Dijital iş ve kültür dergisi Digital Age tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Digital Age Summit 2019 öncesinde Poltio iş birliğiyle düzenlenen araştırmada “Nasıl Bir Gelecek?” başlığı altında geleceğe yönelik soruların cevapları araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yarısından fazlası “Önemli bir ameliyat konusunda bir insanın kontrolündeki robota güvenebilirim.” dedi.

Vakıfbank ana sponsorluğunda 16 Nisan 2019 Salı günü Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Digital Age Summit 2019 öncesinde sosyal anket platformu Poltio ile iş birliği yaparak özel bir araştırma yaptırıldı. 500’e yakın kişinin katıldığı araştırmada “Nasıl Bir Gelecek? -Teknolojiye Entegrasyon ve Beklentiler” başlığı altında teknolojinin geleceğine dair önemli sorulara cevap arandı. Verilen cevaplardan ise ortaya, teknolojinin bizi hem endişelendirdiği hem de hayatımızı kolaylaştırdığı ölçüde takdir edildiği ortaya çıktı.

“Önemli bir ameliyat olmanız gerekseydi cerrah bir robota mı güvenirsiniz, insana mı?” sorusuna araştırmaya katılanların yarısından fazlası “Bir insanın kontrolündeki robota güvenebilirim” cevabını verdi. Kadınların yüzde 55’i, erkeklerin yüzde 59’u robotikle insanın iş birliğine yani bir insanın kontrolündeki robota güvenebileceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 23’ü ise “Canımı bir robota emanet edemem insana güvenirim” dedi.

Uzay kolonileri ve yapay zekâ kadınları erkeklerden daha çok heyecanlandırıyor

“Geleceğe dair teknolojik öngörüler arasında sizi en heyecanlandıran hangisi?” sorusuna erkeklerin yüzde 43’ü, kadınların ise yüzde 37’si “Yapay organlar ve sağlık teknolojileri” cevabını verdi. Araştırmada yüzde 24 ile uzay kolonileri ikinci sırada yer aldı. Araştırmaya göre uzay kolonileri ve yapay zekâ kadınları erkeklerden daha çok heyecanlandıran teknolojik öngörüler olarak öne çıktı. Kadınların yüzde 24’ü, erkeklerin ise yüzde 14’ü ‘Uzay kolonileri ve yapay zekâ’ dedi.

Yapay zekâ… Hem “tehlikeli” hem “heyecan verici”

Teknolojik gelişmeler konusunda gösterilen genel tavır yapay zekâda da değişmiyor. Her 10 kişiden 3’ü yapay zekâyı aynı oranda tehlikeli ve heyecan verici olarak yorumluyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 36’sı, erkeklerin ise yüzde 31’i yapay zekâyı tehlikeli bulduğunu söylerken; kadınların yüzde 30’u, erkeklerin ise yüzde 29’u heyecan verici olarak nitelendirdi.