KÜRTLERİN TÜRKLÜĞÜ SOSYO-TARİHSEL BİR GERÇEKLİKTİR

Bu zamana kadar Kürtlerin Büyük Türk Medeniyetinin ayrılmaz bir parçası olduğunu savuna gelen sosyologların ve tarihçilerin savlarına dudak bükenler meseleyi art niyetsiz bir şekilde ve derinlemesine incelemek yerine konuyu siyasallaştırma kolaycılığına müracaat etmişlerdir.

Kürtlerin Türk soyuna mensup bir halk olduğunu savunanlar ya hain ilan edilmişler ya da Türk Devleti'nin asimilasyoncu politikasının gereğidir diyerek sosyolojik ve tarihsel bulgular yok sayılarak karartılmaya çalışılmıştır.

Halbuki Kürtlerin aidiyeti, Türklük ulu çınarının kollarından biri olma gerçeğiyle kaimdir. Türk soylu Kürtlük olgusu Asimilasyoncu-Kemalistliğin siyasal bir dayatması değil, sosyo-tarihsel bir gerçekliktir.

KÜRT DİLİNİN TÜRKÇEYE YATKINLIĞI VE KÖK BİRLİĞİ

Bu zamana kadar Kürtlerin Türklüğünü savunanların en çok zorlandığı konu Kürt dili olmuştur. Kürtçenin hala tartışılır üç temel madde üzerinden yolunu bulmaya çalıştığı bir realite.

1) Farsça, Arapça ve Türkçe ağırlıkta olmak üzere, komşuluk ilişkisi içinde bulunduğu diğer dillerinde katılımıyla karma bir dil yapısı kazandığı

2) Kürtçe'nin aslında eski Türkçe olduğu özellikle Uygurca'da fazlasıyla öne çıkan ortak özelliklerinin bulunduğu

3) Kazakça, Kırgızca, Uygurca, Azerice, Çuvaşça, Özbekçe gibi Kürtçe de Türkçe'nin bir lehçesidir savı gibi.

Dolayısıyla 'Kürtler Türktür'ü savunanlar aslında dilde de bir farklılık olmadığını, kelime ve özne-nesne-fiil yapılarını karşılaştırmalı olarak kanıtlamaya çalıştılar. (Ali İhsan Gültekin, 'Kürt Gerçeği', sayfa 123-153)

Bu alanda hayli iddialı ve ciddi çalışmalarıyla dikkat çeken araştırmacılardan biri olan Metin Kaplan 'Ülkücü Dünya Görüşü-2' adlı kitabında Kürtçe'nin yapısına ilişkin, onu Türkçe'ye yaklaştıran bir takım ipuçları veriyor.

Kürtçe bir takım örnek cümleleri irdeleyen Metin Kaplan, bu lisanın temel yapısının Osmanlı Türkçesi ve Türkçe'den hiç bir farkının olmadığı sonucunu çıkartarak, Oğuz Dili'nin beş temel özelliğinin günümüz Kürtçesinde yaşamaya devam ettiğini savunuyor.

Kaplan, incelediği cümle ve kelime yapılarını şöyle açıklıyor; 'Kaşgarlı Mahmud'un belirttiği gibi Türk Dilindeki 9 sesli ve öteki sessiz harflerin diğerini Kürtler'de de görmekteyiz. Türkçe'de olmayan sesler Kürtçe'de de yoktur. Oğuzlarla Kıpçakların kelime başlarındaki 'y' seslerini yutarak konuştuklarını yine Kaşgarlı, Divanı'nda belirtmiştir. Kürtlerde Oğuzlar gibi bu özelliği yaşata gelmişlerdir.