İnşaat sektörü kötü değil, en kötü dönemini yaşıyor. Maliyetlerin üç dört yıl içerisinde 10 kat arttığı sektörde konut kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle yapılan dairelerde satılamıyor. Gaziantep’te artık müteahhitlerin birleşerek iş yaptığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Tek başına bir müteahhidin iş yapma şansı kalmadı. 3 müteahhit bir araya gelerek inşaat yapmaya başladı” dedi.
DOKTOR KARI KOCA EV ALAMIYOR
İnşaat sektöründe maliyetler yükselirken, kar marjının düştüğünü, vatandaşın gelirinin ise sabit kaldığını dile getiren Çeliktürk şunları söyledi: ”Örneğin Seyrantepe’de 3 artı bir dairenin fiyatı 3.5 Milyon TL. Müteahhit yeniden yapmaya kalsa 5.5 Milyon maliyeti var. Herkesin kar marjı düşmüş durumda. Müteahhit sıkıntıda, sermaye sıkıntısı var, maliyetler yüksek, riskler çok büyük. Sektör çok kötü, en kötü zaman bu zaman. Her şey hem çok pahalı, çalıştıracak eleman yok, mühendis yok, üstelik yapılan daireler de satılmıyor. Doktor karı koca ev alamıyor.”
TEK BAŞINA KİMSE YATIRIMA GİRMİYOR
Gaziantep’e büyük inşaat firmalarının geldiğini, bunların bizim firmalarla ortak iş yapmaya başladığını anlatan Çeliktürk şöyle konuştu: ”İki, üç müteahhit birleşip iş yapıyor. Tek başına kimse yatırıma girmiyor. Eskiden bir kişinin yaptığını şimdi üç firma ortak yapıyor. Arsa fiyatları pahalı. Maliyetler son üç dört yılda 10 kat arttı. Konut faizlerinin düşmesi, devlet tarafından sübvanse edilmesi gerekiyor. İmamoğlu içeriye girmeseydi, Türkiye’de evsiz kimse kalmazdı. Konut faizinin yeniden birin altına düşmesi lazım, şu anda 3’ün üzerinde” diye konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE