Sanko Üniversitesi, “Omuz Ekleminin Ultrasonografik Değerlendirilmesi ve Omuz Artroskopisi” konulu eğitim toplantısına ev sahipliği yaptı. Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Konferans Salonu’nda, uluslararası düzeyde gerçekleşen eğitim toplantısında, konunun uzmanı pek çok akademisyen konuşmacı ve katılımcı bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Akbayrak, kuruluş aşamasında olan Sanko Üniversitesi’nin 2014–2015 döneminde eğitime başlayacağını bildirdi. Prof. Dr. Akbayrak, burada olan tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Sağlık Bilimleri alanında eğitim öğretime başlayacak olan üniversitemiz eğitimin yanında toplumsal sağlık alanında da şehrimize katkı sunacak. Hastanemiz bünyesinde bugüne kadar pek çok konuda konferans oldu. Bundan sonra da üniversite ve hastane işbirliğiyle konferanslarımız ve eğitim toplantılarımız devam edecek.’’

-OMUZ ANATOMİSİ-

Açılış konuşmasının ardından Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Sever, “Omuz Anatomisi; Anatomik Nedir? Patolojik Nedir?’ konulu bir sunum yaptı. Katılımcılara omuz anatomisi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Gökhan Sever, “Omuz eklemleri hareket genişliği en yüksek olan eklemlerdir. Dolayısıyla yumuşak doku stabilitesi ağırlıktadır ve bu durum yumuşak doku deformasyonuna sebep olmaktadır” dedi. Toplantıda Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Levent Bostancı, “Artroskopik Portaller; Hangi Portal? Ne Zaman?” konulu sunumunda, omuz artroskopisinin uygulanış şekli hakkında bilgi verdi. Yumuşak dokuların kolaylıkla zedelenebildiğine dikkati çeken Opr. Dr. Bostancı, “Omuz eklemleri geniş bir eklem açıklığı ve zayıf kemik desteği olan geniş yumuşak dokudan oluşan eklemlerdir. Bu eklemler çok kolay zedelenebilir” diye konuştu.

AMELİYATIN EN KİLİT NOKTASI DÜĞÜM ATMAK

“Artroskopik Düğüm Teknikleri ve Anchor Seçimi” konulu sunumunda ameliyatın en kilit noktalarından birinin ‘’Düğüm atmak’’ olduğunu belirten Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Aydın Büdeyri, “Cerrahide çok fazla düğüm tekniği var. En güvenilir teknik hangisidir? Düğüm attıktan sonra nasıl ameliyathaneden emin bir şekilde çıkarız? sorularına cevap bulmamız gerekiyor. Açık cerrahide kullanılan düğüm kapalı uygulama için uygun değildir. Düğüm kaliteli olmalı ve güven vermelidir” dedi.

YIRTIĞIN TEDAVİ AŞAMALARI

Cerrahi işlem dışındaki tedavi yöntemlerinin tedavinin faydası açısından tercih edilmediğini söyleyen ABD’li Dr. Joseph C. Tauro ise “Omuz Ultrasonografik Değerlendirilmesi, İleri Retrakte Yırtıklar Artroskopik Retrakte Subscapularis Tamiri’ konulu sunumunda, ameliyat görüntüleri ışığında, yırtığın tedavi aşamalarıyla ilgili bilgi verdi.

AÇIK CERRAHİ ÇOK FAZLA TERCİH EDİLMİYOR’

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş da toplantıda “Masif Cuff Yırtıkları ve Artroplasti” konusunda bilgi verdi. Günümüzde açık cerrahinin çok fazla tercih edilmediğini belirten Prof. Dr. Demirtaş, bilgi ve deneyimin önemine vurgu yaptı. Toplantının son bölümünde Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Radyoloji Uzmanlarından Dr. Zülküf Ekşi “İnteraktif Omuz Ultrason Pratiği” konusunda bilgiler verdi. Toplantı ortopedide güncel teknikler ve son gelişmelerle ilgili “vaka tartışması” ile son buldu. HABER MERKEZİ