Gaziantep Üniversitesi’nde can sıkıcı gelişmeler yaşanıyor. Son olarak (çocuk onkoloji), bölümünün 3 doktoru da özel hastaneye gidince bölüm kapandı. Daha önce erişkin ve çocuk iliği nakli merkezlerinin ikisinin de kapandığı, erişkin hematolojide bir tane hoca kaldığı öğrenildi. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prog. Dr. Arif Özaydın, hocaları tutamadıklarını belirtirken, bakanlıktan doktor talebinde bulunduklarını söyledi. CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuyu meclise taşıdı.  Meriç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorların ayrılma gerekçesi nedir? “ diye sordu. 

İLK DEFA KAPANDI

Gaziantep Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde çocuk hematoloji bölümü (çocuk onkoloji), bölümünün tek doktoru olan Sinan Akbayram’ın da özel hastaneye gitmesi sonucu bölüm kapandı, olan da çocuk hastalara oldu. Bölümün ilk defa kapandığı, maaş sorunu yüzünden doktorların özel hastaneleri tercih ettiğini belirten hastane çalışanları, “Çocuk nörolojiden bir doktor gitti, iki doktor kaldı. Erişkin nörolojiden iki hoca  ayrıldı, 2 tane hoca kaldı. Gözden ayrılan oldu, kadın doğumdan gidenler oldu. Erişkin hematolojide bir tane hoca kaldı. Erişkin kemik iliği bölümü kapandı. Hastanede, erişkinde kemik iliği nakli yapılamıyor, çocuklara yapılamıyor. Doktorların gitmesinde maddi konular ilk sırada geliyor. Uzman olan gidiyor. Bu hocayı bulana kadar canları çıktı. Ancak ellerinde tutamadılar. Hocanın önce ekibi Liv hospitale gitti, sonra kendisi, ne olacak şimdi bu hastalar?” dediler.

REKTÖR ÖZAYDIN:GİDEN DOKTORLARA KIZIYORUM

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, hocaları tutamadıklarını, bu konuda oldukça üzgün olduğunu belirtirken, bakanlıktan doktor istediklerini belirtti. Özaydın, “Ben giden doktorlara kızıyorum. Devlet sizi profesör yapıyor, nereye gidiyorsunuz? Hepsi maddi nedenlerle gidiyor. Tabi gitmeyen de var” dedi.

BU ALANDA DOKTOR AZ

Bu alanda doktor sayısının da azlığına dikkat çeken Özaydın şunları söyledi:”Zor bir meslek. Plastik, güzellik uzmanı, iç hastalıkları gibi alanlarda doktor çok. Ancak spesifik özel çalışma gerektiren bu alanda doktor sayısı az. Bu bölümde üç doktorumuz vardı üçüde aynı özel hastaneye gitti. Ancak bölüme doktor bulacağız, bu sorunu kısa zamanda çözeceğiz inşallah, hoca arayışına girdik.”

MERİÇ KONUYU MECLİSE TAŞIDI

CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Melih Meriç, Çocuk Onkoloji ve Hematoloji bölüm doktorlarının Gaziantep’teki hastanelerden ayrılmalarına ilişkin soru önergesi verdi. Meriç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorların ayrılma gerekçesi nedir? “ diye sordu.

AİLELER MAĞDUR

Gaziantep’teki sağlık sisteminin hali hazırda birçok sorun barındırdığını dile getiren Meriç, “Çocuk Onkoloji ve Hematoloji doktorları gidiyor, tedaviler aksıyor.. Çocuk onkoloji ve hematoloji doktoru sayısı çok az. Hal böyleyken birçok yavrumuzun tedavisi yarıda kaldı. Aileler mağdur, çocuklarının süresi gelen raporlu ilaçlarını dahi yazdıramıyor. Çünkü diğer bölümlerdeki uzman doktorlar, hematoloji ve onkoloji hastası çocukların ilaçlarını reçete edemiyorlar.” Dedi.

TEK ÇARE ÖZEL HASTANELERE GİTMEK

Devlet hastanelerinde doktor bulamayan anne ve babalar için tek çarenin özel hastanelere gitmek olduğunu söyleyen Meriç, “Özel hastanelerde alınan ücretler, evlatlarının sağlığıyla dertlenen ebeveynlere ilave maddi yük getiriyor. Aileleri ücreti karşılayamayacak durumda olan yavrularımızın tedavileri kesintiye uğruyor. Erken tanı ve zamanında tedavinin insan hayatı açısından önemini dikkate alırsak, Gaziantep’teki üniversite ve kamu hastanelerinde mağduriyet yaratan Çocuk Onkoloji ve Hematoloji doktoru eksikliğinin derhal giderilmesi lazım. Yetkililerden isteğimiz, çocuk hastaların ve ailelerinin yaşadıkları maddi ve manevi çilelere derhal son verecek adımları atmalarıdır.” Diye konuştu..

DOKTORLAR NİYE GİDİYOR?

CHP’li Meriç, konuya ilişkin olarak TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:”Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan çocuk onkoloji ve çocuk hematoloji hekim sayısı nedir?  Gaziantep’te özel hastanelerde görev yapan çocuk onkoloji ve çocuk hematoloji hekim sayısı nedir? Gaziantep’te onkoloji ve hematoloji çocuk hasta sayısı nedir?  Gaziantep’te üniversite ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorların ayrılma gerekçesi nedir?  Yetişmiş uzman hekimlerin kamu ve üniversite hastanelerinden ayrılmamaları için hekimlerin çalışma şartları, fiziki ortamları, özlük hakları açısından iyileştirici tedbirlere yönelik yürüttüğünüz bir politika var mıdır var ise detayları nedir?”
 Meral KINACILAR