Komisyon ilk olarak Vali Ali Yerlikaya başkanlığında yapılan toplantıya katıldı. Komisyon Başkanvekili ve Ak Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Türkiye'nin, uyuşturucu ticaretinde hedef ve önemli bir kavşak olduğunu belirterek, petrol ve silah kaçakçılığının ardından 3.sırada uyuşturucu finansmanının geldiğini, dünyada 2016 yılında bunun finansmanın 1.4 Trilyon civarında olduğunu açıkladı. Tezcan, "Onun için mücadele çok önemli ve çok zor. Sahadan aldığımız bilgileri raporlarımıza yazıp TBMM başkanına sunacağız" dedi. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici'nin de yer aldığı komisyon toplantının ardından Oya Bahadır Yüksek Rehabilitasyon Merkezi ve AMATEM'i ziyaret etti. Oya Bahadır'da bağımlı çocuklara eğitim verildiğini gören komisyon, bunun milli eğitim tarafından yapılması ve çocukların okul kayıplarının olmaması için bakanlığa öneride bulunacaklarını belirtti.

UYUŞTURUCU BİR BEYİN HASTALIĞI

Madde bağımlılığının nedenlerinin araştırılması alınacak tedbirlerle ilgili komisyon kurulduğunu belirten Tezcan, "Bilim adamlarını, akademisyenleri, bürokratları STK'larımız ve bu konuda daha önce madde kullanmış bırakan tedavi olan kendini bu konuya adayan vatandaşlarımızdan dinlemeler aldık. Sahada nasıl çalışmalar gerçekleştiriliyor, özellikle saha çalışmalarını yerinde görmek için belediye başkanlarını, valilerimizi, yerel yönetimlerimizi, il uyuşturucu kurullarının çalışmalarıyla ilgili istişarelerde bulunmak maksadıyla ziyaret gerçekleştiriyoruz. Uyuşturucu madde bağımlılığı bir bireyin ve bir ailenin sorunu değil. Ne yazıkki bütün bir devletin ve bütün global dünyada bütün inanlığı ilgilendiren çok önemli hastalık, bir beyin hastalığı. Tedavisiyle ilgili neler yapılması gerikiyorsa o noktada topyekün bir mücadele gerçekleştirmemiz ve bunda başarılı olmamız gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE KAVŞAK ÜLKE

Tezcan, Türkiye'nin jeopolitik konumu itibariyle uyuşturucu madde geçişlerinde hedef bir ülke haline geldiğini belirtti. Yılmaz "Türkiye bu noktada çok önemli ve hedef bir ülke haline gelmiş, kavşak bir ülke haline gelmiş. Özellikle arz ve talebin engellenmesi noktası önemli. Türkiye gerçekten hedef ülke haline geldi. Doğudan batıya, batıdan da doğuya gerek doğal uyuşturucu maddelerin geçiş noktası, gerekse batıdan sentetik uyuşturucuların geçişi sırasında Türkiye çok ciddi bir hedef ve kavşak bir ülkedir. Malum biliyorsunuz, istikrarın olmadığı ülkelerde, terörün kol gezdiği ülkeler, bazen de bazılarının gidip barış getireceğiz diye o ülkelere gittiklerinde, barışın değil de terörün daha da hızlandığını, özellikle dünyada uyuşturucu madde, afyon türevi, esrar türevi yüzde 95'ten fazlasının Afganistan'dan batıya doğru aktığını düşünürsek, terörün her türlüsünü ne kadar millete ve insanlığa zararlı olduğunu görüyoruz."

SAHAYA İNDİK

Son yıllarda özellikle sentetik ve bonzai ve kaptagon türü uyuşturucu maddelerin çekirdeklerine farklı moleküller eklenmek suretiyle yüzlerce uyuşturucu üretiliyor. Bunlarla mücadele kolay değil, bu noktada uyuşturucuyla mücadelede adeta dünyada petrol ve silah kaçakçılığını düşündüğümüzde uyuşturucu madde kaçakçılığı, uyuşturucu maddeyle ilgili finansmanında dünyada 2016 yılında 1.4 Trilyon civarında olduğu söyleniyor. Yani dünyada 3. finans kaynağı. Onun için mücadele çok önemli ve çok zor. Mücadelede özellikle arz ve talebin engellenmesi, AMATEM'lerin yaygınlaştırılması, bunun dışında rehabilitasyon ve sosyal uyum projeleri olmak üzere multi disipliner bir yaklaşımla uyuşturucunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Komisyonun şimdiye kadar 900 toplantı ve 69 dinleme gerçekleştirdi. Komisyonumuz sadece uyuşturucu değil aynı zamanda internet ve teknoloji gibi diğer bağımlılık yapan konularda da çalışmalar ve araştırmalar yapmakta. Gençlerimizi ve neslimizi, uyuşturucu ve diğer bağımlılıklardan korumaya çalışacağız. Sahadan aldığımız bilgileri raporlarımıza yazıp TBMM başkanına sunacağız" diye konuştu.Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise komisyona kentteki uyuşturucuyla mücadele çalışmalarını anlatacaklarını belirterek, "Araştırma komisyonumuza ilimizdeki uyuşturucuyla mücadele kurulunun çalışmaları hakkında bilgi vereceğiz, brifing vereceğiz" dedi.

OKUL PROBLEMLERİ ÇÖZÜLMELİ

Komisyon Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bağımlı çocukların burada rehabilite edildiğini, aynı zamanda bunlara eğitimde verildiğini belirterek, "Bunun milli eğitim eliyle yapılması gerekiyor. Bu çocukların okul problemleri var. Okuldan uzak kalıyorlar. Ancak okul süreçlerinin devam etmesi lazım. Biz bakanlığa bu konuda öneride bulunacağız.Burada bir sınıf açılmasını isteyeceğiz" dedi. Meral KINACILAR, Ayşegül BAĞCI