Taşeron konusunun gündeme geldiği meclis toplantısında Fatma Şahin, hava kirliliğiyle ilgili yaptıkları çalışmalara değindi. Şahin, "Ulaşımda eski araçların biran önce piyasadan çekilmesi gerekiyor. Verdiğimiz süre doldu. Bu işin sanayi ile ilgili boyutu var. Biz daha iki gün önce çevre daire başkanlığımızla görüştük. Biz yeteri kadar uyardık ve süre verdik. Buna rağmen düzelmiyorsa cezaya başlayacağız. Kömür kullanan gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımızın doğalgaza geçmesi için nasıl kampanya düzenlenir onu çalışacağız" dedi.

SUCU: NE OLACAK BU ŞOFÖRLERİN MAĞDURİYETİ?

64 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında söz alan CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, 10 yıldan bu yana belediyelerde hizmet veren araç kiralama şirketlerinde çalışan şoförlerin mağduriyetini gündeme getirdi. Fatma Şahin de kimseyi mağdur etmek istemediklerini belirterek, "İçişleri bakanlığından randevu talep ettik. Taşeron konusundaki boşlukları konuşacağız" dedi.

TAŞERON KONUSU

CHP'li meclis üyesi Mehmut Sucu taşeron konusunu gündeme getirerek şunları söyledi:"Taşeronluk sisteminin kaldırılıp kadroya geçilmesiyle ilgili kanun hükmünde kararnameyle bir adım atıldı. Ama maalesef bu bizlerin de vatandaşında istediği şekilde çıkmadı. Dilerdimki TBMM'de görüşülseydi bugün bu söylediklerimizi burada konuşmuyor olacaktık. 10 yıldan beri belediyemize hizmet eden araç kiralama şirketlerinde çalışan şoförlerimiz var. Bu işçilerin ne suçu var? Bizden bu konuyu gündeme getirmemizi istiyorlar. Ben buradan bütün belediye başkanlarımıza sesleniyorum. 696 sayılı KHK bunların bu kanundan faydalanması için bir tavsiyedemi bulunursunuz, sonuçta iktidar partisinin belediye başkanları sizlersiniz. Bu sıkıntıyı dile getirmenizi rica ediyoruz. ?u insanlar bir şekilde belediye hizmeti yaptıkları için kadro istiyorlar. Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Başbakanla görüşürseniz hem onlar hem biz biz size teşekkür edeceğiz. Onlar bu konuda mağdurlar. Bu sorunun giderilmesi için buradan size öneride bulunuyorum."

ŞAHİN:RANDEVU TALEP ETTİK

Fatma Şahin de, belediyeler birliğinde başkan yardımcısı olduğunu hatırlatarak, "Geçen hafta belediyelerle meclisi topladık, şirketi olan şirketi olmayan belediyelerin maddi durumlarını görüştük. Önümüzdeki hafta sayın Başbakanımız, Maliye Bakanımız ve İçişleri Bakanımızdan randevu talep ettik. Yarın Sayın Valimiz İç İşleri Bakanlığımız ve merkez belediye başkanları ile tele konferans gerçekleştirecek. Bu tele konferansta 81 ilin valileri ve belediye başkanları taşeronla ilgili sahadaki durumu aktaracak. Hem hiç kimseyi mağdur etmeden hak adalet penceresinde çalışmalıyız hem de kendi bütçemizi yatırıma dönüştürecek şekilde planlamamız gerekiyor. Belediyelerle ilgili boşluk olan kısımları nasıl yapacağımızı bire bir konuşacağız. Taşeronla ilgili sahadaki durum nedir daha ne yapılabilir bunun çalışması yapılıyor. Taşeron personel düzenlemesi yapıldı. Burada kimlerin kadroya geçirileceği belirtiliyor. Tesbit komisyonu kuruldu. Görüş ve önerileri alıp içişleri bakanlığına konuyla ilgili bilgi vereceğiz. Belediyecilik hizmet üretecek bir sektör. Kimseyi mağdur etmeden, hem de kendi bütçemizi yatırım yapmak anlamında düzenlememiz gerekiyor" diye konuştu.

GAZİRAY TAM HIZ DEVAM EDİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziray Projesiyle ilgili bilgi verdi. Şahin, "Gaziray Devlet Demiryolları çalışmasında yürütülen proje hızlı bir şekilde devam ediyor. Küçük sanayi organize hattındaki eski demiryolu hattının sökülüp iki hat hızlı tren iki hat Gaziray için hızlı bir şekilde yapılmaya devam ediliyor. Yol geçişleriyle ilgili köprü çalışmaları hızla devam ediyor. Daha önce bilgi verdiğimiz üzere, şehir merkezindeki 5 kilometre yer altına girişimiz ile ilgili kısımda Devlet Demiryolları ile teknik olarak anlaştık. Mali olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bütçelemeyle ilgili kısmı hazine garantisi olarak alıyoruz. Muhtemelen 15 gün içinde bütçeleme kısmı da imzalanacak. İhale aşamasına geleceğiz. Gaziray kapalı sisteme geçmeden önce açık hatlarda hem organize hattında hem de küçük sanayi mezarlık hattında yoğun bir şekilde çalışıyor. Bir yıl içinde vagonların da olduğu sistemi hem mali olarak hem teknik olarak yönetmiş olacağız. 25 kilometrelik hızlı tren hattını, Gaziray hattını tamamlamış olacağız. Vagonları biz alıyoruz aç kapanın da bütçelemesini büyükşehir olarak biz yapıyoruz. Bunun ek protokol onayı için yeniden meclisimizin onayına başvuruyoruz" dedi.

ESKİ ARAÇLARLA İLGİLİ SÜRE DOLDU

Hava kirliliği konusundada konuşan Şahin, "Eski araçların biran önce piyasadan çekilmesi gerekiyor. Verdiğimiz süre doldu. Biz 1 yıl süre vermiştik. Zamanı uzatmayacağız. Hızlı bir şekilde ulaşımda bu eski araçların yenilenmesini isteyeceğiz. Bu işin bir de sanayi ile ilgili boyutu var. Biz daha iki gün önce çevre daire başkanlığımızla görüştük. Biz yeteri kadar uyardık ve süre verdik. Buna rağmen düzelmiyorsa cezaya başlayacağız. Kömür kullanıp gelir seviyesi düşük olan vatandaşlarımız için de doğalgaza geçmesi için nasıl kampanya düzenlenir bu hafta da onu çalışacağız. Belediyemiz yeni otobüsler alacak. Yeni otobüsler alınca tecrübeli ve bilgili şoförleri tercih edeceğim. Ehliyet ve liyakat bizim önceliğimiz" dedi.

CİDDİ DENETİMLER YAPTIK

Hava kirliliğiyle ilgili bir komisyon oluşturduklarını belirten Şahin, "Şehrin 5 bölgesinde hava kirlilik raporlarını çıkarttık. Dünya Sağlık Örgütü’nün aldığımız raporunda özellikle imarlı bölgelerde ekonomik seviyesi, eğitim seviyesi daha yüksek olan yerlerin halen doğalgaza geçmediğini gördük. Bu aldığımız kararla imarlı bölgelerde doğalgaza geçiş oranı yüzde 95 oldu. Geriye kalan ve kömür kullanan kesimlerde kömür kalitesi ile ilgili çok ciddi denetimler yaptık. Kalitesiz kömürlerin hiçbirini şehrimize girdirmedik" diye konuştu. Meral KINACILAR