Yasa yok ama devlet hastaneleri kürtaj yasakmış gibi davranıyor.
Yasaya göre 10 haftaya kadar, eş rızası aranmadan kadının kürtaj hakkı var ama devlet hastaneleri kürtaj taleplerini geri çeviriyor. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne şikâyetler gelince iddiayıaraştırdık. Aldığımız cevap: Yapamayız yasak!
Milliyet'ten Zeynep Yüncüler'in haberine göre İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi’ne son dönemde “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle kürtaj işlemini yapmadıklarına dair başvurular gelmeye başladı. İddiayı araştıran Milliyet, bazı hastanelerden “Kürtaj yasaklandı”, bazı hastanelerde ise “Bekâr anne adayları dâhil tüm kadınlar için eş rızası istiyoruz” cevabını aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012 yılında “Kürtaj cinayettir” şeklinde açıklama yapmıştı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından Adalet ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları kürtajı yasaklayan yasal bir düzenleme yapmış ancak, kamuoyundan gelen tepki üzerine bu düzenleme kürtajı sınırlayan şekilde yeniden ele alınmıştı. Söz konusu düzenleme tepki çekince askıda kalmıştı.
Baroya şikâyetler geldi
Yasaya göre 10 haftaya kadar tanınan kürtaj hakkının, düzenlemeye ilişkin tartışmaların ardından özellikle devlet hastanelerinde uygulanmadığı iddia edildi. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, son dönemde bazı hastanelerin “Kürtaj yasaklandı” veya “Eş rızası gerekli” gibi nedenlerle kürtaj işlemini yapmadıklarına dair baroya başvurular geldiğini söyledi.
Hastaneler ne dedi?
Milliyet’in İstanbul, Ankara, Bursa, Konya’nın da aralarında bulunduğu illerdeki devlet hastanelerinde yaptığı araştırma, söz konusu iddiayı doğrular nitelikte. Mevcut Kürtaj Yasası’nın gebeliğin sona erdirilmesi ile ilgili 5’inci maddesinde, “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir...” ifadesi geçse de Ankara Atatürk Devlet Hastanesi ve İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastanesi, “kürtaj yasaklandığı için, işlemin hastaneden kaldırıldığını” ifade etti.
Bursa Yenişehir Hastanesi’nin cevabı da “Kadının kendi isteğine göre yapmak yasak. Bebeğin veya annenin doğuma hazır ve uygun olmadığı anlaşırsa, kürtaj işlemi gerçekleştirilir. Yoksa, 10. haftayı geçmemiş olsa bile alınmıyor” şeklinde oldu. Konya Akşehir Devlet Hastanesi ve SinopAtatürk Devlet Hastanesi’nden de aynı cevap geldi: “Doktor uygun görürse yapar, kendi isteğiniz ile yaptırtamıyorsunuz.”
Bekâr anneye de aynı soru
Kürtaj Yasası’nda yer alan “Rızaları alınacak kişiler evli iseler, eşin de rızası gerekir” şeklindeki ifadeye rağmen bazı hastaneler bekâr anne adayları için de “eş rızası” arandığını belirtti.
İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi 11. haftaya kadar kürtaj yaptıklarını, ancak eş rızasının önemli olduğunu söyledi. Prosedür olarak eş kuralını koşul koyan bir diğer hastane deKocaeli Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi oldu.
Eşin rızasını soruyorlar
Devlet hastanelerinde “kürtajın yasaklanması” ve “Eş rızası olmadan kürtaj yapılamaz” gibi yönetmelikte herhangi bir değişiklik ya da özel bir düzenlemenin olmadığını belirten Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, “2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın ortak hazırladığı Kürtaj Yasası tasarı değişikliği askıda kaldı ve bu yasa kesinleşmiş gibi bazı devlet hastanelerinde kürtaj işlemi kaldırıldı, kaldırmayanların çoğu da eş rızası olmadan bu işlemi yapmıyor, ki her hamile kadın evli olmak zorunda değildir” dedi.
Kürtaj için yasal olan sürenin 10. hafta olduğunu ve bu haftaya kadar eş rızası olmadan kişinin talebi halinde devlet hastanelerinde kürtaj işleminin yapılmasının mecburi olduğunu ifade eden Avukat Öztürk, “Rahim tahliyesi ve sterilizasyon hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesine ilişkin tüzükte gebeliğinin 10. haftası doluncaya kadar kadın kendi arzusu ile devlet hastanelerinde kürtaj işlemi yaptırabilir” dedi.