Başkan adayı Erdal Demir söz alarak borçlarla ilgili ortaya çıkan tablo ile ilgili açıklama istedi. Divan Başkanı Ömer Küsbeoğlu da konuya müdahil olarak açıklama yaptı. Kongre konusunda Müslük Keklik 79, Erdal Demir ise 64 oy aldı. Keklik yeniden başkanlığa seçildi.

mahrt.jpgDAVALAR VAR

Faaliyet raporlarının 14. Maddesini okuyan Küsbeoğlu, “Site içerisinde bulunan bekçilerden ya da sigortanın açtığı borçlarla ilgili davalar var. Oda başkanıda diyor ki, 'Ben yardım toplayıp bunu yardım havuzundan ödeyeceğim. 5362 kanunun 14. Maddesi gereği oda adına istinaden bağış toplanıp, bu paraylada odanın ihtiyaçları, borçları giderilebilir. Aynı zamanda bu parayla üye çocuklarına bursda verilebilir” dedi. Bunun üzerine aday Erdal Demir, bu borç hiç ödenmedi mi? bu borç meblasının ne kadar olduğunu öğrenmek istiyorum’ diyerek tekrar tekrar aynı soruyu yöneltti.

BORÇ 232 BİN TL

Gergin anların yaşandığı salonda açıklama yapan mevcut başkan Müslüm Keklik, “Geçmişte bizi sokak bekçileri bizi mahkemeye vermiş. Sosyal tesislerimiz satılmış. Sosyal tesislerin kapanmasına rağmen sadece SGK, bekçilerin teminatını ödememiş. SGK’dan büyük miktarda borç bize kalmış. Bu borç bizim borcumuz değil. Bu borç 2006 yılından kalan bir borç” olduğuna işaret ederek borcun 232 bin TL olduğunu söyleyerek açıklık getirdi.

MEVCUT YÖNETİMDEN DAHA BAŞARILI OLACAĞIZ

Oylamanın ardından konuşan aday Erdal Demir, ekibinin ve kendisinin mevcut yönetimden daha başarılı olacaklarını düşündükleri için bu yola çıktıklarını söyledi. Demir, “Odaların kuruluş amacı genel olarak esnafların çalışmalarını mesleki yönde ve halk yararına olacak şekilde düzenlemek ve bu hususta her türlü tedbiri almak, teşebbüste bulunmaktır. Mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatine uygun çalışmalarda bulunmak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve ahlakını korumaktır. Şüphesiz ki şimdiki ve geçmiş dönemdeki yöneticiler bu çerçevede çalışma yürütmüşlerdir. Ben ve yönetim kurulum bu hizmet yarışında mevcut yönetimden daha etkin, daha başarılı, mesleğimize daha faydalı olacağımıza inandığımız için aday olarak çıktık.”

GÜVENLİK PERSONEL SAYISI ACİL BİR ŞEKİLDE ARTTIRILACAK

“Yapacaklarımızı daha önce esnaflarımıza duyurular şeklinde dağıttık” diyen Demir, “Odanın gelirleri ve giderleri göz önünde bulundurulduğunda yıllık aidat ve güvenlik bedeli hariç, esnaftan hiçbir şekilde para almayacağız. Esnaflarımız çeşitli sorunlarla karşılaştığında bu sorunları başka mercileri karıştırmadan odamız ve yönetimimiz çözecektir. Elimizi taşın altına koyacağız. Odamızın tüm gelir ve giderlerini bağışlar dahil olmak üzere esnafımıza şeffaf bir şekilde duyuracağız. Aylık gelir ve gider bilançoları tüm esnafımıza duyurulacak. En büyük sorunumuz; güvenlik personel sayısı acil bir şekilde artırılacak. Bu site 2 kişiyle korunamaz. Hırsızların önüne geçeceğiz. Bunun için de bütçemiz fazlasıyla müsaittir. Yaptığımız araştırmalar sonucunda çarşıda birçok korsan satıcı tespit ettik. Maliyeye, odaya kaydı yok, fakat kömür satıyorlar. Kömürcü haricinde herkes kömür satıyor. Dükkanları dolaştığımızda verilen logoların kontrolsüz verildiği, düzensizliğin kömür fiyatlarında da istikrarsızlığa sebep olduğu görülüyor” şeklinde konuştu.

KEKLİK: GÖREVE GELDİĞİMİZDE BANKA İLE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK

“Bizden önceki yönetimler aidatları dahi elden alıyordu, paranın nereye gittiği belli olmuyordu” ifadesini kullanan Keklik, “Biz göreve geldiğimizde banka ile çalışmaya başladık. Makbuz almadan ödeme yaptırmıyoruz. Odamızın hesabına yatırıyoruz. Odanın gelir giderleri bilançomuzda açıklandı. Bu gelir ve giderler banka aracılığıyla kayıtlı olduğu için bağışlar da kayıtlara dahil. Güvenlik personellerimiz için yılda bin TL para topluyoruz. Her yıl 60-70 bin TL para harcayarak sitemizin her yerine kamera taktırdık. Biz geldiğimiz gün 8 kamera çalışıyordu. Şuan 58 tane kamera 7/24 çalışıyor” diye belirtti.

İKİ TANE CİDDİ HIRSIZLIK OLAYI YAŞANDI

4 yıl içerisinde iki tane ciddi hırsızlık olayı olduğunu anımsatan Keklik, şunları söyledi: “Biz kayıtları çıkarıp emniyete teslim ediyoruz. Kömürcü kömür satmalı ki çarşıdaki manav, kasap kömür satmasın. Bu bizim yetkimizde değil. Bu valiliğin almış olduğu kararlarda çarşıdaki dükkanlarda 2 tane açık kömürün haricinde bulundurulması yasaklandı. Esnafımızın resmi bürolarında 300-500 kilogram kömür satabilmesi için yetki isteyeceğiz. Küçük esnafımızın korunması gerekiyor. Bizim huzurumuzu bozan buradaki toptancı arkadaşlar. Burada 750 TL’ye mal satarsanız, çarşıda 900 TL’ye satma şansınız yok. Araç logolarını çıkarmasaydık bugün bir tane esnafımızın çarşıya mal götürme şansı yoktu. Biz bu logoları verirken düzenli verdik. Sözleşmelerin tamamı hazır. Esnafımız dışında bir kişiye dahi logo verilmedi. Küçük esnafın ekmeğine zarar verenlerin önüne geçilmesi için fiyat istikrarı olmalı. Bir tarafta 750 TL’ye mal satılırken diğer tarafta 900 TL’ye mal satılmaz. Bu arkadaşlarımız burada sizlere huzur sağlayacaklarını, sizlerin ekmeğine katkı sağlayacaklarını söylüyorlar. Sizin elinizdeki ekmeği de alacaklarını açık bir şekilde söylüyorlar. Kaçak ve korsan satıcıların önüne geçmek için ekip oluşturduk. Ekiplere esnafımıza ihtar çekilmesini söyledik. Fakat harici esnaflara, manav ve bakkallara ceza kesilmesini talep ettik. Bu şekilde yapılan denetimlerde 38 tane işlem yapıldı. Bu 38 işlemin 18 tanesinde burada usulsüzlük yapan toptancılar çıkıyor. Oda da sizindir, takdir de sizindir.”

LİSTEDE KİMLER VAR ?

Enver Akdoğan, Mustafa Sönmez, Seydi Baltacı, İbrahim Türkaslan, Çavuş Özaslan, Yusuf Aytekin, Mehmet Murat Öztürk, Gökhan Aslan, Hacı Mert

AYŞEGÜL BAĞCI