Gaziantep fıstığı, kısacası Antep fıstığı…

Fıstık kenti Gaziantep… Mevsimi geldi, fıstık her köşe başında satılmaya başladı, kilo fiyatı henüz 'bolca' alıp yenecek veya 'ikram' edilecek gibi değil, fiyatı Eylül başında normalleşir sanırım, o zaman bolca yeriz ve ikram bile ederiz… Fıstık tam iç yapması için geceleri 'soğuk havayı' görmesi gerekir derdi bizim büyükler… 3 Eylül 2014 fıstık yarışması ve peşinden Gaziantep fıstık festivali yapılacak…

Lise yıllarımı anımsadım, geçmişe götürdü bir an; yatılı okulumuzda on beş Gaziantepli arkadaş bir aradaydık… Okul arkadaşlarımız ilk günlerimizde Gaziantepli değil, Antepli derlerdi hemen hepimize, zaman içerisinde adımızı öğrendiler, bizde onlara 'Şam fıstığı değil Antep fıstığı' demeyi öğrettik, çaba gösterdik, hatta tatil dönüşlerinde 'Şam fıstığı getirdiniz mi? diye sorana, ikram dahi etmedik…' Antep fıstığı diye beş altı kere söyletip öylece verirdik… Alınganlık gösterirdik, bize Gaziantepli değil Antepli, fıstığa Şam fıstığı diyenlere… Lehçemizle alay etmeye kalkanlar öğrendikçe onlarda konuşmaya çalıştı ama hiçbir zaman beceremediler…

FISTIK KAHVESİ DE

NEREDEN ÇIKTI

Fıstık mevsimi dolayısıyla yapılacak etkinliklerin duyurulmaya başlaması ve 'farklı ne yapabiliriz' sorusu çok sevdiğim melengiç kahvesini hatırlattı severek ve isteyerek içtiğim bu kahvenin tanıtılması gerekir diye düşündüm ve araştırdım, 'özde fıstık olan melengiç kahvesinin adı; fıstık kahvesi' olmalıydı… En iyisi yapılarak, yerli ve yabancıların Gaziantepe 'damak tadı' için geldiklerinde mutlaka ikram edilmeli, melengicin özde fıstık olduğu mutlaka anlatılmalı… Marketlerde cam kavanozlarda satış için sunulsa da, adının melengiç kahvesi olarak yazılı olması, ancak bilenlerin satın alabileceği bir ürün olmaktan öteye gitmiyor…

KİM İÇMİŞ NE DEMİŞLER

Antep fıstığından yapılır, pek bir ağırdır ama içimi hoştur. Taksimde zencefilde içilebilir. Yabani Antep fıstığından yapılan kahve...

Berbat kokusu olan midenizi ağzınıza getirebilecek kadar ağır ve yoğun bir tadı olan perhiz ilacı…

Tadı, Türk kahvesine müdavim olanlara biraz tuhaf gelebilir, ama içimi oldukça rahat bir kahvedir…

Yolu Antepe düşenlere, içmeden geçmek günahtır…

Tophanedeki nargilecilerde tatma imkanı bulacağınız, gelmiş geçmiş en muhteşem içeceklerden biri...
Yalnız üstünde oluşan kreması için bir de çay kaşığı ısmarlarsanız içerken daha rahat edersiniz...
Müthiş bir tadı vardır, sanki sütlü gibi, ama çok farklı, anlatılır gibi değil... İçindeki tanecikler en sonunda kaldığında, tadına doyamadığınız için onları da yemeye kalkabilirsiniz... Yapmayın oldukça acıdır…

Sütle yapılanı makbulmüş, böyle sıvı bir şey… Pekmeze benziyor… Kardeşim almış bir kavanoz, daha içmedik… Tadı hakkında yorum yapamayacağım... Ama ana maddesi yabani Antep fıstığıysa ki egede çitlembik derler, kurutulup çıtır çıtır yenir çerez niyetine… Kahvesi de o kadar kötü olmasa gerek…

Tophanedeki çınar altı isimli bir yerde üç arkadaş birer fincan içmek suretiyle 36 TL ödemek zorunda kaldığımız acı kahve... Tamam, büyük fincan istedik ama fincan başına 12 TL de yuh yani dedirtecek türdendi…

Hemencecik bitiyor bu kahve, şöyle İzmirde…

HADİ BU FISTIK FESTİVALİNDE ADINI BİZ KOYALIM VE GAZİANTEP TURİZMİNE HEM KATKI HEMDE GELEN YERLİ YABANCILARA YENİ BİR DAMAK TADI SUNMUŞ OLALIM…