CHP Milletvekili Melih Meriç, üretim çarklarının durma noktasına geldiğini ve şirketlerin peş peşe konkordato ilan ettiğini söyledi. Meriç “Bu artık ekonomik kriz değil, toplumsal felaket. Gaziantep’te yalnızca bir ilan sitesinde 140 fabrika satılık, 120 fabrika ise kiralık durumda. Bu rakamlar, üretim gücüyle öne çıkan şehrin ekonomik açıdan ne denli zorlandığını açıkça gösteriyor” dedi.
Konkordatotakip.com’un Basın İlan Kurumu verileri paylaşan Meriç, “Geçici mühlet kararları yüzde 145 artarak 782’ye ulaştı. Kesin mühlet kararı verilen şirket sayısı yüzde 287 artışla 526 oldu. Konkordato talebi reddedilen şirket sayısı yüzde 95 artarak 333’e yükseldi. İflas kararı verilen şirket sayısı yüzde 51,4 artışla 53’e çıktı. Yalnızca Nisan ayında 199 geçici mühlet, 136 kesin mühlet kararı verilirken, 87 başvuru reddedildi ve 10 şirket hakkında iflas kararı çıktı.Bu veriler birer sayı değil, birer çığlıktır. Türkiye’de ekonomi yönetilmiyor, savruluyor. Konkordato, artık şirketlerin değil, ülke ekonomisinin adı oldu” diye konuştu.
KURTULMAK İÇİN UĞRAŞ VERİLİYOR
Yalnızca bir ilan sitesinde listelenen 2 bin 780 satılık ve 2 bin 817 kiralık fabrika ilanı, özel sektörün içine düştüğü çıkmazı gözler önüne serdiğini anlatan Meriç, “Fabrikalar üretim için değil, kurtulmak için elden çıkarılıyor. Kredilere ulaşılamıyor, enerji maliyetleri öngörülemiyor, talep yok. Üretici kârı değil, iflası konuşuyor.”
140 FABRİKA SATILIK, 120’Sİ KİRALIK
CHP’li Melih Meriç, bu tabloya ilişkin şunları söyledi: “Gaziantep bir zamanlar ihracatın yıldızıydı. Şimdi sanayi bölgelerinde sessizlik var. İşçi arayan değil, müşteri bekleyen fabrikalar var. Bu tablo, sadece bir ekonomik çöküş değil; üretim kültürünün, emeğin ve umudun çöküşüdür.”
SANAYİ KENTLERİ ALEV ALEV
“Yalnızca bireysel şirketler değil, Türkiye’nin ekonomik omurgasını oluşturan sanayi kentleri de alarm veriyor. Son dönemde satılık fabrika sayısında Konya ve Ankara, İstanbul’u geride bıraktı. Bu durumun tesadüf olmadığını belirten Meriç, “Bir ülkenin lokomotif şehirleri iflas kuyruğuna girdiyse, bu artık yapısal bir çöküştür. Anadolu’da sadece fabrikalar değil, umutlar da boşaltılıyor. Bu sessiz iflasın sorumlusu, yıllardır kriz üreten ekonomi yönetimidir.”