Reklam yazılımlarıGelişmiş kötü amaçlı yazılımlar kadar tehlikeli olmasa da reklam yazılımları, bilgisayar ve mobil kullanıcılar için bir baş belası olabilir. Sürekli ortaya çıkan pop-up’lar ve yeni tarayıcı pencereleri, kurbanı video ve statik reklamlardan oluşan bir torrent ile boğarak cihazın/bilgisayarın normal bir şekilde kullanılması oldukça zor hale gelir. 2020’de izinsiz reklam yazılımları içerdikleri gerekçesiyle 21 oyun, Google Play mağazasından çıkarıldı.Oyunun istendiği gibi çalışmamasıKorsan oyunlar, rağbet gören oyunlara ücretsiz bir şekilde sahip olmanın mükemmel bir yolu gibi görünebilir. Ancak gerçek, görünenden genellikle daha farklı olur. Oyun; bilgisayarınızda, konsolunuzda ya da cihazınızda tam anlamıyla çalışmayabilir. Oyun performansını ciddi şekilde bozan hatalar veya kusurlar olabilir. Oyun tamamlanmamış olabilir. Oyun geliştiricileri sürekli yazılım kaydı kontrolleri yapıyorsa oyun bir süre sonra çalışmayabilir. Bazı durumlarda ise uyumluluk sorunları yaşanabilir. Örneğin kullanıcılar, korsan yazılımları Steam kütüphanesine eklemeyi denerse bu yazılımlar Steam’de yer almayan oyunlar olarak tespit edilerek kullanıcılar platformun tüm işlevlerine erişemeyebilir.Bir oyun platformu yasağıMeşru oyun geliştiricinin korsan yazılımları belirli cihazlara ve bilgisayarlara kadar takip edip bağlı hesapları kısmen ya da kalıcı olarak kara listeye alabilme ihtimali de bulunuyor. Bu özellikle, hizmet sağlayıcıların geçmişte benzer çabalarla oldukça proaktif olduğu Xbox gibi oyun konsolu platformlarında bir risk anlamına geliyor.Emniyet güçlerinin istemeden dikkatini çekmeKorsan oyun oynamanın yasa dışı olduğunu unutmamak oldukça önemli. Yaşadığınız bölgenin yargı yetkisine bağlı olarak korsan oyun yazılımı kullandığınız takip edilirse para veya dahası hapis cezalarına maruz kalabilirsiniz.Oyun risklerinden kaçınmak için önemli ipuçlarıİyi haber, bu risklerin çoğundan uzak durmak zor değil. En basit seçenek torrent internet sitelerinden uzak durmak ve video oyunları her zaman resmi mağazalardan satın almak. Böylece kötü amaçlı ve reklam yazılımlar, düşük oyun performansı ve muhtemel yasal sorun riskleri azaltılmış olur. Oyun risklerinden kaçınmaya yönelik diğer önemli ipuçları ise şunlardır:
  • Tüm bilgisayar ve cihazlarda saygın bir güvenlik sağlayıcısından temin edilmiş antivirüs programını daima çalıştırın. Antivirüs programını hiçbir zaman devre dışı bırakmayın.
  • Steam, Twitch ve Discord gibi kullandığınız herhangi bir oyun platformunda önerilen güvenlik ayarlarını tekrar kontrol edin.
  • Hiçbir zaman istenmeyen e-postalardaki bağlantılara tıklamayın. Daima meşru oyun geliştiricinin internet sitesini veya Apple App Store ya da Google Play gibi saygın pazar yerlerini ziyaret edin.