Genel kurulda konuşan Çeliktürk, geçmiş dönemlere göre çıtasını daha da yükselttiğini belirtirken Burkay Güçyetmez ise,"Mesleğimiz itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor" dedi.

Oda hizmet binasında yapılan genel kurulda Cumartesi günü gündem maddeleri görüşüldü. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, yaptıkları hizmetleri anlatırken, "Çalıştay sonrası Deprem Master Planı sonuç raporunu çıkarmış durumdayız. Bundan sonra; Valilik, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi nezdinde bu Deprem Master Planı Çalıştayı’nı, projelendirmek için çalışacağız. Kim kazanırsa kazansın bu konunun takipçisi olmamız gerekiyor” dedi.

ÇELİKTÜRK: 2 YILLIK GÖREVİMİZİ FEDAKARLIK EDEREK TAMAMLADIK

Çeliktürk, yönetimi ile birlikte gece gündüz demeden, fedakarlık ederek iki yıllık görev süresini tamamladıklarını belirterek şunları söyledi: “Seçimler birer demokrasi yarışıdır. Önemli olan İnşaat Mühendisleri Odasını iki yıl boyunca kamu kurum ve kuruluşlarında; gerek saygınlığını, yaptığı etkinlikleri konusunda ne yaptıysak, 13.dönemde de bunları sürdürmeyi düşünüyoruz. Geçmiş yıllarda en önem verdiğimiz konu Uluslararası 7.Çelik Sempozyumuydu. Bu sempozyum yaklaşık bir yıllık emeğin sonucuydu. Katılımcılardan aldığımız sonuçlara göre Gaziantep Şubesi ilk defa Avrupa’da uluslararası bir dergide Sempozyumun makalesi yayınlandı.”

DEPREM MASTER ÇALIŞTAYINA ÖNEM VERİYORUZ

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Şubesinin geçmiş dönemlere göre çıtasını daha da yükselttiğini aktaran Çeliktürk, “12.dönemde bunu daha da yükseltmekten onu duydum” diyerek Deprem Master Planı Çalıştayından bahsetti. Çeliktürk, “Deprem Master Çalıştayı, bizim en önem verdiğimiz çalışmalardan bir tanesidir. Hem bir Gaziantepli hem de bir inşaat mühendisi olarak, bu çalıştayın İnşaat Mühendisleri Odası’nın en büyük sorumluluklarından bir tanesidir diye düşünüyorum. Biz bunu basında dile getirdiğimizde, ikili görüşmeler yaptığımızda da Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ve Gaziantep Valimizden olumlu cevaplar aldık. Ancak konuştuğumuz şeyleri devamı gelmediğinde arkadaşlarımızla konuştuk. Bu görüşmede bir Deprem Master Planı Hazırlık Çalıştayı yapmamız gerektiği konusunda hem fikir olduk” dedi.

ESAS OLAN, DEPREM MASTER PLANI’NI PROJELENDİRMEK

Çeliktürk, “İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu konuda bir öncü olarak görevimizi yapalım, dedik. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve İşletme Fakültesi ile birlikte bir çalıştay düzenledik. 7 farklı üniversiteden 17 akademisyen ile bunu gerçekleştirdik. Bu konuda yönetim kurulumuzun en başta önemsediği şey; Gaziantep kamuoyunun bu olaya, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla Deprem Master Planına katkı sağlamasıydı. Deprem Master Planını sonlandırmak 13.dönem projemizdi. Döneme başlamadan Deprem Master Planı sonuç raporunu çıkarmış durumdayız. Ama bu yeterli değil; esas olan Deprem Master Planı’nı projelendirmektir. Bundan sonra yapacağımız şey gerek Valilik, AFAD, Büyükşehir Belediyesi nezdinde bu Deprem Master Planı Çalıştayı’nı projelendirmek için çalışacağız. Kim kazanırsa kazansın bu konunun takipçisi olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

GÜÇYETMEZ: MESLEĞİMİZ İSTİBARSIZLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Gaziantep İnşaat Mühendisleri Şube Başkanı adayı Burkan Güçyetmez ise, mesleğin bir çok sorunu olduğuna dikkat çekti. Güçyetmez, “Mesleğimizin itibarsızlaştırılmaya çalışılması ve güvencesiz çalışma koşulları yaşanmaktadır. İnşaat mühendisleri inşaat sektörünün figüranları değil oyuncularıdır. Her geçen gün artan inşaat mühendisleri yeterli eğitim alamadıkları gibi mezuniyet sonrasında iş bulmakta da zorlanmaktadır. Mühendisler arası birlik ve beraberliğin sağlanması ile bu sorunların bir nebze de olsa çözüleceğine inancımız tamdır” ifadesini kullandı.

MESLEKTAŞLARIMIZI ÖN PLANDA TUTAN YÖNETİM ŞEKİLLENDİRİLMELİ

Güçyetmez, şunlarıda belirtti: “Yaşam ve çalışma koşullarının giderek zorlaştığı şu dönemde inşaat mühendislerini bir araya getiren meslek ilkelerini ön plana çıkaran odanın ve meslektaşlarımızın çıkarlarını ön planda tutan bir yönetimi şekillendirmesi gerekmektedir. Meslek guruplarıyla fikir alışverişini zenginleştireceğiz. Tecrübeli üyelerimiz ile genç üyelerimizi deneyimlerin paylaşılması için bir araya getireceğiz. Elektronik CV ile inşaat mühendislerinin daha etkin iş olanaklarına kavuşmasını sağlayacağız. Sosyal etkinliklere çok daha fazla yer vereceğiz.”

APA: SORUNLARA YÖNELİK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Genel Kurulda konuşan Gaziantep İnşaat Müteaahitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa’da, inşaatın olmazsa olmazlarının mimarlar ve mühendisler olduğunu söyledi. Apa, “Çok güzel temenniler var Ama bir de yaşadığımız sıkıntılar var. Son üç yılda ve bundan sonraki yıllarda da kurumlarla entegre olma noktasında, ciddi çalışmalar yaptığımız kaanatindeyim. İnşaatın en önemli ham maddesi; arsa, demir ve çimento desek de aslında bu sektörün olmazsa olmazı, mimarlarımız, inşaat, makina ve elektrik mühendislerimizdir. Bende bu kurumun bir parçası olduğum için gurur duyuyorum” diye belirtti.

İMAR YÖNETMENLİĞİNE CİDDİ KATKI SAĞLDIK

Mühendis sayılarının giderek artması sorunlara yol açtığını aktaran Apa, bir diğeri sorunlarının yeni mezunlar olduğuna değindi. Bu konuda çalışmaların olduğunu ve aynı zamanda diğer ortak meslek grupları ile çalışmalar yürütülmesi gerektiğini savunan Apa, başarının geçtiğini işaret etti. Apa, “Son dönemde Mimarlar ve İnşaat Mühendileri odalarımızla, İmar yönetmenliği açısından çok ciddi katkı sağladığımızı düşünüyorum ve bu çok ciddi bir problem. Bu ayın sonuna kadar bir çözüm noktasına ulaşacağız. 15 güne kadar yeni bir yönetmenlik yayınlanacak. Başkanımızla birlikte hareket edilecek” vurgusunu yaptı.

GİRİŞKEN: ZOR KOŞULLAR ALTINDA ÇALIŞIYORUZ

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken konuşmasında ise gelinen durumu anlattı. Girişken, “Mimarların birlikte çalıştığı meslek grubu İnşaat Mühendisleridir. İçinde bulunduğumuz dönem; mimarlar, mühendisler ve teknik kadro için iyi bir dönem değil” diyerek, şunlara değindi: “Oldukça zor koşullar altında yaşamaya ve çalışmaya çalışıyoruz. Gelirlerimizin her geçen gün geriye gittiği, işsizliğin bir kılıç gibi başımızı kestiği bir dönem yaşıyoruz. Böyle bir dönemde mimarların ve mühendislerin, bir dayanışma kültürü geliştirmesi, önümüzdeki dönemde daha da zorlaşacak şartlara birlikte direnmesi, dayanışma göstermesi ve iş birliğine gidilmesi bizim için çok önemli ve değerli. Yeni başkanla, bu zor dönemde kol kola birlikte yürüyeceğiz.”

OVAYOLU: ALANIMIZA GİREN KONULARDA DESTEK SAĞLIYORUZ

Bir diğer konuşmacı, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Müteahhitlik yapan İnşaat mühendislerimizin, mekanik tesisat, asansör, doğal gaz ve izolasyon gibi Makine Mühendislerinin alanına giren konularda mümkün olduğu kadar mühendislerle çalışmalarını önemsiyoruz. Bu çalışmaların sizin de iş kalitenizi yükselteceğinin bilincindeyiz. İnşa ettiğiniz binaların dış cephelerine vermiş olduğunuz önemi mekanik tesisat ve elektrik tesisatlarına da verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle özellikle akıllı bina yapmak ve projelendirmek isteyen inşaat mühendislerimizin mühendislik firmaları ile çalışmalarını önemsiyoruz ve bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Seçimlerin bitmesinin ardından bizler inşaat mühendisleri, mimarlar ve elektrik mühendisleri odasıyla meslek disiplinlerimizin çakıştığı ve birbirimizi ilgilendiren konularda bir atölye çalışması yaparak, proje aşamasındaki ve uygulama aşamasındaki kaliteyi yükseltmeyi amaçlıyoruz” açıklamasını yaptı.

SINIRIMIZDA YAŞANAN OLAYLARDAN CİDDİ ANLAMDA ETKİLENİYORUZ

Sınırda yaşanan olaylardan etkilendiklerine değinen Ovayolu, “Ülkemiz ve şehrimiz zor bir dönemden geçiyor. Sınıra en yakın yer olmamız sebebiyle sınırımızdaki olaylardan ciddi anlamda etkileniyoruz. Son dönemde odalarımızın unvanlarında bulunan Türk ve Türkiye ibarelerinin kaldırılması ile ilgili çalışmaları izliyoruz. Makine Mühendisleri olarak odamıza sahip çıktığımız gibi adımıza da sahip çıkacağız. Bizi birleştiren Türk ve Türkiye ibarelerini odalarımızın unvanlarından sildirtmemek için gerekli olan çalışmaları yapacağız” dedi.

SEVEROĞLU:SİYASİ DEĞERLENDİRMELERİ DOĞRU BULMUYORUM

Gaziantep Mimarlar Odası Eski Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise, "Türk Mimar, Mühendis Odaları ve birbirine bağlı meslek odaları, kendi mesleklerinin yanında kamu yararına hizmet etmeyi görev edinmiştir. Gaziantep’te bulunan bütün meslek grupları ellerinden geldiğince kente katkı sunmak adına çalışmalar yapıyorlar. Zaman zamanda eleştiriler alıyor. Ama biz bu kentte yaşıyoruz. Bu kenti biz gelecek nesillerden ödünç aldık. Dolayısıyla bizim meslek gruplarının neler yaptığı zaman içerisinde çok daha net ve doğru anlaşılacak. Meslek odaları; aydın insanlardan, okumuş insanlardan oluşur. Onlar bir yanlışı gördüğü zaman ses çıkartmak zorundalar. Bunlarla ilgili siyasi nitelendirmeler çok yakışık almaz. Siyasi değerlendirmeleri çok doğru bulmuyoruz" şeklinde konuştu.

İnşaat mühendisleri gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Pazar günü sandık başına gitti. Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda yapılan ve iki gün süren olağan genel kurula; mevcut başkan Gökhan Çeliktürk’ün ve Burhan Güçyetmez’in listesi sunuldu. Çarşaf Liste ile gidilen seçimde; Güçyetmez 543 oy alırken, Çeliktürk 578 oy alarak yeniden başkan seçildi.

ÇELİKTÜRK'ÜN YÖNETİM KURULU LİSTESİ

Gökhan Çeliktürk'ün başkanı olduğu yönetim kurulu listesinde şu isimler yer aldı: Selçuk Soysüren, Tamer Durakoğlugil, Ekrem Can, Dilara Bacaksız, Ahmet Doğan, Mehmet Baki Sağlamer.