Güncel konuları değerlendirerek, internet kullanıcılarını kandırmaya çalışan siber dolandırıcılar, bu kez lüks güneş gözlüğü markalarını kullanıyor. Yaza girerken, güneş gözlüklerine olan ilgiyi değerlendirmeye çalışan siber hırsızlar, sahte kampanyalarla lüks güneş gözlüklerini %90 indirimle sattıklarını duyuruyor. Böylece ağlarına düşürdükleri sosyal medya kullanıcılarının ödeme detaylarını elde etmeye çalışıyorlar.

Güneş gözlükleriyle oltaya düşürmeye çalışıyorlar

Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Facebook kullanıcılarını virüs yüklü dolandırıcılık reklamları ile ilgili uyarıyor. ESET Güvenlik Arastırmacısı Lukas Stefanko, son dönemde internet üzerinden ünlü güneş gözlüğü markaları ile ilgili inanılamayacak ölçüde büyük indirimlerle ürün promosyonu yapıldığı bilgisini paylaştı. Ancak ne yazık ki bu promosyonlar, siber dolandırıcıların en yeni sosyal mühendislik hamlesi.

Virüs yüklü dolandırıcılık kampanya

Güncel konuları kullanarak, sosyal medya kullanıcılarını kandırmayı ve kredi kartı bilgilerini elde etmeyi hedefliyorlar. Bu kez, yaz mevsimine girmek üzereyken, ilginin artacağını bildikleri güneş gözlüklerine yöneliyorlar ve bunun için de bu kategoride lüks markaların isimlerini kullanıyorlar. Lukas Stefanko, bu nedenle sosyal medya kullanıcılarını temkinli olmaya çağırıyor: 'Lüks bir güneş gözlüğünü %90 indirimle aldığınızda, aslında kredi kartı dolandırıcılığı kurbanı olmuş olabilirsiniz'.

Tuzak nasıl işliyor?

Sosyal medya kullanıcıları, bu tür inanılmaz kampanyaları merak ediyor ve o gözlüklerin satıldığı iddia edilen alışveriş sayfalarını tıklıyor. Üstelik herşey normal ve yasal gibi görünüyor. Bu fırsatı kaçırmak istemeyenler, adım adım alışveriş koşularını takip ediyor ve ilgili sayfaya kredi kartı numarası, güvenlik kodu, şifresi gibi ödeme bilgilerini giriyor. Sonra da ürünün gelmesini beklemeye başlıyor. Oysa söz konusu web siteleri ya da sayfalar maalesef sahte. Dolayısıyla sipariş edilen ürün gelmediği gibi, kullanıcı tüm kredi kartı bilgilerini de siber dolandırıcılarla paylaşmış oluyor.

Asıl tehlike kredi kartı bilgilerinizin internette dolaşması

Stefankoya göre, 'Kredi kartı üzerinde yaptığınız ödeme ile biraz para kaybetmiş olabilirsiniz. Ama asıl tehlike kredi kartı bilginizin internet ortamında şifresiz olarak dolaşması ve istismara açık hale gelmesidir' . Virüs yüklü dolandırıcılık reklamları, şimdilik daha çok Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya ve İngilteredeki Facebook kullanıcılarını hedef almış durumda. Ancak yaza özel bu sahte reklam dalgasının önümüzdeki dönemde, pek çok başka dilde yerelleştirilerek farklı ülkelere yayılması bekleniyor.

SİBER FÜZYON MERKEZİ İLE TÜRKİYE GÜCÜNE GÜÇ KATACAK.

Siber dünyadaki saldırıları gerçekleşmeden tespit eden Türkiyenin ilk Siber Füzyon Merkezi, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demirin katıldığı törenle açıldı. Bilişim güvenliği konusunda önemli çalışmalara imza atan ve kritik teknolojileri ülkemize kazandıran Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) imzasını taşıyan Siber Füzyon Merkeziyle Türkiye önemli bir güce kavuştu.

STM, bir ilke imza attı.

İç ve dış tehditlere karşı siber uzaydaki saldırıları daha gerçekleşmeden haber veren Türkiyenin ilk Siber Füzyon Merkezi 17 Mayıs Salı günü Ankarada açıldı. STMnin merkezindeki açılışı Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve STM Genel Müdürü Davut Yılmaz gerçekleştirdi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan SSM Müsteşarı Demir, 'Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Siber Füzyon Merkeziyle Türkiye, siber güvenlik konusunda önemli bir güce kavuştu. Dünyada ülkelerin güvenliğini tehdit eden en büyük unsurlardan biri, siber saldırılar. Siber saldırıları gerçekleşmesinden önce analiz etmek, önüne geçebilmek kritik bir öneme sahip. Bugün bunun için büyük bir adım atıldı' dedi.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, yeni nesil Siber Füzyon Merkezi ile klasik yöntemlerin çok ötesine geçtiklerini belirtti. Yılmaz,'Hem sayıları artan, hem de tespit ve kullanılan yöntem anlamında boyut değiştiren siber tehditleri, klasik yöntemlerle tespit etmek imkansız hale geldi. Bu nedenle saldırı olmadan haberdar olmak ve buna göre otomatik olarak savunma kurgusunu oluşturmak, yani reaktif değil, proaktif bir yaklaşım göstermek gerekiyor. Bugün kullanıma açtığımız siber füzyon merkezi, bu yeni nesil siber güvenlik anlayışının bir ürünü ve ülkemiz için her anlamda pek çok ilki bünyesinde barındırıyor. Çok farklı disiplinleri bir araya getiren ve tamamen bizim geliştirdiğimiz yapay zeka mekanizmalarıyla çalışan bu merkezin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum' dedi.

TÜRKİYEYE GÜÇ KATACAK

STM Siber Füzyon Merkezi sayesinde, artık sadece bilinen siber tehditler değil, henüz ortaya çıkartılmamış, gelişmiş karmaşık metotlar kullanan yeni tehditler de saldırıdan önce tespit edilebilecek ve önlem alınabilecek.Siber Füzyon Merkezinde; zafiyet yönetimi, siber tehdit istihbaratı, tehdit savunma operasyonu, siber harekat merkezi ve olay müdahale yönetimi yetenekleri, özellikle üst seviye yöneticilerin siber olayların yönetiminde inisiyatif almasına imkan sağlayacak yenilikçi harp oyunları yöntemleriyle birleştirilerek modern bir siber güvenlik yaklaşımının uygulanmasına imkan sağlanacak. Her yönüyle ilk olacak bu merkez, siber saldırılara karşı Türkiyenin önemli bir gücü olacak.

SİBER FÜZYON NEDİR?

Siber füzyon, farklı kaynaklardan gelen verilerin birleştirilip, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edildiği ve devamında makine öğrenmesi denilen mekanizmanın kullanıldığı yeni nesil bir yaklaşım olarak karşımıza çıkıyor. Çok farklı disiplinlerin bir araya getirildiği bu yaklaşım, klasik siber güvenlik anlayışında olduğu gibi saldırıyı bloklamaya değil, ilgili tüm parametreler arasında bir ilişki kurarak saldırı paternini belirleyip, olayı çok önceden tespit etmeye, saldırı daha gerçekleşmeden hazır olmaya yönelik proaktif bir kavram olarak tanımlanıyor.