25 yıldır Arzuhalcilik yapan Seyit Ahmet Geniş, mesleğinin günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Arapça kökenli bir kavram olan Arz-ı Hal, ‘halini anlatma’ anlamına geliyor. Bu kavramdan türeyen arzuhâl sözcüğü ise ‘dilekçe’ anlamında kullanılıyor. Okur yazarlık oranının artması, bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması gibi nedenlerle, üzerine ‘Katip Arzu Halim Yaz Yare Böyle’ gibi türküler yakılan Arzuhâlcilik günümüzde giderek kaybolan meslekler arasında.

Askerde öğrendiği 10 parmak klavye ile 1975 yılından bu yana Gaziantep’te Arzuhalcilik yapan Seyit Ahmet Geniş, tek geçim kaynağı olan bu mesleğin günden güne yok olduğunu kaydetti.

MEMURLUĞU BIRAKIP ARZUHALCİ OLDU

Askerden geldikten sonra Sosyal Sigortalar Kurumu’nda memur olduğunu, ancak memurluktan istifa ederek Arzuhalcilik mesleğine başladığını aktaran Geniş, “Ben askerden geldikten sonra adliye önünde arzuhalcilik yaptım. Sosyal Sigortalar Kurumu’nda memurdum. 16 Temmuz 1975 de istifa ettim. 25 yıldır Arzuhalcilik yapıyorum. Bu daktilodan başka bir gelirim yok” dedi Bir gözünün kör bir ayağının sakat olduğunu belirten Geniş, tek servetinin yıllardır gözü gibi baktığı daktilosu olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Bütün varım yoğum, bir tek servetim daktilo. 2010'a kadar işler iyi idi. Türkiye genelinde ben ve benim gibilerin ekmeği şimdi elinden gitti. Çıkarılan kararlar doğrultusunda tamamen ekmeği kaybettik. Aç gelip aç gidiyoruz. Gün içerisinde para kazanmadığımız günler oluyor.”

“OSMANLI DEVLETİNDEN BU YANA BU MESLEK VAR”

Arzuhalcilik mesleğinin geçmişinin Osmanlı Devleti zamanına kadar dayandığını anımsatan Geniş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Askerden geldikten sonra benim mesleğim bu oldu. 10 parmak daktilo yazmayı askerde öğrendim. Kursa gittim. Bursa Işıklar Okulunda bana bu işi öğretenlerden Allah razı olsun. Bugün bu mesleği tamamen öldürdüler. Günde 20 TL kazanıyorum. Ben bu 20 TL ile evimin elektrik parasını mı ödeyeyim, yoksa geçimimi mi sağlayayım? 3 çocuk 8 torunum var. Bundan başka gelirim yok. Bütün çocukların bakımını giderlerini ben bu daktilo geliriyle yapıyorum.” Seyit Ahmet Geniş, her ne kadar Arzuhalcilik mesleği yok olmaya yüz tutan bir meslek olsa da, yıllardır arkadaşı gibi olan daktilosu ile her zamanki yerinde müşterilerini beklemeye devam edeceğini söyledi.

İHA