Uzmanlar, yemeklerden sonra ve asitli içecekleri içtikten hemen sonra diş fırçalamanın sanıldığı gibi diş sağlığını korumadığını aksine çürüklere neden olabileceğini belirtti.

Dişlerin yemeklerden en az yarım saat sonra fırçalanması gerektiğini ifade eden Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, şöyle konuştu: “Yemek yerkendişlere yapışan yemek artıkları kısa süreiçerisinde aside döner. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamanız ise o asidin ağız içerisinde yayılmasına neden olur. Bu asitler ise diş minesinin kalitesini düşürür, dayanıklılığını azaltır. Bu nedenle yemeklerden en az yarım saat sonra dişleri fırçalamak en doğrusudur. Uyku sırasındaağızda asit oranı artıyor. Dolayısıyla, geceleri çürük riski de artmış oluyor. Yatmadan önce mutlaka dişlerin fırçalanması gerekir.”

Dişlerinizi doğru fırçalayın

Çoğu kişinin dişlerini nasıl fırçalayacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığınısöyleyen Zogun, doğru diş fırçalama teknikleriyle ilgili de ipuçları verdi: “Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-gerihareketlerle fırçalanmalıdır. En son diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyleişlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak tutularak fırçalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir.”

Elmayı ısırarak yemek dişi temizler

Diş sağlığı için dişlerin düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini söyleyen Diş Hekimi ArzuYalnız Zogun, “Elma ve armut gibi katı meyveleri ısırarak yerseniz dişlerinizin arasındakiyemek artıkları da temizlenir. Bu nedenle hastalarımıza katı meyveleri ısırarak yemeleriniöneriyoruz.”dedi.

DHA