Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binlerce binanın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, denetim süreçlerini mercek altına aldı. Bakanlık, 11 ilde yıkılan binaların “yıkım gerekçeleri”ni masaya yatırırken, yapı denetim sisteminde tespit edilen yüzde 1’lik kaçağı yakalamak üzere yeni denetim yöntemleri üzerinde çalışmaya başladı.Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre buna ek olarak dün, yapı denetim kuruluşlarıyla laboratuvarların denetimine yönelik tebliğler ayrıldı. Böylece yapı denetim kuruluşlarıyla laboratuvarların denetim kuralları iki ayrı tebliğle düzenlenmiş oldu. Tebliğler dünkü Resmi Gazete’de yayımlanırken yetkililer, işlemin sadece tebliğleri ayırdığını, yapı denetçiler için de laboratuvarcılar için de cezalarda artış ya da azalış olmadığını belirttiler. Yetkililer, bir yıl süreyle üç kere yeni iş alma cezası verilen yapı denetim şirketinin faaliyetlerine son verme uygulamasının devam ettiğinin altını çizdiler.

LABORATUVAR SAYISI 2.5 KAT ARTACAK

Bir ilde kurulacak laboratuvar sayısı o ildeki yapı denetim şirket sayısının onda birini geçemezken, yapılan değişiklikle bu oran dörtte bire düşürüldü. A ilinde 100 yapı denetim şirketi varken laboratuvar sayısı 10’la sınırlıydı; dünkü değişiklikle bu sayı 25’e kadar çıkabilecek. Bakanlık yetkilileri, artışın nedenini hem deprem yaşanılan bölgede hem de kentsel dönüşümün hızlanacağı diğer illerde laboratuvar ihtiyacının artacak olmasına bağladı.

Tebliğ ile ayrıca taze betonun çökme, numune alma, kürlenme basınç dayanımı ile sertleşmiş betonun kırım deneylerine alt ve üst limit de getirildi. Yetkililer, kimi laboratuvar beton deneyini 30 liraya yaparken kimisinin 500 liraya yapmaması gerektiğini, bu nedenle sınırlar belirlendiğini ifade ettiler. Tebliğ ile taze beton deneyi bir adet küp için KDV dahil 69 lirayla 135 lira arasında değişebilecek. Sertleşmiş beton içinse 359 lirayla 598 lira arasında olacak. Yetkililer, deprem bölgesinde incelemelerin sürdüğünü, yeni yaptırımlar üzerinde çalışıldığını kaydetti.