Toplumsal depresyonun bireysel çöküntüden çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Nörolog Dr. Yavuz "Özellikle yazılı ve görüntülü medya ve sosyal paylaşım siteleri depresyonun herkesi etkisi altına almasına neden oluyor" dedi.

Bi­rey­le­rin dep­res­yon ya­şa­ma­sı, he­men he­pi­mi­zin bil­di­ği bir du­rum. Dep­res­yon ki­şi­ler­de özel­lik­le duy­gu­sal mod açı­sın­dan tam bir çö­kün­tü tab­lo­suoluş­tu­ru­yor. Ki­şi­yi çe­pe­çev­re sa­ran, ha­ya­tı çe­kil­mez kı­lan ve onu sos­yal ha­yat­tan ko­pa­ran dep­res­yon, top­lum da in­san­lar­dan oluş­tu­ğun­dan, tüm top­lu­mu et­ki­le­ye­bi­li­yor. Nö­ro­log Dr. Meh­met Ya­vuz, bu nok­ta­da dü­şün­ce­le­ri­mi­zi ha­fi­fe al­ma­mak ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

OLUMLU VE OLUMSUZ ENERJİLER TOPLUMA YAYILIYOR

Dü­şün­ce­le­rin de ay­nı mad­de­sel nes­ne­ler gi­bi atom­lar­dan ve on­la­rın da da­ha kü­çük bö­lüm­le­ri olan ku­ant ta­ne­cik­le­rin­den oluş­tu­ğu­nu be­lir­ten Dr. Ya­vuz, "A­tom­lar­dan oluş­muş, ener­ji­sel mad­de olan dü­şün­ce; top­lu­mu oluş­tu­ran fert­ler olum­lu dü­şü­nür­se ev­re­ne po­zi­tif, olum­suz dü­şü­nür­se ne­ga­tif ener­ji ya­yar. Top­lu­mun ge­ne­li olum­suz dü­şün­me­ye baş­la­dı­ğın­da, mev­cut kit­le­sel çö­kün­tü ha­li dal­ga dal­ga tüm fert­le­re ya­yı­lır, her or­ta­mı ka­ram­sar­lık duy­gu­la­rı kap­la­r" di­ye ko­nuş­tu.

KİTLESEL DEPRESİF MOD HALİNE GEÇİLİR

Top­lum­sal dep­res­yo­nun bi­rey­sel­den çok da­ha va­him so­nuç­la­ra ne­den ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­yan Dr. Ya­vuz şöy­le ko­nuş­tu: "Bir sal­gın has­ta­lık ka­rak­te­riy­le, bir yıl­dı­rım hı­zıy­la top­lu­mun tüm fert­le­ri­ni et­ki­le­ye­bi­lir. Bu ne­den­le bir ül­ke­nin ge­le­ce­ği ile ala­ka­lı önem­li yö­ne­tim­sel kriz­ler­de, dep­rem gi­bi ta­bii afet­ler­de top­lu­mun ner­dey­se ta­ma­mı­nı et­ki­si al­tı­na alan bir top­lum­sal dep­res­yon tab­lo­su or­ta­ya çı­kar. İn­san­lar kö­tüm­ser bir yak­la­şım ve ba­kış açı­sı ser­gi­le­me­ye baş­lar. Bu da in­san­la­rın top­ye­kün kit­le­sel ola­rak bir dep­re­sif moda gir­me­le­ri­ne ne­den olur."

DHA