Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde GAÜN Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Gültekin tarafından, “Türk Kültüründe Nevruz” adlı konferans verildi.

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, Türk yaşam biçiminin bir sonucu olarak en eski tarihî dönemlerden beri kutlanmakta olan Türk bahar bayramı Nevruz’un, baharın gelişini kutlamak ve bu kutlamalara bağlı olarak kutsanmak amacına yönelik olarak kutlanan bir bayram olduğunu söyledi. “Yeni gün” anlamına gelen Nevruz’un, Türk dünyasının ortak bayramı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gültekin, “Kaynağını Türk tarihinin ve kültürünün derinliklerinden alan ve Orta Asya bozkırlarından Balkanlara kadar geniş bir coğrafî alanda yaşayan Türklerin ortak değerlerinden biridir. Türk lehçe ve şivelerinde Nevruz, Noruz, Nooroz, Ergenekon bayramı, Ulusun ulu günü olarak adlandırılmaktadır” diye konuştu.

BİR MEDENİYETTİR

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, “Nevruz’un kaynağı uçsuz bucaksız bozkır sahasında ve yine uçsuz bucaksız mavi gök altında yaşayan Türklerin, tabiat ve tabiata hadiselerine bağlı olarak yarattıkları ve yüzyıllardır koruyarak yaşattıkları Türk kültürü ve medeniyetidir” dedi. “Baharın gelişini karşılamak, uzun süren kışın ardından tabiatın uyanışını hissetmek ve buna paralel olarak yeni yılın kutlu, bereketli, bolluk yılı olmasını temin etmek üzere Nevruz’da pek çok uygulama yapılmaktadır” diyen Gültekin, “Her şeyden önce Nevruz bir bayramdır, bahar bayramıdır. Türk inanç ve kültür yapısında bayramlar birlik ve bütünlüğün, sevgi ve kardeşliğin yaşandığı günlerdir. Nevruz bayramı da bu bağlamda birliği, bütünlüğü, canlılığı ve hayat buluşu simgeler” şeklinde konuştu.

HAZİN OLAYLARA DA TANIKLIK EDER

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, “Türk bahar bayramı Nevruz vesilesiyle özellikle Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini, işgal altındaki Karabağ’ı ve Azerbaycan Türklüğünü ve son olarak da Türk tarihinin en hazin olaylarına maruz kalan ve günümüzde de yeni problemlerle karşı karşıya olan Kırım Türkülüğünü anmak ve bu bayramda onların hissiyatını paylaştığımızı ifade etmek istiyorum. Türk dünyasının Nevruz bayramı kutlu olsun. Ülkemize birlik, bütünlük, sevgi getirsin” dedi. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ergün Özuslu, çok sayıda öğretim elamanı ve öğrencinin de katıldığı konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından günün anısına Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin’e hediye takdim edildi. HABER MERKEZİ