Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın ABD’deki Bowling Green State Üniversitesi’nde zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin en önemli tarihsel zenginlikleri arasındakiZeugma mozaiklerine ait 12 parçanın ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıktı. 1965'te üniversite tarafından Manhattan'da bir sanat galerisinden satın alınan Zeugma mozaiklerinin Türkiye'ye iade edilmesi için yapılan resmi girişimlerden ise sonuç alınamadı.

KAZILARDA KAÇIRILDI

Gaziantep'teki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulanan Zeugma Antik Kenti, milattan önce 300 yılında Büyük İskender tarafından 'Selevkia Euphrates' adıyla kurulmuştu. Daha sonra Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, milattan önce 31'den itibaren Roma İmparatorluğu'na bağlanırken 'köprü' anlamındaki Zeugma adını almıştı. 1998-1999'da Birecik Barajı'nın suları altında kalmaması için yürütülen kazılarda bulunan eserler Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenirken, bazı parçaların ABD'de zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Ohio'daki Bowling Green State Üniversitesi'nin koridorlarında zemin süsü olarak kullanılan mozaiklerin 1965'te kaçak kazılarla kaçırıldığı tahmin ediliyor.