Eski ehliyetler yarın geçersiz olacak
Eski ehliyetler yarın geçersiz olacak
İçeriği Görüntüle

İçişleri Bakanlığı, 26 kişiye mezar olan Kavak Apartmanı’na ilişkin İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Arif Taşdoğan hakkında soruşturma izni verdi, MHP'li eski Nurdağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Tuna ile AKP’li eski Belediye Başkanı Orhan Yılmaz hakkında ise soruşturma izni vermedi.

İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı, 2019-2023 yıllarında görev yapan eski AKP’li Nurdağı Belediye Başkanı ve aynı zamanda apartmanın müteahhidi olduğu ileri sürülen Ökkeş Kavak ile birlikte Mustafa Türkmen, Serdar Çelebi Köse, Fatma Doğan, Mine Seçkin Sever ve Ömer Faruk Özkaplan hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla dava açtı. Başsavcılık ayrıca, Kavak Apartmanı'nın yıkılmasında sorumluluğu olduğu ileri sürülen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni talep etti.

NELER OLDU?

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Kavak Apartmanı'nın yıkımına ilişkin 4 kamu görevlisi hakkında hazırladığı inceleme raporunu tamamladı. Raporun değerlendirilmesinin ardından, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; İmar ve Şehircilik Müdür Vekili ile eski Fen İşleri Müdür Vekili Arif Taşdoğan hakkında soruşturma izni verirken, 1999-2004 yılları arasında Nurdağı Belediye Başkanlığı yapan MHP'li Mustafa Kemal Tuna ve 2004-2014 yılları arasında görev yapan AKP’li eski Nurdağı Belediye Başkanı Orhan Yılmaz hakkında soruşturma izni verilmesine gerek görmedi. Eski Fen İşleri memuru Hasan Çetin'in ise vefat etmiş olması nedeniyle hakkında soruşturma izni verilmedi.

YILLAR SONRA USULSÜZ RUHSAT VERİLDİ

Soruşturma izin belgesinde bilirkişi raporuna atıf yapılarak, binanın yapımına 1998 yılında ruhsatsız olarak başlandığı, 2001 yılında inşaatın tamamlandığı belirlenirken bu süreçte herhangi bir zemin etüdü ya da statik proje hesap raporunun hazırlanmadığı, donatı detaylarının da yetersiz olduğu ifade edildi. Yapımı yıllar önce tamamlanan binaya, inşaata yeni başlanmış gibi 26 Aralık 2013 tarihli yapı ruhsatı verildiği, yapı kullanma izin belgesinin ise hiç düzenlenmediği bildirildi. Ayrıca, bilirkişi raporunda söz konusu bina için 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesi kapsamında herhangi bir yapı kayıt belgesi bulunmadığı, yapı ruhsatının düzenlendiği dönemde hazırlanan zemin etüt raporunda temel zemine dair oturma analizlerinin yapılmadığı ve proje ile uygulama arasında ciddi farklılıklar olduğuna dikkat çekildi. Raporda, yapının inşa ve ruhsatlandırma aşamalarında 2007 Deprem Yönetmeliği ve 3194 sayılı İmar Kanunu'na yeterince uyulmadığı, ruhsatlandırmadan önce gerekli yapısal analizlerin yapılmadığı ifade edilirken binanın uygun olmaması halinde güçlendirme veya iyileştirme yapılması gerektiği belirtildi. Tespitler doğrultusunda, yapının inşasında ve ruhsatlandırılmasında 1997 ve 2007 Deprem Yönetmeliği ile İmar Kanunu'nun 22, 32 ve 42. maddelerine aykırı davranıldığı ortaya konuldu. 1998 yılında ruhsatsız olarak inşa edilmeye başlanan bir binaya, 2013 yılında mevzuata aykırı şekilde yapı ruhsatı düzenlediği tespit edilen İmar ve Şehircilik Müdür Vekili ve eski Fen İşleri Müdür Vekili Arif Taşdoğan hakkında soruşturma izni verildiği bildirildi.

SORUMLULUĞU YOK

Ruhsatsız yapıya ilişkin herhangi bir tespit veya ihbar kaydına, belediye binasının depremde yıkılması nedeniyle ulaşılamadığı; ayrıca ilgili birimlerce söz konusu yapının ruhsatsız ya da ruhsata aykırı inşa edildiğine dair dönemin belediye başkanlarına herhangi bir bildirim yapılmadığı kaydedildi. Değerlendirmelerin ardından, eski Nurdağı Belediye Başkanları Mustafa Kemal Tuna ve Orhan Yılmaz'ın söz konusu yapıyla ilgili herhangi bir ihmali veya sorumluluğu bulunmadığı kanaatine varılarak, soruşturma izni verilmedi.