Tebliğ ile doğrudan insan tüketimine sunulan “A sınıfı yumurta”larda yetiştirme metodu kodu ile işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması zorunlu hale geldiğini belirten Uygur, üretici ve tüketicilere de uyarıda bulundu.

"Yapay yem, endüstri yumurtası gibi tabirlerle algı yanılgısı yaratmaya çalışmak hem tüketicinin boşuna cebinden para çıkmasına hem de oluşan güvensizlik sebebiyle daha az yumurta tüketmesine sebep olmaktadır"' diyen Uygur, "En mükemmel ve en ucuz protein kaynağı olan yumurtanın tüketiminin bu şekilde azaltılması uzun vadede özellikle çocukların, eregenlerin, gençlerin ve hamilelerin fiziksel ve zihinsel gelişiminde ne yazık ki çok önemli bir gerilemeye sebep olacaktır"

UYGUR'A PLAKET

Gaziantep Yumurtacılar birliği ile Gaziantep İl Tarım Müdürlüğü arasında Yeni Yumurta Tebliği konusunda bir toplantı yapıldı. Tebliğ esasları ele alındı ve toplantı sonunda Tarım il Müdürü Mehmet Karayılan, Yumurtacılar birliği Başkanı Kenan Uygur'a plaket verdi.

İBARELER ZORUNLU HALE GELDİ

A Sınıfı yumurtaların etiketleri üzerinde üretim yöntemi konusunda ifadeler bulunacağını belirten Uygur, "Bu noktada tüketicilerimize bir hususu hatırlatmak istiyoruz. Yumurta üretimi yapmak ve pazarlamak isteyen her üretici Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onay almak ve mevzuata uymak, tavuklarının sağlıklı yemlerle beslemek, izinli ilaç ve aşı kullanmak zorundadır. Yetiştirme metodu ne olura olsun Bakanlıkça kayıtlı işletmelerde üretilen yumurtalar sağlıklıdır. Ve en büyük yanılgıda çiftliklerde üretilen yumurtanın endüstri yumurtası, yapay yemle beslenen tavuk yumurtası gibi algılanmasıdır. Kodu her ne olusa olsun yumurtaların hepsinde ilaç kullanımı kesinlikle yasaktır" dedi.

ORGANİK YEM ZORUNLULUĞU

Kafeslerde yetişen tavuklarla serbest dolaşan tavukların mısır, buğday soya ayçiçeği gibi doğal olan aynı yemlerle beslendiğini kaydeden Uygur, "Sadece organik yetiştirilen tavukların organik yem yeme zorunluluğu vardır" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE GÜNLÜK 20,2 MİLYAR ADET YUMURTA ÜRETİLİYOR

Uygur, devamla şu bilgileri verdi: "Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı yaklaşık 1080 kayıtlı işletme bulunmakta ve bu işletmelerde yaklaşık 127 milyon tavuktan yıllık 20,2 milyar adet yumurta üretilmektedir. Bunun yanı sıra Bakanlığa kayıtlı küçük işletmelerde üretilen ve yumurta toplam üretimin sadece yüzde 0,2 sidir. Buna karşılık serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurta ise toplam üretiminn yaklaşık yüzde 7'sidir .Yine Bakanlığa kayıtlı çok az sayıda küçük işletmede organik yumurta üretimi yapılmaktadır. Organik yumurta üretim rakamı ise 90-95 milyon adet civarındadır. Yani toplam üretimin yüzde 0,4 'üdür. Organik yumurta üretiminin azlığını dikkate alırsak tüketicilerimizin organik yumurta alırken dikkatli olması ve mutlaka organik ürün sertifikasını sorması kaçınılmazdır. Diğer taraftan pek çok AB ülkesinde 2 ve 3 numaralı yumurta oranı da yaklaşık yüzde 85'dir. Yum-Bir olarak yumurta pazarlamada yeni bir dönemi başlatan yumurta tebliğinde yapılan değişikliği gıda güvenirliğinin sağlanmasında, gıda zincirinde izlenebilirliğin oluşturulması son derece önem buluyoruz ve etkin bir şekilde uygulanmasını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından talep ediyoruz" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT