2026 yılı ikinci dönem sağlık bakanlığı atama kurasında eczacı kadrosuna hiç yer verilmediğini belirten Demirci, “İlaç hizmetlerinin sunulduğu her alanda eczacı istihdamının artırılması zorunludur. Genç meslektaşlarımız için yeni istihdam alanlarının geliştirilmesi zorunludur. Unutulmamalıdır ki, eczacının olmadığı bir sağlık sistemi sürdürülebilir değildir” dedi.

KONTENJANLARDA AZALTMAYI OLUMLU BULUYORUZ

YÖK tarafından 2026-2027 yılı kontenjanlarının açıklandığını ve eczacılık fakültesi kontenjanlarında son 3 yıldır devam eden azaltma politikalarını olumlu bulduklarını belirten Demirci şunları söyledi:” 2018 yılında 3300’lerde olan kontenjan 2023 yılına geldiğimizde 4500’e, 5 bine kadar yükselmişti. Ardından son üç yıldır uygulanan kademeli azaltma ile 2018 yılı rakamlarının gerisine düşülmüş oldu.”

NİYE DEVLET ÜNİVERSİTELERİ?

Bu politikanın kararlılıkla sürdürülmesinin önemli olduğu kadar, kontenjan azaltılmalarının yoğunluklu devlet üniversitelerine yapıldığına da dikkat çeken Demirci, “Bu süreçte vakıf üniversitelerindeki kontenjanlar büyük ölçüde korundu. Vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanlar içindeki payı 2018’de yüzde 25 iken 2025 yılında yüzde 40’akadar yükselmiş ve devlet üniversitelerinin kontenjanlarına neredeyse eşit seviyeye ulaşmıştır. Bu noktada özellikle vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını devlet üniversiteleri ile dengeli planlanmasını vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.

Şehitkamil Kaymakamlığı yeni yerine taşınıyor
Şehitkamil Kaymakamlığı yeni yerine taşınıyor
İçeriği Görüntüle

ASIL ÖNEMLİ SORUN İSTİHDAM KONUSU

Kontenjan konusu kadar bir başka önemli konunun da kamuda istihdam sorunu olduğunu dile getiren Demirci şöyle konuştu:”Eczacılıkta bugün temel mesele asıl sorun yalnızca kontenjanlar değildir. Asıl mesele eczacı insan gücünün doğru planlanmasıdır. Rakamlar da bunu bize zaten gösteriyor. 2020 yılı ile 2025 yılları arasında 18 bin 400 yeni mezun eczacımız oldu. Bugün eczacılık fakültelerinde öğrenim gören 25 bin 400 öğrencimiz bulunuyor.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI GELİŞTİRİLMELİ

Buna karşın kamu istihdamı aynı hızla gelişmedi. 2018 yılında yıllık eczacı kontenjanı 3800 iken, kamuya yıllık ortalama sadece 588 eczacı atandı. 2026 yılı ikinci dönem sağlık bakanlığı atama kurasında eczacı kadrosuna hiç yer verilmedi. Genç eczacıların istihdam sıkıntıları devam ediyor. Bugün 58 bin meslektaşımızla çalışma alanımız farklı olsa da insanlarımızın ilaca erişimini sağlıyoruz. Yeni istihdam alanlarının geliştirilmesi zorunluluktur. Eczacının olmadığı bir sağlık sistemi sürdürülemez.” Meral KINACILAR ERBEKTE