Özellikle ithal ilaçlarda sıkıntı büyük. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, yeni çıkan çoğu ilacın Türkiye’ye getirilmediğini belirterek, “Hem de bunlar kanser ve kronik hastalıklar gibi hayati öneme sahip ilaçlar. Son 10 yılda 300’e yakın ilaç çıkmış, ancak Türkiye’ye bunlardan sadece 10’a yakını gelmiş” dedi.

İTHALATÇI DAHA AZ GETİRMEK İSTİYOR

Demirci, ithal ilaçların ülkemize getirilmesindeki sıkıntıların artık kronik bir hale geldiğini, sağlığa ayrılan bütçenen her yıl gerilediğini söyledi. Demirci, “Ekonomideki kırılgan yapı nedeniyle ithalatçı yurt dışından daha az ilaç getirirken, buradaki üretici de üretmek istemiyor. Bir çok yeni ilaç Türkiye’ye getirilmiyor. Çoğu kanser ilacı. Dünyada yeni kullanıma çıkan son 10 yılda 300 ilaçtan ancak 10 tanesi ülkemize getirilmiş. Bir çok ilaç bulunamıyor. Bnnlar hayati öneme sahip ilaçlar. Çoğu ilaç gelse bile geri ödeme listesine alınmamış. Türkiye’ye hiç getirilmeyen ilaçlar var. Bütçeyi genişletmedikleri için yeni ilaçların gelişi zor oluyor” diye konuştu.

SAĞLIĞA AYRILAN PAYDA GERİLİYORUZ

Anneden oğula ikinci hayat
Anneden oğula ikinci hayat
İçeriği Görüntüle

Sağlığa ayrılan bütçenin artırılması gerektiğini, bu konuda her yıl geriye gittiğimizi rakamların da ortaya koyduğunu dile getiren Demirci şöyle devam etti:”Sağlığa ödenen paralar çok gibi görünsede gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında çok para harcanmadığını görüyoruz. Mesela Türkiye OECD ülkeleri arasında sağlığa ayrılan payda gerilerde. OECD ülkelerinde yüzde 9’lardayken, Türkiye’de 5 civarında. Bütçeden ilaca ayrılan pay OECD ülkelerinde yüzde 1.1 iken, Türkiye’de 0.7 gibi. Yani ülke olarak sağlığa ve ilaca ayrılan payda sürekli geriliyoruz. İnsan sağlığı her şeyden önemli, sağlığa ayrılan bütçe mutlaka artırılmalı.” Meral KINACILAR ERBEKTE