GAÜN Avrupa Öğrencileri Topluluğu tarafından düzenlenen ve Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda 4 gün devam edecek olan Mülteci Sorunları Farkındalık Çalıştayı'na katılacak, Avrupa Öğrencileri Formu'na mensup, dünyanın 12 ülkesinden gelen 45 öğrenciye hitap ederken, Türkiye'nin, Suriye'deki savaş nedeniyle ülkelerinden kaçıp ülkemize sığınan Suriyelilere insani değerlerle yaklaştığını belirterek, “O insanların düştüğü duruma hiçbir zaman, hiçbir ülke, hiçbir millet düşmek istemez. Ama, düşmüş oldukları durum insani değerler açısından baktığımızda onlara bu tür yardımları yapmamız gerektiğini söylüyordu. Biz de onu yaptık" dedi.
Türkiye ve Gaziantep açısından genel olarak bakıldığında insanların Suriyelilere 'Kardeş' gözüyle baktığını dile getiren Prof. Dr. Bedir, "Bu çerçeveden ve bu niyet ile sergilenen çabalarla Suriyeli kardeşlerimize, ülkemizde kendi vatandaşlarımıza sunduğumuz imkanlara denk imkanlar sunmaya çalışılmaktadır. Ülkemiz Suriye vatandaşlarına yönelik olarak şu ana kadar resmi rakamlara göre yaklaşık 25 milyar dolara yakın para harcandı. Bu bağlamda, ülkemiz, gerek Avrupa Birliği ülkelerinden, gerekse dünyanın diğer ülkelerinden kayda değer bir yardım da alamadı. Ülkemiz genelinde onlar için özel yaşam alanları oluşturuldu. Bu alanlarda onların yaşam standartlarını korumak şartıyla, tüm ihtiyaçlarını gıdadan giyime, sağlıktan eğitime karşılandı ve karşılanmaya devam edilmektedir. Gaziantep açısından bakarsak şu an yaklaşık 600 bine yakın Suriyeli vatandaşla birlikte Gaziantep'te yaşıyoruz. Aramızda dövüş, kavga çekişme yok; kardeş gibi yaşıyoruz" diye konuştu.
Suriyeli çocuk ve kadınlara ayrı bir önem vererek, bu gruba yönelik sosyolojik açıdan büyük projeler yürütüldüğüne işaret eden Metin Bedir, "Kadınlara özel kurslar düzenleyip el maharetleri ve becerileri kazandırıyoruz. Kendi hayatlarını, kazançlarını idame etmenin yollarını onlara öğretmeye çalışıyoruz. Çocukları kendi okullarımızda Türk çocuklarıyla karıştırarak aynı sınıflarda okutuyoruz. Şu an Gaziantep'te yaşayan Suriyeli çocukların bir kısmı bizim çocuklarımızla aynı okullarda aynı eğitimi alıyor" dedi.
Bedir, Suriyeli çocuklara Arapça eğitimin yanı sıra, özel sınıflarda Türkçe eğitim verildiğini de vurgularken, özellikle Arapça eğitimle ilgili tüm müfredatın hazırlanıp, kitapların basıldığını, bu kitapların Gaziantep Üniversitesi'nin akademik kadrosunun büyük katkısıyla hazırlandığını ve gerçekleri döndükleri zaman ülkelerinde anlatmalarını istedi.