Yerli ve milli savunma sanayinin en önemli projelerinden biri olan ALTAY Tankı’nın kritik bileşenleri arasında yer alan kayar bileziklerin, bundan böyle Gaziantep’te üretileceği açıklandı. Ambargolarla engellenmek istenen bu teknolojinin yerli imkânlarla seri üretime alınması, kentin savunma sanayiindeki konumunu daha da güçlendirdi.
Şahin: Tarihi üretim Gaziantep’te yapılacak
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, ALTAY Tankı’nda kullanılan ve daha önce ambargoya konu olan kayar bileziklerin ASELSAN tarafından Gaziantep’te üretileceğini duyurdu. Başkan Şahin paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Yerli ve milli savunma sanayimizin gururu ALTAY tankının en kritik parçalarından biri olan kayar bilezik, ASELSAN tarafından Gaziantep’imizde üretilecek.
Ambargolarla engellenmek istenen bu stratejik teknolojinin, ASELSAN mühendisleri tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilerek seri üretime alınması ve şehrimizde üretilecek olması, Gaziantep’in savunma sanayisindeki yerini daha da güçlendiren tarihi bir adım oldu.
Kilogram değeri 15 bin dolara kadar çıkan bu stratejik ürün ailesini Gaziantep’te üreterek hem tam bağımsızlığa katkı sunacak hem de dünya pazarlarına ihraç edeceğiz.
Bu kıymetli yatırım için ASELSAN’a ve Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Haluk Görgün’e teşekkür ediyor, bu güçlü iş birliğinde büyük emeği olan Gaziantep Sanayi Odamıza da ayrıca şükranlarımı sunuyorum.”

Ortaklık sözleşmesi imzalandı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, ASELSAN ile Gaziantep Sanayi Odası iş birliğiyle hayata geçirilecek “ASELSAN Gaziantep Kayar Bilezik Fabrikası” için ortaklık sözleşmesi imzalandı. İmza töreni, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.
Görgün: Gaziantep savunma sanayisinde önemli bir merkez olacak
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada savunma sanayisinin Türkiye genelinde 63 ile yayıldığını ve 56 ilin ihracat yapar konuma geldiğini belirtti. Gaziantep’in girişimci ruhuna ve organizasyonel kabiliyetine dikkat çeken Görgün, bu yatırımın yalnızca bir tesis açılışı olmadığını, savunma sanayi ekosistemindeki güçlü iş birliğinin somut bir sonucu olduğunu ifade etti.
30 milyon dolarlık yatırım, 200’ün üzerinde istihdam
Yatırım kapsamında Gaziantep’te tahsis edilen 16 bin metrekarelik alanda yaklaşık 6 bin 500 metrekare kapalı alana sahip bir tesis kurulacak. Tesiste yalnızca kayar bilezik üretimi yapılmayacak, aynı zamanda bölgedeki savunma sanayi tedarik zinciri de güçlendirilecek. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamındaki firma sayısını artırması ve Gaziantep’in sahip olduğu üniversiteler ile nitelikli iş gücünden faydalanması bekleniyor.
Akyol: Ambargoya karşı milli çözüm üretildi
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, kayar bileziklerin savunma sanayiinde kritik bir bileşen olduğunu belirterek, bu parçanın hava savunma sistemlerinden zırhlı araçlara, radar ve optik sistemlere kadar geniş bir kullanım alanı bulunduğunu söyledi.
ALTAY Tankı projesinde bu parça üzerinden Türkiye’ye ambargo uygulandığını hatırlatan Akyol, ASELSAN mühendislerinin bu bileşeni millileştirerek seri üretime geçirdiğini ifade etti. Akyol, Gaziantep’te yaklaşık 25–30 milyon dolarlık yatırım yapılacağını ve 200’ün üzerinde nitelikli personelin istihdam edileceğini açıkladı.
Ünverdi: Gaziantep’in teknolojik dönüşümüne güç katacak
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, imza töreninin Gaziantep’in kurtuluşunun 104. yıl dönümü arifesinde yapılmasının anlamlı olduğunu belirtti.
Gaziantep’in 160 farklı alanda üretim yapan ve yıllık yaklaşık 10 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir sanayi şehri olduğunu hatırlatan Ünverdi, ASELSAN yatırımının kentin teknolojik dönüşümünde lokomotif rol üstleneceğini vurguladı.




