Gazetemizi ziyaret eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Soner Bacaksız ile turizm sektörünü konuştuk. Sektörle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bacaksız, ilimizde turistlerin rahatça oturup eğlenebileceği mekan sayısının azlığına dikkat çekerken, yeme içme sektöründeki pahalılığın nedeni olarak da birinci sırada yüksek kiraları gösterdi. Esnafın işini benimseyen garson bulmakta zorlandığını anlatan Bacaksız, garsonluğun meslek olarak görülebilmesi için Avrupa’daki gibi bahşişin zorunlu olması gerektiğini dile getirdi.

ŞANLIURFA BİZDEN İYİ

Gazetemizi ziyaret eden Soner Bacaksız, Ökkeş Özekşi’ye sektörle ilgili bilgi verirken, çeşitli önerilerde de bulundu. İlimizde turistlerin rahatça eğlenecekleri mekan sayısının azlığına değinen Bacaksız, “Gaziantep’e gelen turistler daha çok bölge turu yapıyor. Konaklamada istenilen noktada değiliz. Çünkü turiste sunacak çok fazla alternatifimiz yok. Turistin otantik, yöresel bir mekanda oturup, alkol alıp  eğleneceği mekan sayımız bir elin parmaklarını geçmez. Şanlıurfa bizden iyi,  bir çok yerde sıra gecesi alkollü de var, alkolsüz de var. Biz bu konuda maalesef çok zayıfız.” dedi.

OTELLERDE DOLULUK İYİ

Gaziantep ve bölge illerinin Kurban Bayramı öncesi turizm anlamında hareketli olduğunu anlatan Bacaksız mekan sorunuyla ilgili şunları dile getirdi:“Ancak Ramazan Bayramındaki hareketliliği bu bayramda beklemiyoruz. Sebebi de 9 günlük tatil nedeniyle insanların daha çok deniz bölgelerini tercih edecek olması. Kurban bayramında restoranlar açık olacak, zaten liste yayınlandı. Otellerde doluluk iyi, beklenti güzel. Ramazana göre hareket daha az olur. Gaziantep’in her geçen gün popülasyonu artıyor. Ancak turiste hizmet verecek, turisti konaklamaya itecek mekan sayısında yetersiz kalınıyor. 

EĞLENCE MEKANLARININ SAYISINI ARTIRMALIYIZ

Bizim restorant sayılarını artırmamız lazım ya da turistin rahatça oturup eğlenebileceği mekan sayılarını artırmamız, eğlence mekanlarını artırmamız lazım. Var olan yerlere gitmek isteseniz yer yok. Rezervasyon için arayın yer yok. Şimdi siz İstanbul’a gittiğinizde niye Boğaz kenarına gideyim, balık restoranında balık yiyeyim diyorsunuz? Buraya da insanlar geldiğinde normal restorantta her yerde gidiyor, adam diyor ki şehrin dokusunu yaşayabileceğim, şehri yaşayabileceğim bir alkollü mekana gideyim diyor. Burada da iki tane alternatifimiz var onun dışında yok. O nedenle turist kalmak istemiyor.”

PAHALILIĞIN NEDENİ; YÜKSEK KİRALAR
Sorumuz üzerine yeme içme sektöründeki pahalılığa da değinen Bacaksız, “Sadece Gaziantep değil, her yer pahalı. Bu noktada benim bir tespitim var. Senin Gaziantepli esnafa ‘kardeşim sen pahalısın diyebilmen için önce o adamın verdiği kiraya bakacaksın. Sen o adamın mülk sahibine gidip kardeşim niye pahalıya kiraya veriyorsun diyebiliyor musun? Adamın çalıştırdığı işçinin maliyeti, tedarik ettiği ürünlerin maliyetinin hepsi yüksek olursa adam mecburen yüksek satmak zorunda yani. Ha bunu abartanlar var mıdır, her yerde olduğu gibi illaki vardır. Ama sen önce bu dengeyi kuracaksın. Farklı bir ilde aynı metrekaredeki bir dükkan örnek vereyim 20 bin liraysa adam burada 100 bin lira kira veriyor, bu adam nasıl mücadele edecek?”

GARSON SORUNU

Bacaksız, yeme içme sektöründe bir sorunun da garson sorunu olduğunu, bizde Avrupa’nın  veya dünyanın bir çok ülkesinin aksine garsonluğa meslek olarak bakılmadığını söyledi. Bacaksız bu konuda şunları dile getirdi:“Avrupaya gidin, bizim burada 10 tane işçinin çalıştığı mekanda orada 2 tane eleman çalışır. Adam 8 saat çalışır, 8 saat sonunda gider kıyafetini çıkarır, aynı restorantta oturur arkadaşlarıyla yemek yer. Çünkü o adam o işe işim diye bakıyor ve işini doğru yaptığı için de adam bahşişini de alıyor, maaşını alıyor parasını kazanıyor. Yani Avrupa’da adam bu benim işim diyor. Bahşişini de alıyor.

BAHŞİŞ ZORUNLU OLMALI

Bizim burada, özellikle bu bölgede adam iş, meslek olarak değil geçici olarak bakıyor. Askere gidene kadar, başka bir işe girene kadar garsonluk yapıyor. Kendi işi olarak bakmadığı için, müşteri bir şey ister diye göz göze gelmiyor. O zaman bu meslek, bu sektör gelişebilir mi, gelişemez. Bizde de bahşiş mecburi kılınmalı. Amerika’da, Kanada’da öyledir. Yüzde 5 bahşiş zorunludur. Belki o zaman garson işini sahiplenir, para kazandıkça bu işi meslek olarak görür.” Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT