutmayın hayvancılığı tek başınıza yapma şansınız yoktur. Bu iş 7 gün 24 saat aktiftir. Bayramı, cenazesi, düğünü yoktur. Durmak bilmez. Hayvana bekle biz yarın geleceğiz sana yem vereceğiz deme şansınız yoktur. İyi ve kaliteli bir ekip kurun ki işi yaparken başınız ağrımasın. Unutmayın " Üç kuruşluk maaşlara adam çalıştırırsanız sonra onların üç kuruşluk sorunları ile siz uğraşırsınız".
Beşinci ve son olarak da; hayvancılıkta ürettiğiniz ürünleri fazlaca depolama ve stoklama şanınız yoktur. Çok hızlı bir şekilde üretilen ürünleri pazar bulup değerine satmak en büyük sorundur. Ülkemizde süt endüstrisi bir kaç büyük süt firmasının, et endüstrisi de bir kaç büyük ithalatçı ve kesimcinin keyfine teslim edilmiş durumda. Yumurta üretimi tamamen ihracata bağımlı ve gebe durumda. Kanatlı eti üretimi Covid-19 nedeni ile piknik ve mesire yerleri kapalı olduğu için darbe yedi. En önemli sıkıntı ise "ülkemizde henüz iyi ürüne iyi fiyat alamıyorsunuz". Süt fiyatı tek, et fiyatı tek. Kalite henüz değer göremiyor.
Yani görüldüğü üzere hayvancılık yatırımı basit bir iş değildir. Yapacağınız en ufak hata sizi en iyi koşullarda ekonomik zarara ve hatta iflasa sürükler. Doğru ve bilinçli bir iş yapmak için MUTLAKA PROFESYONELLERLE ÇALIŞIN!!!!