Federal Alman Hükümetinin davetlisi olarak Almanya’nın Baden Wuttenberg Eyaletine giden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ‘entegrasyon’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çok sayıda Türk ve yabancı konuk da yer aldı.
Bundan önce bu tür birçok toplantıya katıldığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Bundan önce bu toplantıya, Cumhurbaşkanlığı AB Danışmanı Zeynep Damla Gürel ile seçilmiş yerel yönetici olarak yalnızca ben davet edilmiştim. Benim için bu toplantının bir başka önemli noktası ise bu toplantıya son olarak katılıyor olmamdır” dedi.
Baden Wuttenberg Eyaleti’nde düzenlenen Entegrasyon konulu toplantıda en son konuşmacı olarak söz alan Başkan Güzelbey, Türklerin 1960 yılında Almanya’nın ekonomisini yeniden inşaa etmek üzere giden işçi grubunun içerisinde en kalabalık grubu oluşturduğunu hatırlattı.
Almanya’daki Türklerin sayısının bugün neredeyse 3 milyona yaklaştığını belirten Güzelbey, “Bu insanlarımız yıllarca Alman ekonomisine ciddi katkı sağladılar. Ayrıca, yıllar önce Türkiye’ye gönderdikleri dövizlerle de bizim ekonomimize katkı sağladılar. Oysa, bugün Türkiye artık çok güçlü bir devlet. Şimdi biz Almanya’da yaşayan insanlarımızdan döviz değil daha farklı şeyler bekliyoruz. Nedir bunlar? Bir zamanlar Almanya’da kazandığı parayı ülkesinde, kentinde ev, arsa gibi yatırımlara dönüştüren insanımız, bugün Almanya’da 3. ve 4. Kuşak dediğimiz gençlerimize yatırım yapmalıdırlar. Çünkü, bir zamanlar işçi olarak bu ülkeye gelen vatandaşlarımızın torunları bugün devletin birçok kademesinde Bakan, Bakan Yardımcısı, Milletvekili, Meclis Üyesi, Doktor, Mühendis gibi pozisyonlarda yer alıyor. Bu insanlar bu ülkede yaşayan insanlarımızın ve ülkemizin sesi olmanın yanı sıra temsilcimiz rolünü de üstleniyorlar. Bu nedenle Almanya’daki vatandaşlarımıza insana yatırım yapmaları çağrısında bulunuyorum. Unutmayalım, en iyi yatırım insana yapılan yatırımdır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından ayakta alkışlanan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e, Baden Wuttenberg Eyaleti yetkilileri tarafından, Almanya’nın Duisburg kenti ile Gaziantep arasında başlayan kardeş şehir ilişkileri başta olmak üzere, Ludwigshafen kentinde yaşanan acı olayda, burada yaşayan Türkleri ve Alman halkını sükuna davet edici çabaları ve girişimlerinden dolayı Dostluk Madalyası verildi.
Baden Wuttenberg Eyaleti yetkilileri, Bu çabaları ve insan odaklı kucaklayıcı düşünce anlayışı ile takdir toplayan ve Türk-Alman Dosluğu’na katkılarından dolayı Güzelbey’in bu ödülü gerçekten hakettiğini ve takdirlerini topladığını dile getirdi.