Meclis üyelerinin böyle bir kararı onaylayarak Başkan Fatma Şahin'e zarar verdiklerini söyleyen Girişken, " TOKİ kentlere ve kentlerin kendine özgü kültürüne uzak bir kurum ve bu planı yaparken yalnızca rant hesabı yaptığı çok açık. Ancak Büyükşehir Belediyesi süreci daha iyi koordine etmeliydi, burada ne yapılacağı veya yapılmayacağı konusunda Gaziantep kamuoyunun sesini duyabilmeliydi. Bu plan gösterdi ki “Yaşayan Kent Meydanı” hedefinden oldukça uzak bir noktadayız. TOKİ tarafından kentin belleği silinmek isteniyor, Gaziantep’e ait bir başka değer Gaziantepliler’in elinden alınıyor. Bu planın geri çekilmesi için öncelikle Fatma Şahin’e ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne, bakanlarımıza, milletvekillerimize, siyasi temsilcilerimize çağrıda bulunuyorum. Kamil Ocak Stadyumu’nun geleceğini TOKİ değil, Gaziantepliler belirlemelidir. Mimarlar Odası olarak üstümüze düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu hatırlatır; tüm Odaları, dernekleri, platformları ve en çok da Gaziantepliler’i kent değerlerini savunmaya ve bu plana karşı çıkmaya davet ederim" dedi.

KAMİL OCAK'IN ÖNEMİ BÜYÜK

Girişken, kent belliğinde, hatıralarda büyük yer tutan Kamil Ocak'ın bulunduğu alanın büyük önem taşıdığını söyledi. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de kent merkezinde bulunan stadyum arsasının dönüştürülmesinin 2012 yılında TOKİ ve ilgili kurumlar arasında imzalanan protokolle gündeme geldiğini anlatan Girişken, "Bu anlaşmaya göre TOKİ yeni gelişim bölgelerinde modern stadlar inşa edecek, bunun karşılığında da eski stadların bulunduğu arsaları değerlendirerek - daha doğrusu ranta açarak- harcamalarını karşılayacaktı. Bir devlet kurumundan çok bir şirketin işleyişini andıran bu modelin kentin ve halkın faydasına bir uygulama üretmesi beklenemez. Nitekim 2013 yılında TOKİ tarafından Kamil Ocak Stadyumu’nun bulunduğu alan için hazırlanan imar planı Gaziantepliler’in büyük tepkisini çeken, 44.000 m2’lik planlama alanına çok yüksek yoğunluklu yapılaşma öneren, mevzuata ve şehircilik ilkelerine bütünüyle aykırı, kabul edilemez bir imar planıydı" diye konuştu.

GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEDİ

Bir dönem tepki gören planın rafa kaldırıldığını vurgulayan Girişken, "Planın ilanından kısa bir süre sonra odaların, kitle örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin tamamına yakınının yaptığı güçlü çağrılar ve kamuoyu baskısının etkisiyle plan rafa kaldırıldı. O dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan ve bu planın geri çekilmesi konusunda yoğun girişimleri olan Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığı için aday olduğunda en üst sıralardaki vaatlerinden bir tanesi “Yaşayan Kent Meydanı”ydı. Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak olan bu meydanın nasıl bir meydan olacağı dört yılı aşkın bir süredir kamuoyunun gündeminden hiç düşmedi" dedi.

PLAN PAYLAŞILMADI

12 Ocak'taki meclis oturumunda TOKİ tarafından hazırlanan planın Büyükşehir Belediye meclisi tarafından onaylandığını ancak planın henüz paylaşılmadığını belirten Başkan Girişken, " Plan kamuoyuyla henüz paylaşılmadığı için ayrıntıları yorumlamak mümkün olmasa da, planın ana özellikleri kesinlikle kabul edilemez. Öncelikle söylemek isterim ki, meclis üyeleri böyle bir planı onaylayarak Sayın Fatma Şahin’e büyük zarar vermişlerdir. Kamil Ocak Stadyumu’nun ve kapalı spor salonunun kapladığı alanın yalnızca yüzde 40’ı meydan olarak ayrılırken, yüzde 60’ı otel, ticaret ve konut alanı olarak planlanmıştır. Bu imar planıyla ortaya çıkan şey yaşayan kent meydanından ziyade otellerin, rezidansların ve dükkanların arasındaki boşluktur"

GAZİANTEP'İN KADERİNİ KİM BELİRLİYOR ?

Girişken devamla; "Diğer yandan Mimarlar Odası en baştan beri burada yapılacak herhangi bir planın başarıya ulaşması için üç koşulun sağlanması gerektiğini savundu: Alanın halka ait kalması ve kamusal kimliğinin zedelenmemesi, Kamil Ocak isminin yaşatılması ve belki de hepsinden önemlisi: burada ne yapılacağının Gaziantep kamuoyuyla tartışılması, Gaziantep’in önemli bir kentsel değerinin kaderinin Gaziantepliler tarafından belirlenmesi. Ancak geldiğimiz noktada Gaziantepliler’e ait bir alanın %60’ının şahıslara devredileceğini görüyoruz. Gaziantep halkından beklenen otelin, rezidansın, belki bir tane daha AVM’nin avlusunu meydan olarak kabullenip burada zaman geçirmesi, dükkanlardan alışveriş yapması, tüketmesi… Bu meydan nasıl yaşayacak? Otel, rezidans gibi özel kullanımlı fonksiyonlar meydanı nasıl destekleyecek?" diye belirtti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT