Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Önemli mesajların verildiği ziyarette heyet Gaziantep'i örnek aldıklarını söyledi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, Meclis Başkanı Zafer Sağlam, Meclis Başkan Yardımcıları Levent Sürmen ve Ömer Faruk Yıldız’ın da bulunduğu 20 kişilik bir heyet, ilk olarak GSO’yu ziyaret etti. Ziyarette heyete, Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de eşlik etti. Konuk heyeti ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep’te binlerce yıldır ticaret ve üretimin devam ettiğini, Türkiye’nin sanayileşen en önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.

DEVLET YATIRIMI YOK

"Kendi şehrimizin dışına taşmaya başladık’’ diyen Konukoğlu, "Oda olarak yürüttükleri ‘’Dörtyol-Hassa Tünel Projesi’’ sayesinde Gaziantep ve bölgesi sanayicilerinin limanlara ulaşımının kısalacağını anlattı. Konukoğlu, ‘’Projemizin, Türkiye’nin ihracatının artırılmasında büyük katkısı olacak. Maliyetlerimiz düştüğü için rekabet gücümüz de artacak’’ diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İKİ KATI BÜYÜYORUZ

Sanayicilere yeni yatırım alanı sağlamak için Kilis ile Gaziantep arasında 19 milyon metrekarelik alanda ortaklaşa ‘’Şahinbey-Polateli OSB’’ kuracaklarını, şu anda bakanlıkta işlemlerin devam ettiğini hatırlatan Konukoğlu, bu bölgeyi 45 milyon metrekareye kadar genişletebileceklerini bildirdi. Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat, 350 bin istihdama ulaşma, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratma hedefi bulunduğunu belirten Adil Konukoğlu, "Oda olarak hem sanayicimizin önünü açmaya çalışıyoruz hem de sanayiciler olarak var gücümüzle şehrimizi daha ileriye taşımak için mücadele veriyoruz. Gaziantep olarak en büyük avantajımız burada devletin yatırımı olmamasıdır. Hem ihracatta hem de diğer verilerin hepsinde her zaman Türkiye’nin iki katı büyüyoruz" şeklinde konuştu.

DEMİR: TAKDİR EDİYORUZ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir de konuşmasında, Gaziantep sanayi bölgesinin büyümesini takdirle karşılayarak, ‘’Zonguldak’ta 8 milyon metrekarelik alan var, ama orada hala yer tahsisine başlayamadık. Siz ise 40 milyon metrekareye ulaşmışsınız. Özellikle hem sizi hem de buradaki siyasetçilerinizi tebrik ediyorum’’ dedi.

ZONGULDAK DEVLET ELİYLE KURULDU

Türkiye’nin ilk sanayi kenti olan Zonguldak’ta sanayinin devlet eliyle kurulduğunu, 1991 yılından sonra madencilikte çalışan sayısının azaldığını belirten Demir, şunları kaydetti: "Zonguldak git gide ufalıyor; hem ticaret ve sanayi hacmi hem de iş ve işçi potansiyeli geri gidiyor. O yüzden sizin bahsettiğiniz iyi rakamlardan bahsedemiyoruz. Zonguldak’ı canlandırıp, Türkiye’nin büyüme oranı kadar bir büyüme rakamına ulaştırmak istiyoruz. Kentimizde şu anda termik santral yapımı hızla devam ediyor. Santral yatırımları tamamlandığında Türkiye’nin yüzde 27’sini üretebileceğiz. Bu da bizim için sevindirici. Enerji üssü olmaya adayız. Zonguldak Limanı’ndan 2,5 milyar dolarlık ihracat yapılıyor, ama bunların tamamı Türkiye’den gelerek Rusya ve Karadeniz ülkelerine giden ürünlerden oluşuyor"

GAZİANTEP-ZONGULDAK ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyelerinin ziyaretinde konuşan Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, Odalar arasında kurulacak ve geliştirilecek işbirliğinin kentler arasında birlikteliğe ve dostluk köprüsüne önemli katkı sağlayacağını söyledi. Yener, Kentler arasındaki dostlukları pekiştirmek için Odalar arası işbirliği ve ziyaretlerin büyük önem taşıdığını, Odalar arası işbirliği sonucunda oluşacak sinerjinin kentlerin daha da gelişimini sağlamak açısından çok olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.

ORTAK PROJELERE İMZA ATABİLİRİZ

Günümüzdeki gelişmelere paralel olarak Odalar arası işbirliğinin öneminin daha da ortaya çıktığına dikkat çeken ve Odalar arası ziyaretler ve işbirliğinin kentlerin gelişimine önemli katkılar sağladığını vurgulayan GTO Meclis Başkanı Yener, “Ülke kalkınması için odalar arasında kurulacak ve geliştirilecek işbirliklerinin büyük önem taşıdığı gibi aynı zamanda bu birliktelik kentler arasındaki işbirliğine de önemli katkılar sağlamaktadır. Odalar arası birlikteliğin birbirlerini daha yakından tanımalarına ve sonrasında olumlu iş birliklerine vesile olacağını düşünüyorum. Kuşkusuz sorunlar karşısında ortak akıl ve duyguyu oluşturacak bir kararlılığı hayata geçirme konusunda hepimiz benzer düşüncelere ve hedeflere sahibiz. Sahip olduğumuz potansiyelleri, değerleri daha da artıracak iş birliği modellerini, karşılıklı paylaşımlar ile fikir alışverişleri ile geliştirmemiz hepimiz için önemli. Bizlerin yakın ilişkiler içinde olması, kentlerimizin vizyonunu da geliştirecektir. Karşılıklı olarak deneyimlerimizi paylaşma buna benzer ziyaretler ve Odalar arası işbirliğinin büyük önem taşımaktadır. Bizler temsil ettiğimiz kitlelerin yararına, ülkemizin çıkarlarına ve kentlerimizi geliştirecek ortak projelere birlikte imza atabiliriz” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ