Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşması için yerli otomotiv üretimine yönelmesi gerektiğini söyledi. Konukoğlu, cari açığın en büyük sebebinin enerji alımı olduğunu da belirterek, üretilecek otomobilin elektrikli veya hibrit motor olması gerektiğini de kaydetti.

Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 hedeflerinin yüksek tutulduğunu anlatan Adil Konukoğlu, 500 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirilebilmesi için teknoloji üretimine yönelmenin şart olduğunu dile getirdi.

YERLİ ARAÇ ÖNEM TAŞIYOR

Bunun için daha önce de gündeme gelen yerli araç üretiminin önemli bir gereklilik haline dönüştüğünü ifade eden Konukoğlu, "Ben her zaman söylüyorum; biz eğer bugünden itibaren bir otomotiv üreteceksek bunun hibrit veya motorun elektrikli olması arzusu içindeyim. Türkiye'nin cari açığının enerjiden olduğunu gördüğümüze göre, biz elektrikli araçları kullanmaya başladığımız zaman otomatik olarak önümüzdeki dönem içerisinde kurulacak ve yakın zamanda devreye girecek olan enerji santrallerimizle, güneş enerjilerimizle, rüzgarımızla yani yerli olanaklarımızı kullanarak ürettiğimiz enerji ile biz üretim yapmaya başladığımız zaman cari açığın önlenmesine çok büyük katkısı olacaktır. Bu katkıyla da 2023 vizyonuna biraz daha yaklaşmış olup, kesinlikle başaracağız" dedi.

CİDDİ ARTIŞ VAR

Gaziantep'ten yılın ilk 2 ayında yapılan ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre artış yaşandığını da anlatan Konukoğlu, "Gaziantep olarak ilk 2 aylık ihracattaki artışımız yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Yani 2 aylık süreçte Gaziantep'ten 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. Bu rakamlar yıl sonu kentten 7,5-8 milyar dolarlık ihracat rakamının yakalanacağını gösteriyor. Geçen yıl 6.5 milyar dolar ihracat yaptık. İhracattaki artış, Gaziantep olarak Türkiye'nin 2023 vizyonuna adım adım yaklaştığımızı da gösteriyor" diye konuştu.

İŞSİZLİK ORANI

Konukoğlu, Ocak-Şubat döneminde sanayi ürünlerinin Gaziantep ihracatındaki payının yüzde 93,4 olduğunun da altını çizdi. Gaziantep’te bildirge veren işyeri sayısı ortalamasında Ocak-Kasım 2013 döneminde yüzde 8, sigortalı sayısı ortalamasında yüzde 15 artış olduğunu bildiren Konukoğlu, ‘’Türkiye’de 2013 yılında işsizlik oranı yüzde 9,7 oranında olmasına rağmen, Gaziantep’te işsizlik oranı yüzde 7,3” dedi ve bu başarıyı gösteren sanayicileri kutladı. HABER MERKEZİ