Gaziantep Kulübü Derneği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde ilk kez düzenlenen “Gastronomi” konulu 1. Ulusal Karikatür Yarışması için başvurular başladı. Türkiye genelinden katılıma açık yarışmada dereceye giren sanatçılara toplam 70 bin TL para ödülü verilecek.

Gaziantep’in gastronomi alanındaki birikimini sanatla buluşturmayı amaçlayan yarışmaya amatör ve profesyonel karikatüristler katılabilecek. Yarışmada yaş sınırı bulunmazken, sanatçılardan gastronomiyi özgün ve yaratıcı bakış açılarıyla karikatüre taşımaları bekleniyor.

Birinciye 40 bin TL ödül

Yarışmada dereceye girecek eserler için toplam 70 bin TL para ödülü ayrıldı. Birinci olan eser 40 bin TL ve plaket, ikinci 20 bin TL ve plaket, üçüncü ise 10 bin TL ve plaket ile ödüllendirilecek.

Bunun yanı sıra yarışmada 1 Mansiyon Ödülü Plaketi verilecek. Gaziantepli karikatürist Musa Gümüş’ün anısına da Musa Gümüş Jüri Özel Ödülü Plaketi takdim edilecek.

Karikatür dünyasının isimleri jüride

Yarışmanın seçici kurulunda karikatür sanatının yanı sıra Gaziantep’in kültür-sanat dünyasından isimler de yer alıyor.

Seçici kurulda Cemil Açıkkol, Ali Şur, Mehmet Selçuk, Birol Bayram, Memo Tembelçizer, Nurettin Işık ve Nejat Şener bulunuyor. Yarışmaya gönderilen eserler seçici kurulun değerlendirmesinden geçecek.

Musa Gümüş’ün anısı yaşatılacak

Yarışmanın özel bölümlerinden biri de geçtiğimiz yıl genç yaşta hayatını kaybeden Gaziantepli karikatürist Musa Gümüş adına olacak.

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödüle layık görülen Gümüş’ün anısını yaşatmak amacıyla “Musa Gümüş Jüri Özel Ödülü” verilecek. Yarışma kapsamında ayrıca Musa Gümüş’ün eserlerinden oluşan özel bir bölümün de sergide sanatseverlerle buluşturulması planlanıyor.

Gaziantep’te karikatür geleneği hedefleniyor

Gaziantep Kulübü Derneği tarafından düzenlenen yarışmayla, Gaziantep’in gastronomi mirasının karikatür sanatının özgün diliyle anlatılmasının yanı sıra Gaziantep’te süreklilik taşıyan bir karikatür geleneğinin oluşturulması hedefleniyor.

GAÜN TEKNOFEST’e imzasını attı
GAÜN TEKNOFEST’e imzasını attı
İçeriği Görüntüle

İlk kez gerçekleştirilecek organizasyonun ilerleyen yıllarda da sürdürülerek Gaziantep’i karikatür sanatçılarının buluşma noktalarından biri haline getirmesi amaçlanıyor. Dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan eserler de yarışmanın ardından sanatseverlerle buluşturulacak.

Son başvuru 25 Aralık

  1. Ulusal Karikatür Yarışması’na katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 25 Aralık 2026 olarak açıklandı. Yarışmaya ilişkin şartname, başvuru koşulları ve ayrıntılı bilgilere Gaziantep Kulübü üzerinden ulaşılabilecek.