Pedal çevirmeyi çok daha kolay kılan ve bir motor sistemine sahip olması nedeniyle yokuşları da zorlanmadan çıkmayı sağlayan elektrikli bisikletler ise uzun mesafelerde de kullanılabiliyor. Daha az efor ile daha uzun bir mesafe kat etmeyi sağlayan elektrikli bisiklet çeşitleri, günümüzde pek çok farklı model seçeneği sunuyor. Elektrikli bisiklet seçerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır.

  • Kullanım Amacı

Elektrikli bisikleti nerede ve ne sıklıkla kullanacağınızı belirlemeniz, kullanım amacınıza en uygun modeli seçmenizi kolaylaştırır. Günlük olarak kullanım amacıyla bir elektrikli bisiklet satın alacaksanız kompakt bir yapıya sahip olan hafif modelleri seçebilirsiniz. Engebeli arazilerde ve doğa gezintilerinde kullanım için bir elektrikli bisiklete ihtiyacınız varsa amortisörü güçlü bir modeli seçmeniz gereklidir. Zorlu arazi koşullarında ise geniş lastiklere sahip bir model tercih etmek daha uygun olacaktır.

Erbakan’ı  şaşırtan kalabalık Erbakan’ı  şaşırtan kalabalık
  • Motor Gücü

Elektrikli bisiklet tercihinde dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir diğeri de motor gücüdür. Günlük kullanım için motor gücü 250W olan modeller ideal olur. Bu motor gücüne sahip elektrikli bisikletler orta düzey eğimli yollarda da kullanılabilir. Yokuşlu araziler ya da engebeli yollarda kullanım için motor gücü daha yüksek bir bisiklet modelini tercih etmek gerekebilir. Motor gücü yüksek olan elektrikli bisikletlere yönelenlerin ehliyet konusunda yasal düzenlemeleri de dikkate almasında fayda olacaktır.

  • Batarya Kapasitesi ve Menzil

Elektrikli bisikletlerin batarya kapasitesi, kullanım sürelerini belirler. Tek bir şarj ile bisikletin ne kadar yol kat edebileceğinin bilinmesi gereklidir. 300 Wh ile 700 Wh arasında değişen bataryalar tek şarj ile 40 ila 120 kilometre kadar sürüş imkânı sağlıyor ancak bu süre kullanım şartlarına ve yol koşullarına göre değişebilir. Kullanıcının ağırlığı ve hava koşulları dahi sürüş süresini etkileyebilir. Ayrıca bataryanın kolaylıkla çıkarılıp takılabilir yapıda olması önemlidir.

  • Bisikletin Ağırlığı

Model seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken unsurlar arasında bisikletin toplam ağırlığı ve taşıma kapasitesi de bulunur. Elektrikli bisikletlerde motor ve batarya bulunması, klasik bisiklet çeşitlerinden daha ağır olmalarını beraberinde getirir. Bisikleti sıklıkla kas gücüyle taşımanız, apartman merdivenlerinden indirip çıkarmanız gerekiyorsa mümkün olduğunda hafif modelleri seçmeye özen gösterin. Katlanabilir elektrikli bisikletler, taşıma ve saklama kolaylığı sağlar.

  • Fren ve Süspansiyon Sistemleri

Güvenli kullanım bakımından fren ve süspansiyon sistemlerinin de gözden geçirilmesinde fayda olacaktır. Islak ve kuru zeminde ideal performansı sergileyen disk fren sistemleri en çok tercih edilenler arasındadır. Hidrolik fren sistemleri ise daha az güç uygulayarak fren yapmayı sağlar. Fren ve süspansiyon sistemleri incelenirken elektrikli bisikletin kullanılacağı arazi koşullarının da dikkate alınmasında fayda olacaktır.

  • Donanım ve Ek Özellikler

Son olarak elektrikli bisiklet tercihi yaparken bisikletlerin sahip olduğu donanımın ve hangi ek özelliklere sahip olduğunun da incelenmesi önerilir. Vites sistemleri, lastik yapısı ve lastik genişliği, bagaj taşıma sisteminin olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Gece sürüşü yapacak olanlar ise bisikletlerin ön ve arka aydınlatma sistemlerinin yeterli olup olmadığını gözden geçirmelidir. Hız ve batarya göstergesinin olması, farklı sürüş modlarının bulunması ise konforlu kullanım beklentisini karşılayan ek özelliklerdir.

Yeni nesil elektrikli bisiklet modellerini Decathlon internet sitesinde inceleyebilirsiniz. Farklı yol koşullarına uygun formda dizayn edilen elektrikli bisikletler arasında günlük kullanım için ideal modeller de yer alıyor. Decathlon internet sitesinde elektrikli bisikletlerin teknik donanımlarına dair de yeterli bilgi bulunuyor.