GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, son yağışlarda sıkıntı yaşanılan bölgelerden biri olan Yeditepe bölgesi için önemli bir projenin müjdesini verdi. Karataş'ın bütün suyunun Yeditepe'de toplantığını belirten Uslusoy, "Bir çalışma yapacağız. Burası bütün bir havzanın suyunu topluyor. Karataş'ın bütün suyu buraya geliyor. Şimdi burada 400 metrelik büyük çaplı, 1400'lük bir kanal çalışmasıyla yağmursuyunu toplayıp alacağız. Yani bu binalara bu suyun girmesini engelleyecek çalışmalar yapacağız. Burada biriken yağmursuyu tamamen tahliye edilecek. Bunun için büyük bir yatırım yapılacak" dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BİLE YAŞANIYOR

Fahrettin Uslusoy, dünyanın her şehrinde olağanüstü yağışların yaşandığını belirten Uslusoy, "Kısa sürede, şehrin yağmursuyu şebekesinin üzerinde gelen bir yağışta dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bu tür sorunlar yaşanıyor. Ama Allah'a şükür can kaybı olmadı, hem de yollarımız kapanmadı. Ağırlıklı olarak Güneykent, Yeditepe'de sıkıntı oldu" dedi.

BARAJ YARI YARIYA DOLU

Uslusoy, son yağışlarla Kartalkaya barajının bir miktar dolduğunu, barajde yüzde 45 doluluk olduğunu belirterek, "Geçen yıl bu oran yüzde 100'dü. Her nimetin bir külfeti vardır. Uzun süredir Gaziantep yağmur yağmayan bir şehirdi. Yağmur şehrimizde hem içmesuyu açısından, hem tarım açısından önemliydi. Hatta taşmasın diye su tahliye ediliyordu. Şu anda yarı yarıya dolu" dedi

İKİ GÜNDE 70 KİLOĞRAM YAĞMUR YAĞDI

Yağışların olmaması, az olması durumunda içmesuyu sorunu yaşanmaması için Baraja her halükarda Göksu nehrinden su takviyesi yapacaklarını ifade eden Fahrettin Uslusoy, "Ancak özellikle tarım arazileri için bu yağışlar önemli oldu. Yağış miktarı 70 kiloğramı geçti. Gaziantep 81 il içinde en çok yağış alan il oldu" dedi.

TRAFİKTE SORUN YAŞANMADI

Yağışlardan dolayı şehirde birkaç nokta hariç sıkıntılı durum olmadığını söyleyen Uslusoy, "Bayramlı köyü yolu üzerinde bir otobüste, Güneykent bölgesinde bir iki apartmanın duvarlarında ve yol seviyesinden aşağıda olduğu için bir iki apartmanın otopark ve bodrum katlarını su bastı. Ancak şehrin içerisinde, ana caddelerde, ana güzergahlarda bu birikintilerine rağmen trafik kapanmadı. Küsget'in girişinde yolda göllenme oldu o da trafiği tamamen engellenmedi" diye konuştu.

YEDİTEPE İÇİN ÖNEMLİ PROJE

Yeditepe bölgesi için büyük bir projeleri olduğunu söyleyen Uslusoy, "Bir çalışma yapacağız. Burası bütün bir havzanın suyunu topluyor. Karataş'ın bütün suyu buraya geliyor. Şimdi burada 400 metrelik büyük çaplı, 1400'lük bir kanal çalışmasıyla yağmursuyunu toplayıp alacağız. Yani bu binalara bu suyun girmesini engelleyecek çalışmalar yapacağız. Burada biriken yağmursuyu tamamen tahliye edilecek. Bunun için büyük bir yatırım yapılacak" dedi.

250 KM YAĞMURSUYU ŞEBEKESİ YAPILACAK

10 yılda 90 Trilyon yatırımla, 250 km yağmursuyu şebekesi yaptıklarını, şehrin yeni açılan yerleri için 250 km daha yağmursuyu şebekesi yapılması gerektiğini söyleyen Uslusoy, "Daha önce yapılan yağmursuyu şebekesinin uzunluğu 60 km'di. Şehrin merkezi yerlerinde, ana caddelerinin tamamında, Karataş'ın ana caddelerinde hepsinde yağmursuyu şebekesi var. Fakat yeni açılan yollarımızda, dar sokaklarımızda yağmursuyu şebekesi yok. Bunları yavaş yavaş yapacağız. Mesela Yeditepe bölgesinin 400 metre aşağısında yağmursuyu şebekemiz var. Şimdi biz bu hattı 400 metre uzatacağız. 1400'lük boruyla yani, 1.5 metre çapındaki bir boruyla yapacağız bunu. 400 metre uzatacağız ve bu bölgedeki problemi çözeceğiz" şeklinde konuştu.