Gaziantep’in sorunlarını ve çözüm önerilerini tek başına en iyi şekilde dile getiren Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, özellikle seçim öncesi siyasilere rehber olacak öneri ve çözümler paketi sundu. Başkan Sıtkı Severoğlu, 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimler sonunda göreve gelecek belediye başkanları ve meclis üyelerinden daha yaşanabilir bir Gaziantep için beklentilerini sıraladı.

Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ulaşım ve trafik sorunundan çevre kirliliğine, imar uygulamalarından, kentsel dönüşüm ve afet riski altındaki alanlara, otopark sorunundan, turizme, AVM'lerden Kamil Ocak Stadyumuna, DDY arazisinden Fıstık Araştırma Arazisine kadar değişik konulara dikkat çekti. Severoğlu, sorunların yanısıra, çözüm önerileri ve beklentilerin yer aldığı yerel seçim bildirgesini belediye başkan adaylarına da ileteceklerini söyledi.

Severoğlu'nun kentin sorunları ve bunlar için bazı önerileri:

*Arsa spekülasyonunu önlemek için 5 yıl boyunca yapı yapmayanlara emlak vergisi katlamalı olarak artırılmalıdır.

*Hava kirliliğinden dolayı sağlığımız tehdit altındadır. Hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için Gazdaş’a yeni yatırım için gerekli yaptırımların uygulanması sağlanmalıdır.

*Belediye kaynaklarından ciddi bir destekle Tramvay çalışabilmektedir. Tramvayın yıllık geliri 672, yıllık gideri ise 1 milyon 87 bin TL'dir. Tramvayın zararı yıllık 5 milyon TL'dir.

*Tramvay için Trafikteki araçlar, hemzemin kavşaklarda beklemekten dolayı ciddi bir bedel ödemektedir.

*Tramvayın etkilediği yollarda yoğun kavşaklarda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle geçici acil müdahaleler için; simülasyon çalışmaları ile geçişlerin kabul edilebilirlik kontrolleri yapılmalıdır.

*Özellikle Milli Egemenlik Bulvarı, Fevzi Çakmak Bulvarı, Gazi Muhtar Paşa Bulvarı, Kıbrıs Caddesi ve Valilik gibi Tramvay Hattıyla dik kesişen kavşaklarda acil çözüm geliştirilmelidir.

* Uzun vadede Marka Kent olmak istiyorsak, gelecek için yer altı METRO planlaması yapılmalıdır.

*İmar Planları yapılırken yapılaşmada hava koridorları düşünülmeli hava sirkülâsyonunu sağlayacak boşluk alanlar oluşturulması sağlanmalıdır.

*OSB ve Sanayi tesisleri ile yerleşim alanları arasında yeşil alanlardan oluşan belirli koridorlar bırakılmalı ve üst ölçek plan kararlarıyla hakim rüzgar yönü ve tarımsal araziler göz önüne alınarak, doğru ilişkili ve farklı bölgelerde planlanmalıdır.

*Kent içinde ve yakın çevresinde yeni orman alanlarını ve yeşil alanları arttırılmalıdır.

*İlimizde kaçak mazot, kaçak bio-dizel, kaçak madeni yağ üretimine ve satışına engel olunmalıdır.