1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Moral veren Festival
Moral veren Festival

Moral veren Festival

Deprem sonrası yaşanan travmayı henüz atlatamayan Gaziantepliler için GastroANTEP Kültür Yolu Festivali moral sağladı.

A+A-

Festival açılışı öncesi Zeugma Mozaik Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yapılan açılış töreni ile lezzet, kültür, sanat ve eğlenceyi içinde barındıracak festival başladı. Ersoy, “Gaziantep, sahip olduğu kültür ve medeniyet mirasıyla gerçekten ayrıcalıklı bir şehir. 40’a yakın noktada düzenleyeceğimiz 400’den fazla etkinlikle hem bu mirası ortaya koyacak hem de farklı kültür-sanat unsurlarını vatandaşlarımızla buluşturacağız” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, “Şimdi ne kadar kültürün varsa o kadar zenginsin. Soframızda büyük bir zenginlik var. Siz bizi dünyaya tanıtmak için büyük gayret gösterdiniz. Bu sofrada bizim hikayemiz var. Bu şehir medeniyet şehridir. Dünyayı iyi okuyan bir şehirdir. Biz bu toprakların çocuklarıyız çok ekmek zorundayız. Çok çalışmak zorundayız. Bu şehir Allah'ın izniyle buraya milyonlarca kişiyi getirecek” dedi. 

8 GÜN SÜRECEK

Tarihin ve kültürün lezzetle sanata dönüştüğü GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, 8 gün boyunca konserlere, tiyatrolara, sergilere ev sahipliği yaparken, gastronomi dünyasının en ünlü ve Michelin Yıldızlı Şefleri ile söyleşiler, workshoplar düzenlenecek. Sektör temsilcileri ve yazarlarla paneller yapılacak

AÇILIŞI BAKAN YAPTI

Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin iş birliğinde düzenlenen "GastroANTEP Kültür Yolu Festivali'nin Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye uluslararası kültür-sanat markası kazandırmak için başlattıkları Kültür Yolu Festivalleri Projesi'ni 3 yıldır yürüttüklerini söyledi.

BAŞARI HİKAYESİ

Projeyi 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başlattıklarını, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehirde 7 festival düzenlediklerini ifade eden Ersoy, "Verdiğimiz sözlerin arkasında durup aynı hassasiyetlerle yine adım adım hesaplayıp yolumuza devam ettik ve bugün Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adı altında yazdığımız başarı hikayesine 11 farklı şehrimizi dahil etmiş olmanın memnuniyetiyle karşınızdayız." dedi.

REKOR HEDEFLENİYOR

Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri Projesi'ne ilginin büyük olduğunu vurgulayarak “5 Ağustos'ta başlayan Kapadokya, Sümela, Palandöken ve Troya henüz bitmemesine rağmen 4 şehrimizdeki kültür yolu festivallerine bugüne kadar ki katılımcı sayısı 4 milyon 130 bine ulaştı. Rakamlar söze gerek bırakmıyor. Bugün açılışını yaptığımız GastroANTEP ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri ile bu rakamları çok daha yukarıya çekeceğiz. İnanıyorum ki 11 festivalimiz tamamlandığında, kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu inşallah tarihe not düşeceğiz."

40 YAKIN NOKTADA 400 ETKİNLİK

40’a yakın noktadan 400’den fazla etkinlik gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Ersoy, “Gaziantep, sahip olduğu kültür ve medeniyet mirasıyla gerçekten ayrıcalıklı bir şehir. 40’a yakın noktada düzenleyeceğimiz 400’den fazla etkinlikle hem bu mirası ortaya koyacak hem de farklı kültür-sanat unsurlarını vatandaşlarımızla buluşturacağız. Festival çerçevesinde açılışını gerçekleştireceğimiz Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ile de bu coğrafyanın zenginliğine yakışan istisnai bir kurumu Gaziantep’e kazandırmış olacağız. Ancak bütün bunların yanında Gaziantep’in bizim için çok özel bir farkı daha var. Şehrimiz, Hatay ve Afyonkarahisar ile birlikte UNESCO fark oluşturan Şehirler Ağına gastronomi alanında dâhil olma ayrıcalığını taşıyor. Biz bu ayrıcalığın bilinciyle Gaziantep’i festival şehirlerimizin arasına eklerken, Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği Gastronomi Festivali’ni merkeze aldık ve Kültür Yolu Festivali konseptine uygun şekilde çerçevesini genişlettik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in şahsında bu alanda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ÇEBER: ÖNEMLİ BİR MİSYON

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise Türkiye'nin muhteşem bir ülke olduğunu, turistlerin serinlemek için Karadeniz'e, güneş için ise Akdeniz ve Ege'ye geldiklerini belirtti. Gaziantep'in 2 bin yıllık tarihe sahip bölgenin verdiği misyonu yürüttüğünü anlatan Çeber, "Burada hep örnek kentler olmuş, zaman zaman Şam, Halep, Bağdat olmuş. Şimdi ise o görevi Gaziantep yapıyor. Sadece bizim doğu ve güneydoğumuzu değil, bölgenin tamamını tamamlıyor. Dolayısıyla burada yapılacak her faaliyet bölgenin tamamı olarak bile değerlendirilebilir." diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül de Türkiye'deki Kültür Yolu Festivallerinin vatandaşların ilgisiyle karşılaştığını, Gaziantep'in kültürün, gastronominin, turizmin, ticaretin merkezi olduğunu ifade etti.

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla Zeugma Mozaik Müzesi'nde açılışının yapıldığı organizasyonunun Festival Park'taki etkinliklerinde, kent ve çevre illerden gelen yiyecek ve içecek işletmeleri stantlarını kurdu. Festivale katılan işletmeler, Avrupa Birliği'nin (AB) tescil ettiği Antep baklavasından kebap çeşitlerine ve onlarca yöresel lezzeti ziyaretçilere tattırma fırsatı buldu. Hünerlerini sergileyen kebap ustalarının kurduğu mangallardan ise dumanlar yükseldi.

LEZZETLİ YEMEKLER

Stant önlerinde yoğunluk oluşturan vatandaşlar, işletme ve ustaların birbirinden lezzetli yemek, tatlı ve içeceklerini tattı. Vatandaşlar, bir işletmenin festival alanına vinçle konumlandığı 1 ton ağırlığındaki Antep fıstıklı dondurmaya ilgi gösterdi. Dondurma ustaları, satırla kestiği dondurmaları vatandaşlara ikram etti. Çocuklar ise kendilerine hazırlanan alanlarda çeşitli oyunlar oynayarak eğlendi. 24 Eylül'de sona erecek festivalde, çok sayıda yerli ve yabancı şefin eşliğinde çeşitli yarışma ve paneller düzenlenecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.