*18 uygulaması yapılmazsa Yamaçtepe'yi 5 sene daha açamazsınız

*Bölgeleri tek tek açarak rantı önleyemezsiniz

Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, Gazetemizin günlerdir gündeme getirdiği Yamaçtepe'nin imara açılması konusunda önemli uyarılarda bulundu. Belediyenin zararına olsa da, Yamaçtepe'de vatandaşlar için 18 uygulamasının mantıklı olduğunu belirten Aytac, 18 uygulaması yapılmazsa, bazı vatandaşların yerinin okul alanına, bazı vatandaşların yerinin yeşil alana, bazılarının dini tesis alanına geleceğini belirtti. Aytaç, "18 uygulaması yapılmazsa Yamaçtepe'yi 5 sene daha açamazsınız. Çünkü bütün vatandaşlara mahkeme yolu gözükecek, herkes mahkemeye gidecek" dedi. Aytaç ayrıca, sektördeki rantı önlemek için tek tek değil, şehrin dört bir tarafının imara açılması gerektiğini söyledi.

RANTI ÖNLEYEMEZSİNİZ

Sadece Yamaçtepe'nin değil, Gaziantep'in dört bir tarafının imara açılması gerektiğini söyleyen Mehmet Aytaç, "Yamaçtepe 10 yıldan beri bugün açılacak yarın açılacak diye bekleniyor. Yamaçtepe bütün vatandaşların gözbebeği bir yer oldu. Ama sorun Yamaçtepe'nin imara açılması değil. Aslında belediyelerin yapması gereken şehrimizin dört bir tarafının imara açmaları. Üç belediye de oturup kendi bölgelerini hep beraber imara açmalılar. Bölgeleri tek tek açarak rantı önleyemezsiniz. Bölge bölge açarsanızda rantı önleyemezsiniz. Şimdi sen Yamaçtepe'yi açıyorsun, bütün yoğunluk, ne kadar rant peşinde olan insanlar varsa hepsi Yamaçtepe'ye gidiyor. Yarın Sam mezeresini açacaksın bir sene sonra herkes Sam mezeresine gidecek. Beylerbeyi'ni açacaksın, Beykent'e gidecekler. Doğuda Bilek, Küllü, Sinan o tarafları açarsan millet o tarafa gidecek. Ben genelde toplu açmanın taraftarıyım, rantları önlemek için" dedi.

ARSA VE KONUT FİYATLARI DÜŞER

'Siz şehrin dört bir tarafını imara açın doğuya giden müteahhitler doğuya gitsin, batıya giden batıya gitsin, kuzeye giden kuzeye gitsin' diyen Mehmet Aytaç, "Arsaların ucuz kalması, müteahhitlerin ucuz daire satabilmesi için Gaziantep'in dört bir köşesinin imara açılması lazım. İsteyen müteahhit doğudan, isteyen batıdan alır, isteyen kuzeyden alır, neresi ucuzsa orada yapar vatandaşa satar. Bugün en kötü yerden arsanın bir dönümü 1.5 Milyon. Bu fiyattan aldığın arsa ile kaça mal edip, kaça satacaksın?" dedi.

18 UYGULAMASI GÜZEL

İbrahimli 2'de 18 uygulaması yapıldığını hatırlatan Aytaç, "18 uygulaması güzel, vatandaşın hakkını koruyorsun ama çözümü çok zor. Adam 1 metresi varsa onunla uğraşıyorsun, 10 metresi varsa uğraşıyorsun adamın dediğini yapıyorsun. Yapmak zorundasın. Bugün bir adaya en az 5-10 kişi ortak oluyor. Bir tanesi vermese yapamıyorsun. 18 uygulaması çok güzel vatandaşın hakkını koruyorsun, ama bu şekilde olduğu zaman çözümü yok. 18 uygulanırsa ada şeklini biraz daha düşük tutmaları lazım. Yani bugün 20 ise 10'a, 10 ise 5'e çekmek lazımki, biraz ortaklık payı az olsun. O zaman daha kolay çözülür. Ama sen 20 bin metrede, 30 bin metrede çözemezsin. Bir adaya 30 kişi girmiş nasıl çözeceksin? Hele bir mirasçıları düşünün iki kardeş anlaşamıyor, çocuk annesiyle anlaşamıyor. 18'de bu tür olaylar yaşanıyor" dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA ALLAH YARDIMCI OLSUN

18 uygulamasının belediyenin karına değil, zararına olacağını belirten Mehmet Aytaç, "Belediye normal parselasyon yaparsa en az 10-20 arasında belediyeye bağış alır. Ama belediye 18 uygulaması yaptığı zaman yüzde 40 almak zorunda orada açığı kapatamıyor. Ne olacak, belediye yeşilden verecek vatandaşa, vatandaştan tekrar satın alacak. Hakikaten zor. Belediye başkanlarımıza cenabı Allah yardımcı olsun. Fatma Hanım hakikaten çok kaliteli, başarılı biri. Bakanlık yapmış, kentin sorunlarına hakim, deneyimli, şehrimiz için bulunmaz bir kumaş, bulunmaz biri. Tahmazoğlu da çok iyi çalışıyor, Rıdvan Beyde mükemmel bir insan. Üçü de şehrimizin çehresini değiştirmeye çalışıyorlar. Bizde oda olarak her konuda elimizden geldiği kadar her konuda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizden de fikir alırlarsa her türlü fikire de açığız. Önemli olan şehrimizin güzelleşmesi, hepimizin amacı odur" diye konuştu.

FİYAT ARTIŞLARININ KAYNAĞI

Emlak sektörüne bakıldığında bütün illerde artış olduğunu, ancak Gaziantep'teki artışın çok daha fazla olduğunu dile getiren Mehmet Aytaç, "Emlak sektörü Gaziantep'te 3-4 yıldan beri en gözde mesleklerden bir tanesi haline geldi. Artışın nedeni herkesin bu işe el atması. Gaziantep'te bu işin ticareti yapılıyor, artışlar bundan kaynaklanıyor. Sanayicisi yapıyor, doktoru, eczacısı, mühendisi, avukatı, öğretmeni, muhtarı yapıyor. Sürekli el değiştiriyor, el değiştiği zaman alan kişi yüzde 10-20 koyuyor, satan kişi 10-20 koyuyor, bu şekilde piyasa sürekli yükseliyor. Herkesin emlak sektörüne girmesi piyasayı çok yükseltti. Herkes kendi mesleğini yaparsa bu işlerde bu kadar artış olmaz" dedi.

ALAN DA MEMNUN, SATAN DA

Gaziantep'in zengin bir şehir olduğunu, doğulu işadamlarının yatırımlarıyla daha da zenginleştiğini beliren Aytaç şunları söyledi:"Gaziantep hem batıdan, hem doğudan göç alıyor. Göçün arazi artışlarına etkisi olmaz, ancak Gaziantep'te bu işin ticareti yapılıyor. Zengin bir şehiriz, büyük bir sanayimiz var, üç üniversitemiz var, insanlar parası olmazsa zaten ticaret yapamaz. Gaziantep'e doğudan ve batıdan gelen para da var, ihracattan gelen para var, insanlar fazla parasıyla gayrimenkule yatırım yapıyor. Sanayicilerimiz bankalardan çok miktada kredi kullanıyor. Türkiye'nin kredi kullanımında en borçlu illerinin başında geliyoruz. Gaziantep gözde bir şehir. Gaziantep sadece doğunun değil, batının da Paris'i olma yolunda. Emlak sektöründe çok fazla para dönüyor. Bu işin borsası yapılıyor. Sürekli gayrimenkuller el değiştiriyor bu işte alanda memnun satan da mennun. Bir tapuya bakıyorsun trilyonları buluyor."

İŞ İMARA AÇILANA KADAR

'Bu şehrin en ucuz bölgesi doğu bölgesi kaldı' diyen Aytaç, "Gaziantep'te 10 yılda kazanmayan bölge kalmadı, batı daha fazla kazandı. Yamaçtepe şu anda 350-400 civarında değişiyor. Yamaçtepe'de 1 dönüm yer bin ile 1.200 arasında değişiyor. Bundan sonra artış da olmaz. Artış imara kadar, imardan sonra artış olmaz. İbrahimli 2 ilk gündeme geldiğinde fiyatlar 300 TL'ydi şu anda 600-700 arasında değişiyor. İbrahimli 2, bir yıldan beri aynı fiyattan bekliyor. İş imara açılana kadar. Örneğin Karataş Yeşil Vadi'de fiyatlar yükseldi ancak 1 yıldan beri fiyatlar aynı yerinde sayıyor" dedi.

YAMAÇTEPE'Yİ 5 SENEDE AÇAMAZSIN

Vatandaşlar için 18 uygulamasının mantıklı olduğunu dile getiren Aytaç, "Yani burada yeri olan yeşile gelebilir öbür tarafa A2, A3 yapıyorsun. 18 uygulaması yapılmazsa vatandaş mağdur olur. 18 uygulamasının yapılması şart. Yeşil alan için belediye takas yapabilir. Yeşil Vadi projesinde belediye bazı yerlerde takas imkanı kullandı. 18 uygulaması mantıklıdır. Ama uygulamada adadan sıkıntı çekilebilir. 18 uygulamasını yapmazsan vatandaşın yerinin bir kısmı okul alanı, yeşil alan o vatandaşlara sıkıntı çıkar. 18 uygulaması yapılmazsa sen o Yamaçtepe'yi 5 sene daha açamazsın. Çünkü bütün vatandaşlara mahkeme yolu gözükecek, herkes mahkemeye gidecek. Bu iş mahkemede biter, belediye 18 uygulamasını yapmak zorundadır. Bütün vatandaşların hakkının bir olması lazım. Şehrin 50 senesi düşünülmeli. Yeni imara açılacak yerlerde yollar geniş şekilde bırakılmalı, 10 metre, 7 metre yolun bir anlamı kalmadı. Çünkü artık bir evde 3-4 tane araba var. Bunlar sokaklara sığmıyor. Hep günü kurtarma amacıyla yapıyoruz. Bu doğru değil, geniş düşünmek lazım" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR