* Sebze meyvelerde aşırı ve kontrolsüz gübre kullanımı var. Sinek ilaçları kullanılıyor
* Mezun olduğumuz yıllardaki meme kanseri yaşı 35- 40 yaş üzeriydi, şimdi 22 yaşa indi.
*Genç kızların ilk adet yaşı 12-12.5 arasıydı. Şimdi adet görme yaşı 9.5, 10 yaşa düştü
*77’li yıllarda erkekte sperm sayısı 60-80 milyonken, şimdi 25-30 milyona düştü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.Samet Bayrak hepimizin sağlığını yakından ilgilendiren bir konuya dikkat çekti ve yetkilileri uyardı. Bayrak, gerek genetik yapısı değiştirilmiş gıdalar, gerekse kontrolsüz atılan gübre ve ilaçların kanser hastalığını arttırdığını, kadın ve erkeklerde ise üreme sorunlarına yol açtığını söyledi. Almanya’ya ve Rusya’ya ihraç edilmek istenilen sebze ve meyvelerin sinek öldürücü ilaç miktarı fazla diye geri gönderildiğini belirten Samet Bayrak, “Ve bu sebze meyveler bizim insanlarımıza yedirildi. Kanser hastalığı arttı. Maalesef ülke olarak ilaç şirketlerinin pazarı haline geldik. Bunun vebali, günahı buna müsaade edenlerin boynuna” dedi.

BİR HEKİM OLARAK BİR İNSAN OLARAK ÇOK ÜZÜLÜYORUM

Dr. Samet Bayrak, uygulanan yanlış politikaların toplum sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Pestisit insektisit denilen sinek öldürücü ilaçların fazla kullanıldığında büyük hasarlara neden olduğunu belirten Samet Bayrak, “Bir kadın doğum hekimi olarak söyleyeyim, aşırı gübre kullanımı, kontrolsüz gübre kullanımı var. Sinek öldürücü ilaçlar çok kullanılıyor. Gerek insan olarak, gerek kadın doğum hekimi olarak çok üzülüyorum. Almanya’ya Rusya’ya sebze meyve satıyoruz. Oradaki kontrollerde bu sebze meyvelerin üzerindeki pestisit miktarı fazla diye geri ülkeye iade ediliyor. Ve benim ülkemin insanına yediriliyor, ben bundan çok üzüntü duyuyorum. Bunun vebali günahı buna müsaade edenlerin, kontrol etmeyenlerin boynuna. Bu her sene oluyor” diye konuştu.

HER GÜN 4 KADIN KANSERDEN ÖLÜYORSA BİRİ MEME KANSERİ

Gerek genç kızlar, gerek bayanlar veya gebelerin bu kontrolsüz kullanılmış gübrelerle yetiştirilen gıdalar yediği zaman birtakım genetik değişiklikler yaşadığını anlatan Samet Bayrak şunları söyledi:”Bekar genç kızların yumurtalıklarında DNA yapısında bozulukluklar oluyor. Evli bayanların yumurtalarında birtakım genetik kırıklıklar oluyor. Çok sık görülen 13. kromozomun bir kolunda bir kırıklık oluyor, bu da meme kanserine neden oluyor. Dünyada her gün 5 tane kadın kanser oluyorsa biri meme kanseri. Her gün 4 kadın kanserden ölüyorsa, biri meme kanseri. Bizim ilk mezun olduğumuz yıllardaki meme kanseri yaşı 35- 40 yaş üzeriydi, şimdi 22 yaşa indi. Ayrıca kontrolsüz kullanılan gübreler sebebiyle gebe kalındıktan sonra bebeklerde anomaliler, birtakım sakatlıklar oluyor. Olmasa bile çocuğun eli kolu sağlam normal olarak doğsa bile ileriki yaşlarda bunların kansere yatkınlığı artıyor.”

ERKEKLERDE SPERM SAYISI DÜŞTÜ, BU ÜZÜCÜ BİR DURUM

Bir başka sıkıntının da tavuklarda görüldüğünü söyleyen Bayrak, “Tavukların olgunlaşma dönemi 120 gündür. Bizim piyasadan aldıklarımız 60 günlük ve bu tavuklar arasında yapılan bilimsel çalışmalarda bu tavukların kemiklerinin oluşmadığı gözleniyor. Bu tavukları GDO’lu besinlerle besliyorlar, sürekli ışık yapıp gündüz gibi büyütüyorlar. Bunun sonucu olarak gençler kızlarda kıllanmalar görülürken, erkeklerin ise memeleri büyümeye başladı. Ayrıca Türkiye’de genç kızların ilk adet yaşı 12-12.5’tan adet görme yaşı düştü, erken görüyorlar. Adet görme yaşı 9.5, 10 yaşa düştü. 77’li yıllarda erkekte sperm sayısı 60-80 milyonken, şimdi 25 milyon,30 milyon normal demeye başladık. Bu da çok üzücü bir durum” dedi.

SEBZE MEYVELERİ MEVSİMİNDE TÜKETELİM

Bilinçsiz ve kontrolsüz ilaç ve gübre kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini, bunun da sorumluluğunun Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının denetiminde olduğunu belirten Bayrak, şu tavsiyelerde bulundu:”İlacı çok sıkıyoruz, çok kullanıyoruz. Dış cephelere nüfuz edeceğine, böcekleri öldüreceğine gıdanın yiyeceğin içerisine nüfuz ediyor, onun için Almanya, Rusya’ya gönderiyoruz almıyorlar. Çünkü meyvenin nüvesine nüfus ediyor. Çiftçi bilinçsiz gübre, ilaç kullanıyor ama o çiftçiyede yol göstermek, eğitmek lazım. Siz o çiftçiyi eğitmezseniz biran önce sebzeler meyveler yetişsin bunu pazarlayayım satalım diye insanları uyarmazsanız işte böyle kanser hastalığına yol açarsınız. Kemoterapi ilaçları çıkar ve o çok uluslu ilaç şirketlerinin pazarı haline gelirsiniz. Artık emperyalizm top, tüfek, tankla gelmiyor bunlarla geliyor. Tavsiyem, hayvani bir şekilde büyümüş sebze meyveleri almayın. Birde mevsiminde olanları yiyelim” Meral KINACILAR