Soruşturma kapsamında 73’ü ekspertiz uzmanı olmak üzere toplam 90 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonda 72 şüpheli gözaltına alınırken, diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, B Grup Yapı Sanayi ve Ticaret AŞ sahibi İbrahim Halil Babacan, Babacan Grup Yatırım İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ sahibi Mehmet Babacan, Gayrimenkul Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve ekspertiz uzmanı Neşecan Çekici ile Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü ve ekspertiz uzmanı Cansel Şirin Yazıcı’nın da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında işlem yapıldı.

7 Şirkete Kayyum Atandı

Operasyon kapsamında 7 şirkete kayyum atanırken, 1.045 gayrimenkul, Bodrum’daki bir otel, 15 araç, bir yat ve 10 banka hesabına el konuldu.

Bu sektör zor günler geçiriyor
Bu sektör zor günler geçiriyor
İçeriği Görüntüle

Soruşturma kapsamında, usulsüz yöntemlerle vatandaşlık kazandığı değerlendirilen 687 kişinin vatandaşlık işlemlerinin iptaline yönelik çalışmaların başlatıldığı açıklandı.

Yetkililer, usulsüz işlemler nedeniyle yaklaşık 2,5 milyar liralık tutarın sisteme sokulmadığını ve 51 milyon 600 bin dolarlık döviz girişi kaybı oluştuğunu belirledi.

Para Türkiye’ye Girmeden Satış Yapılmış Gibi Gösterildi

Soruşturmada, vatandaşlık için gerekli dövizin Türkiye’ye getirilmeden, aracı şirketlerin veya taşınmaz satıcılarının kendi kaynaklarını kullanarak gerçeğe aykırı para hareketleri oluşturduğu tespit edildi.

Bu yöntemle gerçekte gerçekleşmeyen taşınmaz alım satımlarının yapılmış gibi gösterildiği, muvazaalı tapu işlemlerinin düzenlendiği ve düşük bedelli gayrimenkullerin sahte ekspertiz raporlarıyla yüksek değerli gösterildiği öne sürüldü.

MASAK tarafından hazırlanan analizlerde, soruşturmaya konu para hareketleri, şüpheliler arasındaki bağlantılar ve işlemlerde kullanıldığı değerlendirilen paravan şirketler de belirlendi.

Yabancı uyruklu kişilerden vatandaşlık işlemleri karşılığında kişi başına ortalama 50 bin dolar alındığı da MASAK analizleriyle tespit edildi.

Geçmiş Soruşturmada Elde Edilen Deliller Dosyaya Girdi

Soruşturmada, daha önce benzer konuda yürütülen başka bir incelemede ele geçirilen cep telefonlarından elde edilen delillerin de mevcut dosyaya dayanak oluşturduğu belirtildi.

Babacan İnşaat ve B Group AŞ isimli şirketlerin aynı yöntemlerle muvazaalı taşınmaz edinimi ve vatandaşlık işlemleri gerçekleştirdiğine ilişkin somut verilere ulaşıldığı, ancak önceki soruşturmanın gizliliğinin korunması amacıyla o dönemde adli işlem yapılmadığı kaydedildi.

Soruşturmanın İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ulaşan bir ihbarın ardından başlatıldığı, açık ve kapalı kaynaklardan elde edilen bilgilerin saha çalışmalarıyla karşılaştırıldığı bildirildi.

Araştırmalarda, yüksek bedelli ekspertiz raporları kullanılarak yabancı uyruklu kişilerin kanuna uygun şekilde taşınmaz edinmiş gibi gösterildiği şüphesi üzerinde duruldu. Elde edilen verilerin Emniyet Genel Müdürlüğü sorgu sistemleri ve piyasa değerleriyle karşılaştırıldığı belirtildi.

687 Kişinin Vatandaşlık İşlemleri İnceleniyor

Soruşturma kapsamında oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor doğrultusunda, suç örgütünün çalışma yöntemi ve organizasyon yapısının belirlendiği bildirildi.

Bu yöntemle vatandaşlık kazandığı değerlendirilen 687 kişinin 191’inin İran, 81’inin Irak, 79’unun Suudi Arabistan ve 72’sinin Yemen uyruklu olduğu açıklandı.

Listede Afganistan’dan 26, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan 24’er, İsrail’den 21, Ürdün’den 19, Lübnan’dan 18, Sudan’dan 17, Kuveyt’ten 16, Katar’dan 11 ve Cezayir’den 10 kişinin yer aldığı belirtildi.

Suriye’den 9, Filistin, Hindistan, Pakistan, Çin ve Bangladeş’ten 8’er, Libya’dan 6, Malezya’dan 3, Fas, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya’dan 2’şer kişinin vatandaşlık işlemlerinin inceleme kapsamında olduğu kaydedildi.

Kenya, İsveç, Brunei, Singapur, Kanada ve Ukrayna’dan ise birer kişinin listede bulunduğu bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, daha önce yürütülen soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 1.413 yatırımcının vatandaşlık kararının, aile fertleriyle birlikte toplam 6 bin 134 kişi yönünden iptal edildiğini veya geri alındığını duyurdu.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen operasyonla, sahtecilik faaliyetleri ve suç örgütleriyle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Operasyonun, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütüldüğü bildirildi.