Gıda fiyatları için iki kanaldan çalıştıklarını belirten Şimşek, "Bu reformların bir sürü bileşeni yavaş yavaş devreye giriyor." ifadelerini de kullandı.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Reuters ile yaptığı söyleşide, "Bu yıl iç talepteki artış daha ılımlı olacak. Dört beş ana faktör var özetle biz enflasyonun bu sene tek haneye ineceğine inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve hükümet olarak enflasyonun tek haneye inmesi için gereken çabayı gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Şimşek kamu fiyat ayarlamalarında dezenflasyona destekleyici bir yaklaşım içerisinde olmayı planladıklarına da dikkat çekerek; bir diğer taraftan ise Gıda Komitesi'nde yapısal konuların çalışıldığını, bu kapsamda son olarak sera üretimi artırmak için yapısal tedbirlerin değerlendirildiğini söyledi.

"Enflasyonda dört beş faktör belirleyici" diyen Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Birincisi kur. İlave bir dış şok yaşanmaz ise reel efektif kur endeksinde gelinen nokta itibarıyla Türkiye'deki varlıkların dışarıdan cazip görüldüğü gerçeği... Türkiye dışarıdan baktığınızda değerleme olarak cazip. Biz dış dengede bir kötüleşme öngörmüyoruz, aksine geçen yıla göre iyileşme öngörüyoruz. Zaten ciddi bir düzeltme olmuş, dolayısıyla bizim dış bir şokun olmayacağı varsayımıyla enflasyona bu kanaldan destekleyici etki olma ihtimalini yüksek görüyoruz" dedi.