Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Meriç, maddenin uygulama biçiminin özellikle gençler açısından ciddi mağduriyetlere yol açtığını vurguladı.

“Kandırılan gençler ağır bedel ödüyor”

Paylaşımında TCK 158’in yalnızca “nitelikli dolandırıcılık” başlığıyla ele alınmasının büyük bir sorun yarattığını belirten Meriç, yanlış ve ölçüsüz uygulamalar nedeniyle asıl failler yerine çoğu zaman kandırılan gençlerin cezalandırıldığını ifade etti. Meriç, yönlendirilen, neye alet edildiğini dahi bilmeyen gençlerin sistemin en kolay ulaştığı halkalar haline geldiğine dikkat çekti.

“Bir link, bir hesap, bir imza… Hayatları değişiyor”

Melih Meriç, Türkiye’nin dört bir yanında binlerce gencin birkaç bin lira vaadiyle bir linke tıklaması, bir hesabı kullandırması ya da bir evraka imza atması sonrası kendisini bir anda örgütlü nitelikli dolandırıcılık suçlaması içinde bulduğunu belirtti. Bu sürecin ardından gençlerin yıllar süren davalarla, ağır hapis tehdidiyle ve bitmeyen bir gelecek kaygısıyla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

“Gerçek failler çoğu zaman karanlıkta kalıyor”

Fatma Şahin yüzde 58'i geçti
Fatma Şahin yüzde 58'i geçti
İçeriği Görüntüle

Açıklamasında, asıl suç örgütlerinin ve faillerin çoğu zaman ortaya çıkarılamadığına vurgu yapan Meriç, sistemin en kolay ulaşabildiği gençlerin en ağır bedeli ödediğini söyledi. Bu durumun tek tek bireysel hatalarla açıklanamayacağını belirten Meriç, yaşananların açık bir sistem sorunu olduğunu ifade etti.

“Bu adaletsizlik ertelenemez”

CHP’li Meriç, paylaşımında hukuk sistemine de çağrıda bulunarak, “Hukuk, kandıranı değil kandırılanı korumalıdır. Bu adaletsizlik ertelenemez. TCK 158 artık çözülmelidir” ifadelerini kullandı.

Melih Meriç’in bu çıkışı, özellikle gençlerin adli süreçlerde yaşadığı mağduriyetleri yeniden gündeme taşırken, TCK 158’in uygulama biçimine yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi. Paylaşımın kısa sürede sosyal medyada geniş yankı bulduğu görüldü.