Türk Tabipleri Birliği (TTB), ülkemizde kızamık vakalarında artış olduğu uyarısında bulundu.

TTB’den yapılan açıklamada, kızamık olgularının son aylarda artış gösterdiği, vakaların Ankara, Gaziantep, İstanbul, Adana, Amasya, Batman ve Şanlıurfa’da yoğunlaştığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

“2002 yılından bu yana Kızamık Eliminasyonu Programı yürüten Türkiye’de, yaklaşık 2 yıl önce İstanbul’da son 6 aydır da ülkenin değişik bölgelerinde görülen vakalar kızamık eliminasyon sürecine yeni bir boyut katmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkemizde 1 Ocak 2012-12 Şubat 2013 tarihleri arasında, 349 adedi 2012 yılında olmak üzere toplam 1005 adet kızamık vakası görülmüştür. Uzmanların tahminleri ve değerlendirmeleri bu sayının çeşitli etkenler nedeniyle daha fazla olabileceği yönündedir.

Vakalar 42 ilden bildirilmiş, Ankara, Gaziantep, İstanbul, Adana, Amasya, Batman ve Şanlıurfa’da yoğunlaşmıştır. Sağlık Bakanlığı kabul etmeme eğiliminde olsa da ülkede bir kızamık salgını yaşanmaktadır. Bakanlık verilerine göre, vakaların yarısı 4 yaşın altında, yüzde 26’sı 1-4 yaş aralığındadır

SALGINLA MÜCADELE EDİLMELİ

TTB açıklamasında, “Bu salgınla baş edilebilmesi etkin bir salgın yönetimi ile olanaklıdır. Ülkemizde ne yazık ki kızamık hastalığı sorun olmayı sürdürmektedir” denildi.